Hrvatski radio

Prvi program

Dodjela nagrade Rock&Off kao podsjetnik glasačima Porina

12.02.2023.

22:18

Autor: Robert Urlić, Ana Hotko

Vizual 5. dodjele nagrade Rock&Off

Vizual 5. dodjele nagrade Rock&Off

Foto: Rock&Off / Rock&Off

Nezavisna novinarska glazbena nagrada Rock&Off u pet godina postojanja transformirala se u svojevrsni inkubator novih talenata, kako glazbenih, tako i novinarskih. 

Hrvatski rock, alternativni, indie, elektronski, hip hop glazbenici, te jazzeri, prije pet godina dobili su vlastitu nagradu – nezavisnu novinarsku glazbenu nagradu Rock&Off. Pokretači nagrade i koproducenti su Unison – Hrvatski glazbeni savez i Koncertna dvorana Tvornica kulture, dok je organizator Hrvatsko društvo skladatelja. Okupili su osamdesetak predstavnika glazbenih portala, novina, televizija i radija kako bi zajedno predstavili sve najbolje od suvremene hrvatske glazbe i nagradili najbolje od bogate, ali medijski često zanemarene glazbene scene. 


Rock&Off je tako postao prvi značajniji godišnji glazbeni događaj, koji se održava početkom veljače, pa će tako i početak 2023. ponovno biti u znaku dobre domaće glazbe. Da je prošla glazbena 2022. godina na hrvatskoj rock&off sceni bila itekako kvalitetna, dokazuje i više od dvije tisuće prijedloga za nominacije. Žiri sastavljen od 87 novinara, to jest glasača, iz najvažnijih domaćih medija nije imao nimalo lagan posao. U dva kruga su predložili, a zatim i nominirali izvođače za koje smatraju da su obilježili proteklu godinu te zaslužili mjesto među najboljima na petoj dodjeli nagrade Rock&Off. 


Više o kategorijama i nominiranima te, kako organizatori vole reći, najboljem tulumu u gradu, Robertu Urliću ispričali su direktor nagrade Rock&Off, Krešimir Blažević, i glazbeni kritičar i novinar te voditelj stručne komisije nagrade, Aleksandar Dragaš.


Robert Urlić: Imamo Rock&Off i to po peti put.


Aleksandar Dragaš: Da, jubilarni peti put, reklo bi se. Prva petoljetka je iza nas, pa treba malo sumirati neke rezultate ili razmišljanja i pogledati malo unatrag kako se to odvijalo da bismo znali što raditi bolje ili drugačije u drugoj petoljetki.


Rock&Off se, kao manifestacija, razvijao. Prije no što je postao nagrada, bio je festival bendova koji su imali dva ili manje albuma.


Krešimir Blažević: Tako je. Taj "bazen" se nakon četiri godine iscrpio i došli smo na ideju da se sve to rasformira. Na kraju se ispostavilo da bi bilo najbolje napraviti nagradu. Tako se oformila nezavisna novinarska glazbena nagrada Rock&Off, gdje novinari odrade sve od početka do kraja, bez ikakvih [sugestija] nekakvog žirija ili nekakvih stručnih službi što treba biti nominirano i izabrano. Mi smo više nego zadovoljni i kako smo uspjeli proći neokrznuti kroz koronu. Imali smo [u tom periodu] dvije dodjele: jedna je bila u nekakvom užem sazivu posjetitelja, a druga je već bila bolja. Sada idemo do kraja.


Što se htjelo [postići] osnivanjem ovakve nagrade i ovakvim načinom odabira ponajboljih glazbenih izdanja u protekloj godini?


