Hrvatski radio

Prvi program

Dodaj na playlistu - pobjednička emisija prestižnih festivala

19.12.2022.

11:38

Autor: Iva Lovrec Štefanović

Glazba za slušanje

Glazba za slušanje

Foto: - / pixabay

Ciklus Oda-birano ekskluzivno donosi adaptaciju dinamičnog, zanimljivog te glazbeno iznenađujućeg radijskog programa BBC-ja koji je 2022. osvojio nagrade na prestižnim natjecanjima Prix Europa i Prix Italia u kategoriji najboljeg glazbenog programa.


Emisija Add to Playlist, što bismo mogli prevesti kao dodaj na playlistu, nudi glazbeni tobogan koji prolazi kroz sve žanrove, sva doba i stilove, kako je istaknuto u objavi nagrade. 

Cerys Matthews i  Jeffrey Boakye - voditelji emisije

Cerys Matthews i Jeffrey Boakye - voditelji emisije

Foto: BBC promo / -

Voditelji, ujedno i sudionici u tom putovanju, Cerys Matthews i Jeffrey Boakye uspijevaju isplesti lanac glazbenih asocijacija koji je podjednako uzbudljiv i raznolik te naizgled s lakoćom povezuju najrazličitije glazbene primjere. Puno je smijeha, muziciranja i analize, a sve to na vrlo informiran i znalački način. Univerzalnost glazbenog razmišljanja, neovisna o žanrovskim granicama, ovdje ispisuje crvenu liniju kreativnosti i domišljatosti kojom ovi voditelji, uz goste, glazbenike u studiju, smiono crtaju preko svih povijesnih i tehnoloških razdoblja, stilskih i kompozicijskih opredjeljenja. 


U studiju im se pridružuju glazbenici koji na svojim instrumentima ocrtavaju neke od zajedničkih odrednica naizgled nespojivih glazbi te sugeriraju neke nova otkrića i detalje. 


U ovoj epizodi tog osebujnog ciklusa na BBC4 slušamo ih na klaviru u izvedbi orguljašice Anne Lapwood te u vokalnoj izvedbi koju violončelist Abel Selaocoe izvodi uz pomoć vokodera, i tako grade zanimljiv niz glazbi koje dodaju na playlistu tjednog programa Add To Playlist, a kako su povezane glazbe Henryja Purcella, Justina Timberlakea i Esme Redžepove  intrigantno je pratiti. 

 

Svaki tjedan odabiremo skladbu, odnosno pjesmu i skidamo vanjske slojeve s nje te u unutarnjem materijalu otkrivamo niz fascinantnih detalja. To nas vodi sljedećoj pjesmi, ona sljedećoj i tako dalje. Na taj način nastaju iznenađujuće glazbene poveznice. Svaka epizoda tako nudi ukupno pet pjesama.

Jeffrey Boakye, objašnjava na početku emisije

playlista nagrađene emisije: 

Torn / Natalie Imbruglia
When I am Laid in Earth (Didonina tužaljka) / Henry Purcell, pjeva  Elin Manahan Thomas
Ndofire/Skado / Samthing Soweto
Cry Me a River / Justin Timberlake
Čaje, Šukarije / Paprika

Emisiju iz produkcije BBC4, njihova ciklusa Add to Playlist poslušajte ekskluzivno u ciklusu Oda-birano u utorak 20.12. na HR1 u 18.05 a potom će biti dostupna u Slušaonici

Ostvarili su je Cerys Matthews i Jeffrey Boakye kao voditelji, te urednik Jerome Weatherald, a ova je epizoda 2022. godine osvojila nagrade na prestižnim natjecanjima Prix Europa i Prix Italia u kategoriji najboljeg glazbenog programa. Prevela i pripremila Karolina Rugle, spikersku suradnju ostvarili Maja Crnobori Tretinjak, Natalija Stipić Matović, Ivan Kojundžić i Miljenko Kokot. Tonski je adaptaciju oblikovao Luka Pavelić, a odabrala urednica ciklusa Iva Lovrec Štefanović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Oda-birano

Glazbeno-dokumentarne priče, radiopisi i zvučne bilješke iz vlastite produkcije ili adaptacije biranih inozemnih emisija. Uspješno sudjeluje na međunarodnim festivalima uz nagrade i priznanja (New York Radio Festival, Prix Europa, International Feature Conference, Taktons, Prix Marulić, Prix Italia)

Poslušajte u Slušaonici