Hrvatski radio

Prvi program

Krešo Blažević: Za nagradu Rock&Offu mladi izvođači se ravnopravno bore s iskusnijima

30.01.2022.

15:14

Autor: Ana Hotko

Krešimir Krešo Blažević, direktor nezavisne novinarske glazbene nagrade Rock&Off

Krešimir Krešo Blažević, direktor nezavisne novinarske glazbene nagrade Rock&Off

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Uoči četvrte dodjele nezavisne novinarske glazbene nagrade Rock&Off, koja bi se trebala održati 5. veljače u zagrebačkoj Tvornici kulture, gost Roberta Urlića u emisiji S domaće pop i rock scene bio je direktor Rock&Offa, Krešo Blažević. 

Žiri sastavljen od 89 novinara, to jest glasača, iz najvažnijih domaćih medija, krajem prošle godine predložio je kandidate za utrku za kipiće nezavisne novinarske glazbene nagrade Rock&Off. U prvom krugu glasanja pristiglo je više od dvije tisuće prijedloga. Nakon toga, stručni žiri odabrao je po sedam nominiranih izvođača u kategorijama Albuma godine, Pjesme godine i Koncertnog izvođača godine te po pet izvođača u žanrovskim kategorijama i kategoriji Veliki prasak za najboljeg novog izvođača. Nominacije su objavljene 11. siječnja, dok bi se četvrta dodjela nagrade Rock&Off trebala održati 5. veljače u zagrebačkoj Tvornici kulture.


Uoči dodjele, gost Roberta Urlića u emisiji S domaće pop i rock scene bio je direktor Rock&Offa, Krešo Blažević. Jedna od zanimljivosti Rock&Offa od samoga početka je ta da tih 89 novinara – koliko ih ima ove godine, iz raznih hrvatskih medija, koji sustavno prate glazbena zbivanja u Hrvatskoj – sami daju prijedloge nominacija. Dakle, ne glasaju za nešto što je neki stručni žiri predložio, nego oni daju prijedloge za koje se kasnije glasa.


– To je ono što pokušavamo objasniti, da nema nikakvih sugestija. Stručna komisija samo zbroji glasove i dobro raspodijeli [po žanrovskim kategorijama], ako netko nekoga tko [svira] jazz slučajno stavi u pop ili rock – pojasnio je Blažević.


Kao i dosad, ove godine će se dodijeliti nagrade u devet kategorija u kojima pobjednike biraju glazbeni novinari, te nagrada za koju glasa publika. Ove godine po četiri nominacije za Rock&Off osvojili su pocket palma, Porto Morto, Urban &4. Bad Daughter, Mayles i The Gentleman imaju po tri nominacije. Cijeli popis nominacija objavljen je na stranicama nagrade Rock&Off.


Organizatori Rock&Offa također svake godine dodjeljuju nagradu za životno djelo. Prva nagrada otišla je u ruke Zdenka Franjića, osnivača nezavisne diskografske kuće Slušaj najglasnije. 2020. godine to priznanje su dobili KUD Idijoti, dok je prošle godine nagrada za životno djelo posthumno dodijeljena glazbenim kritičarima i urednicima, Darku Glavanu i Draženu Vrdoljaku. Ove godine tu nagradu će dobiti kultni zagrebački kantautor Milan Manojlović Mance.


– Vjerujem da nikoga nije ostavio ravnodušnim kada ga je slušao uživo. Drago mi je da uspijemo dodijeliti takve nagrade kao Franjiću prve godine i KUD Idijotima, da napokon dobiju neku satisfakciju za ono što su radili. Ako je itko slušao nezavisnu glazbu, zna se koliki [Manceov] utjecaj – rekao je Blažević.


Govoreći o utjecaju koji je Rock&Off stekao u kratko vrijeme, spomenut je primjer kantautora J.R. Augusta, koji je 2020. godine osvojio tri nagrade Rock&Off, uključujući nagradu za album godine, da bi kasnije, kao prvi izvođač na engleskom jeziku i novi izvođač, osvojio Porin također za album godine.


¬– Nama je drago da je Rock&Off prepoznat od druge struke. Ispada da radimo dobar filter. Drago nam je radi novinara koji su to prepoznali i vjerujem da će se tako nastaviti i dalje. I ove godine su pokazali da nagrada počinje sve više i više djelovati tako da mnogo mlađih iskače van i da se mogu ravnopravno boriti s, uvjetno rečeno, starijim kolegama koji su duže na sceni i koje već svi znaju, te da se počinje manje glasati po inerciji – istaknuo je Blažević.


– Na Porinu se često događalo da se glasa ustvari za ime, a ne za što je [izvođač] napravio, jer puno njih to nije, nažalost, ni poslušalo – nadovezao se Robert Urlić.


– To pokušavamo ovdje izbjeći i da ćemo kroz godinu, pomoću vas novinara koji zapravo za sve to glasate i nominirate [izvođače], uspjeti da što više mlađih i novijih dođe u eter, da se čuje za njih, da se njihova muzika čuje – kazao je Blažević.


– Mnogo toga lošega stranoga se svira u našim mainstream medijima, a ne žele se svirati naši izvođači koji rade sjajne stvari na engleskom. Nadam se da će i na ovaj način Rock&Off pripomoći da ta glazba dođe do mainstream medija. Gledajući prošlogodišnju scenu i dosadašnje izbore – vidjet ćemo što će Rock&Off još odlučiti – među 10-15 najboljih domaćih albuma više od pola ih je na engleskom jeziku, što je još jedan od pokazatelja da se prate trendovi, da to nije neka pomodnost, nego ljudi tako razmišljaju i tako se žele glazbeno predstaviti – zaključio je Urlić.


Robert Urlić i Krešo Blažević

Robert Urlić i Krešo Blažević

Foto: -- / HRT

Krešimir Blažević najavio je da će se i ove godine održati turneja izvođača koji su nominirani u kategoriji Veliki prasak za najboljeg novog izvođača, koja je prošle godine te izvođače odvela u neka manja hrvatska mjesta u kojima dotad nisu nastupili.


– Dobro je što će HDS ZAMP pobjednika Velikog praska nagraditi s deset tisuća kuna da mu pomogne u daljnjoj karijeri. Nas je to isto iznenadilo i drago nam je radi toga – kazao je Blažević.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

S domaće pop i rock scene

Nakon trinaest sezona emitiranja u večernjem terminu petkom, emisija S domaće pop i rock scene od ove se sezone seli u dnevni i emitirat će se dva dana, četvrtkom i petkom. I dalje nastavljamo pratiti sva važna događanja na domaćoj pop rock sceni. U prvom dijelu emisije u četvrtak imat ćemo gosta s povodom, bilo da se radi o predstavljanju novog albumu, razgovoru povodom koncerta, festivala ili nečeg drugog vezanog za glazbenu scenu. Uz gostovanja poznatih i na određeni način nezaobilaznih imena pop rock scene veliki prostor ćemo i dalje posvetiti mladim i još neafirmiranim glazbenicima i bendovima pogotovo s one tzv. indie tj. nezavisne glazbene scene koja nikada nije bila ni bogatija ni raznovrsnija i mnogi od tih glazbenika svakako zaslužuje da ih se i ugosti i čuje u hrvatskom radijskom eteru. S domaće pop i rock scene - petkom rezervirana je za nove singlove, reportaže s koncerata i promocija, glazbene vijesti, najave koncerata i sl.

Poslušajte u Slušaonici