Hrvatski radio

Prvi program

21:40 / 26.05.2022.

Autor: Iva Lovrec Štefanović

Hrvatsko proljeće u buntu glazbe - Fragmenti o Vici Vukovu

Vice Vukov (Šibenik, 3. kolovoza 1936. – Zagreb, 24. rujna 2008)

Vice Vukov (Šibenik, 3. kolovoza 1936. – Zagreb, 24. rujna 2008)

Foto: Arhiv / promo

Ciklus Oda-birano uz Dan državnosti ponovno donosi zanimljivu glazbeno-dokumentarnu priču koja istražuje ulogu glazbe u Hrvatskom proljeću.


O sudbini i okolnostima u kojima je jedan od najvećih, najpopularnijih i najnagrađivanijih pjevača šezdesetih godina prošlog stoljeća, publicist i političar Vice Vukov (1936.-2008.) postao nepoćudan, istraživala je muzikologinja Kristina Lučić-Andrijanić u radu koji je bio predstavljen na posebnome simpoziju uz 50. obljetnicu Hrvatskog proljeća.

O patriotizmu, nacionalizmu u glazbi, identitetima, te o slobodi i politici, uz ulomke razgovora sa Vicom Vukovom iz arhive HRT-a, neke njegove citate, ulomke iz razgovora s njegovom kćerkom Ivanom Vukov, te nekoliko zanimljivih izjava osoba rođenih nakon 1971. o njegovu nasljeđu, uz promišljen odabir glazbe koja je rado slušana i nakon odlaska velikog i omiljenog pjevača, među kojima su nezaobilazne Tvoja zemlja, Pismo ćali, Šesnaest lavandera i Dobro mi došel, prijatel

Tamo gdje nema slobode, nema ni politike. Preduvjet bavljenja politikom i preduvjet postojanja politike uopće je sloboda međuljudskog komuniciranja. Ono 1971. bio je jedan revolt. Jedan iskaz ljudskosti. Jedna reakcija na nepravdu. Reakcija na oduzimanje slobode ljudima. Hrvatsko proljeće je zapravo priča o nizu osobnih sudbina, a ne o nekoj jasno formuliranoj politici koja je kroz odgovarajuće institucije nastojala ostvariti svoje ciljeve.

Vice Vukov, u TV emisiji Fragmenti za biografiju

Dokumentarno-glazbenu priču Hrvatsko proljeće u buntu glazbe - Fragmenti o Vici Vukovu ciklus Oda-birano donosi u svojem terminu na HR1 u utorak 31. 05. u 18.15. 


Ostvarili su je spikeri Rosanda Tometić, Ivan Grubišić i Željko Tomac, tonski oblikovao Luka Pavelić, a osmislila autorica Kristina Lučić-Andrijanić. Urednica ciklusa je Iva Lovrec Štefanović. 

Nakon emitiranja bit će dostupna u Slušaonici.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Oda-birano

Glazbeno-dokumentarne priče, radiopisi i zvučne bilješke iz vlastite produkcije ili adaptacije biranih inozemnih emisija. Uspješno sudjeluje na međunarodnim festivalima uz nagrade i priznanja (New York Radio Festival, Prix Europa, International Feature Conference, Taktons, Prix Marulić, Prix Italia)

Poslušajte u Slušaonici