Hrvatski radio

Prvi program

Kišne kapi na ružama i brkovi mačića

28.08.2022.

22:41

Autor: Iva Lovrec Štefanović

John Coltrane (1926-1967)

John Coltrane (1926-1967)

Foto: Jim Marshall / -

Ljetni niz u ciklusu Oda-birano zaključujemo ponovnim emitiranjem nagrađivane glazbeno-dokumentarne priče My Favourite Things posvećene istoimenoj pjesmi, naročito inačici koju je snimio saksofonist John Coltrane

Autor i voditelj Andrew McGibbon s nizom sugovornika analizira Coltraneovu izvedbu i predstavlja četiri glavna glazbena elementa njegove inačice te poznate skladbe, koju su za mjuzikl Moje pjesme, moje snovi  napisali Rodgers i Hammerstein.


McGibbon također prati put pjesme My Favourite Things od brodvejskih pozornica preko jazz-klubova do božićnih top-lista te traži vezu „dječjih“ stihova pjesme i Coltraneove potrage za duhovnošću i odmakom od ovisnosti.

Sudionici emisije, McGibonnovi sugovornici snimili su i svoj hommage Coltraneu, odnosno vlastitu verziju skladbe, koju donosimo na kraju emisije, zaokružujući time njihove izjave, sjećanja i razmišljanja.

U radijskoj priči koju je tonski oblikovao Nick Romero, ali i u posebnoj izvedbi pjesme sudjelovali su saksofonisti Iain Ballamy, Xosa Cole i Trish Clowes, klarinetist Duncan Lamont, pijanisti Gareth Williams i Lewis Porter, basisti Jules Jackson i Jong Patitucci te bubnjar Andy Paresi (odnosno sam Andrew McGibbon).

 

My Favourite Things revolucionarno je umjetničko djelo. Doista jest i označava seizmičke promjene. Na neki je način utjelovljenje improvizirane glazbe: potpuno demokratična, potpuno ujedinjena, potpuno slobodna i ekspresivna. Znate što mislim? Kao da je sve to u istoj orbiti, u optimalnom položaju, pa doista postaje prikazom svega najboljeg što možemo biti. Mislim da će svatko tko dođe u dodir s iskrenošću ove glazbe, u ovoj njezinoj pojavnosti, biti snažno dirnut.

Xhosa Cole

Emisiju My Favourite Things ostvarenu u produkciji Curtains for Radio za BBC4 poslušajte u adaptaciji u utorak 30. 08. u 18.15 na HR1, a potom će biti dostupna u Slušaonici


Prevela i priredila Dina Puhovski.

Spikerska suradnja: Ivan Grubišić, Šimun Miloš, Dražen Puklavec i Ana Marija Štorga

Tonski oblikovao Luka Pavelić.

Odabrala urednica ciklusa Iva Lovrec Štefanović.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Oda-birano

Glazbeno-dokumentarne priče, radiopisi i zvučne bilješke iz vlastite produkcije ili adaptacije biranih inozemnih emisija. Uspješno sudjeluje na međunarodnim festivalima uz nagrade i priznanja (New York Radio Festival, Prix Europa, International Feature Conference, Taktons, Prix Marulić, Prix Italia)

Poslušajte u Slušaonici