Hrvatski radio

Prvi program

Dečki - stvaranje glazbenoga kolektiva

20.02.2022.

22:16

Autor: Oda-birano, Nina Čalopek, Iva Lovrec Štefanović

dečki

dečki

Foto: Nina Čalopek / privatna

Nova intrigantna dokumentarno-glazbena priča Dečki u ciklusu Oda-birano portretira četiri glazbenika koji na razmeđi klasične i alternativne glazbene scene nastoje izgraditi autonomni prostor kreacije i izražavanja. Glavni su akteri udaraljkaš Filip Merčep, skladatelj i muzikolog Tomislav Oliver, violončelist Vid Veljak i klarinetist Branimir Norac

Oni su autorici dokumentarca Nini Čalopek otvorili vrata svojeg glazbenog studija, ali i pripustili je u svijet svojih umjetničkih nastojanja.

 

Nina Čalopek i Tomislav Oliver

Nina Čalopek i Tomislav Oliver

Foto: privatna / -

Nina Čalopek donosi priču o stvaranju glazbenog kolektiva u najranijoj fazi, dok se bruse prve ideje, filtriraju nedoumice te postavljaju prvi ciljevi i perspektive.


Dečki otkrivaju i koje su njihove međusobne profesionalne i prijateljske veze, koliko se razlikuju i kako nadopunjuju te zašto im je potreban prostor susreta, razgovora, dijeljenja i stvaranja kojeg žele oblikovati formaliziranjem glazbenog kolektiva.


Priča je to i o četiri prijatelja, četiri različite (glazbeničke) osobnosti.

Dečki - Tomislav Oliver, Filip Merčep, Vid Veljak

Dečki - Tomislav Oliver, Filip Merčep, Vid Veljak

Foto: Nina Čalopek / privatna

Temeljni estetski fokus četvorice mladih umjetnika je elektronika, elektroakustika i multimedijalni projekti. Oni žele istraživati, biti slobodni od pogreške, od institucija, od akademizma. S vremenom žele iznaći i neke nove moduse interpretacije, stvoriti platformu za drugačiju scenu koja bi mogla biti sposobna redefinirati i tradicionalne uloge umjetnika, načine glazbene kreacije ili interpretacije, ali i samu recepciju glazbe.

 Dečki ne žele stvoriti samo glazbeni kolektiv, već otkriti zajedništvo koje će im omogućiti da budu još bolji i još slobodniji umjetnici.


DEČKO broj 1, Filip Merčep jedan je od najeksponiranijih hrvatskih glazbenika koji je udaraljkašku karijeru izgradio vrlo rano, već kao osamnaestogodišnjak, plasiravši se u finale Eurovizije za mlade glazbenike 2010. godine. No, Filip kontinuirano širi vlastite interese i spektar umjetničkih talenata – prvenstveno u smjeru elektroničke glazbe i multimedije.


DEČKO broj 2, Tomislav Oliver skladatelj i muzikolog u stalnoj je potrazi za novim spoznajama i inspirativnim kolegama umjetnicima, a tijekom svojeg boravka na poslijediplomskom studiju u Barceloni 2019. godine otkrio je svijet improvizacijskih glazbenih kolektiva koji su ga potakli da i u Zagrebu pronađe svoju ekipu za taj tip glazbenoga stvaralaštva.


DEČKO broj 3, violončelist Vid Veljak jedan je od najtraženijih mladih interpreta hrvatske suvremene skladateljske scene. Njegov interes za suvremenu glazbu prelazi interpretativne granice te se Veljak sve više i sam počinje baviti autorskim radom eksperimentirajući te kreirajući svoje prve skladbe za violončelo i elektroniku.


DEČKO broj 4, klarinetist i multiinstrumentalist Branimir Norac kontinuirano balansira između akademizma i underground glazbe. U posljednje vrijeme predstavio se i kao skladatelj, a u svijetu pop i alternativne glazbe aktivan je kao gitarist psy-pop-avant-folk grupe Klinika Denisa Kataneca s kojom je u 2020. godini izdao LP Jada Jada.


Autorica dokumentarca muzikologinja Nina Čalopek  gaji kontinuirani i živ interes za samu glazbenu izvedbenu praksu, kako znanstveno-teoretski, tako i u praksi, produkcijski i kustoski. Intenzivno se bavi glazbenom kritikom, producentskim i organizatorskim poslom prije svega s naglaskom na suvremenu glazbu. Od 2007. godine radi u producentskom timu festivala  Muzički biennale Zagreb, da bi već 2009. postala izvršnom producenticom, a za festivalsko izdanje 2019. izabrana je i u programski odbor festivala. Godine 2019. je inicirala i kurirala popratni program MBZ festivala za djecu i mlade koji je 2021. proširen u zanimljiv projekt MBZ Kidz

Dokumentarno-glazbena priča Dečki na rasporedu je ciklusa Oda-birano u utorak 22.02. u 18.15 a potom je dostupna u Slušaonici


Spikerska suradnja Željko Tomac, tonsko oblikovanje Dalibor Piskrec, Marija Pečnik Kvesić i Nikolina Ćulum. Urednica ciklusa Iva Lovrec Štefanović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Oda-birano

Glazbeno-dokumentarne priče, radiopisi i zvučne bilješke iz vlastite produkcije ili adaptacije biranih inozemnih emisija. Uspješno sudjeluje na međunarodnim festivalima uz nagrade i priznanja (New York Radio Festival, Prix Europa, International Feature Conference, Taktons, Prix Marulić, Prix Italia)

Poslušajte u Slušaonici