Dragaš: Mi, [članovi žirija], ništa ne određujemo. Određujemo jedino pravila igre, ali ne dajemo nominacije da bi time sugerirali ili rukovodili izborom prema nekom širem glasačkom tijelu. To najšire glasačko tijelo daje svoje prijedloge. Oni [izvođači] koji najviše bodova imaju, "upadaju" kao nominirani u neke od općih kategorija i specifične kategorije. Ono što se htjelo, a nadam se da na tom tragu uspijevamo nešto raditi, je da se baci malo više reflektora na neke jako vrijedne, kvalitetne i zanimljive izvođače i autore, koji možda nisu toliko prepoznati, ne samo kod drugih nagrada, nego općenito na sceni – da im damo veću vizibilnost, da im probamo proširiti auditorij. Nadam se da smo u tome, barem donekle, uspjeli. Nije sve ni u našim rukama. Mi možemo kroz tu nagradu na nekoga baciti akcent, ali je bitno što će se poslije događati. Hrvatski radio jedan je od onih radija koji i takvu scenu dobro prati, a i ovu nagradu dobro prati. Ima mnogo komercijalnih radijskih postaja gdje, nažalost, neke vrlo kvalitetne izvođače, koji su prošli kroz ovih pet godina nagrade, ne čujem dovoljno.


Kada je krenula nagrada Rock&Off, znalo se čuti kako je to nekakav pandan Porinu ili možda čak neki korektiv Porinu. Ono što pamtim iz prvih godina, nakon Rock&Offa na Porinu se dogodilo da je prvi put u 30 godina nagradu za album godine [J.R. Augusta] osvojio album na engleskom jeziku.


Blažević: Ne bih rekao da je pandan. Moglo bi se reći da je nekakav šalabahter [glasačima] Porina gdje im novinari sugeriraju što je dobro i pokazalo se u nekoliko navrata da smo uspjeli, a s J.R. Augustom je to zapravo bilo nevjerojatno. Sad, je li to zbog Rock&Offa? Mi volimo misliti da je, ali vjerujem da je to i zbog J.R. Augusta i njegovog albuma koji je bio super. Bilo bi stvarno nezasluženo da nije prošao s barem jednim Porinom.


Sama dodjela nagrade "povukla" je još neke stvari koje su se dogodile.


Blažević: Da, uspjeli smo pokrenuti Rock&Off radio koji ide online, imamo [novinarsku] školicu… Imali smo dvije školice [pomoću kojih] su se mladi novinari uspjeli donekle istesati. Već su neki završili po medijima. Tu su i dvije turneje Rock&Off na koje smo zaista ponosni. Svi koji su iz Velikog praska (nominirani za najboljeg novog izvođača, op.a.) išli su na turneju po manjim mjestima. Namjerno smo birali manja mjesta da u [njih] donesemo dašak rock, pop, alternativne, rap scene. Svake godine je bilo po četiri-pet gradova, svaki bend je imao po tri koncerta. Ide i treća turneja. Vidjet ćemo tko će [na njoj nastupiti] i koji će raspored biti.


Dragaš: To ukazuje na dugogodišnji problem koji imamo. Volio bih da Ministarstvo kulture i gradski uredi za kulturu u gradovima od 30 tisuća stanovnika na gore probaju naći snage i novaca da se uloži u onu mrežu koju smo nekada zvali "omladinski klubovi", da bi i publika imala veći izbor, da nisu osuđeni samo na narodnjake, i da bi naši izvođači imali veći broj klubova u kojima bi mogli nastupati.


Cijeli razgovor poslušajte u nastavku.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

S domaće pop i rock scene

Nakon trinaest sezona emitiranja u večernjem terminu petkom, emisija S domaće pop i rock scene od ove se sezone seli u dnevni i emitirat će se dva dana, četvrtkom i petkom. I dalje nastavljamo pratiti sva važna događanja na domaćoj pop rock sceni. U prvom dijelu emisije u četvrtak imat ćemo gosta s povodom, bilo da se radi o predstavljanju novog albumu, razgovoru povodom koncerta, festivala ili nečeg drugog vezanog za glazbenu scenu. Uz gostovanja poznatih i na određeni način nezaobilaznih imena pop rock scene veliki prostor ćemo i dalje posvetiti mladim i još neafirmiranim glazbenicima i bendovima pogotovo s one tzv. indie tj. nezavisne glazbene scene koja nikada nije bila ni bogatija ni raznovrsnija i mnogi od tih glazbenika svakako zaslužuje da ih se i ugosti i čuje u hrvatskom radijskom eteru. S domaće pop i rock scene - petkom rezervirana je za nove singlove, reportaže s koncerata i promocija, glazbene vijesti, najave koncerata i sl.

Poslušajte u Slušaonici