Hrvatski radio

Prvi program

Kultni osječki bend Roderick objedinio svoje stvaralaštvo

22.03.2023.

21:19

Autor: Robert Urlić, Ana Hotko

Naslovnica kompilacijskog izdanja "1941-1971-1981-1991" grupe Roderick

Naslovnica kompilacijskog izdanja "1941-1971-1981-1991" grupe Roderick

Foto: promo / Croatia Records

Novi singlovi, najave glazbenih događanja i izvješća s koncerata, uz razgovore sa sudionicima domaće pop i rock scene možete čuti petkom od 14:00 sati na Prvome programu Hrvatskoga radija.

Stvaralaštvo osječkog post punk benda Roderick nedavno je Croatia Records objedinio na dvostrukom reizdanju „Roderick 1941-1971-1981-1991“ koji prati i knjižica čiji je autor glazbeni kritičar Bojan Mušćet.


Na prvom CD-u nalaze se albumi “Bilo jednom na Balkanu” Rodericka i “Roderick in the Theatre” grupe Roderick Novy. Na drugom CD-u nalaze se albumi “Roderick” Rodericka i “O čemu pjevamo kada pjevamo o ljubavi” grupe Roderick Novy.


Roderick je početkom 80-ih godina osnovao glazbenik i publicist Branko Kostelnik, a tijekom 90-ih pod novim imenom Roderick Novy objavljeno je šest albuma i četiri kompilacije. Impresivni vokal Ksenije Gottwald i artistički nemir osnivača benda bili su Roderickov ID koji su 1990. godine približili široj publici.


Povodom ovog značajnog reizdanja, u emisiji "S domaće pop i rock scene" možete čuti razgovor s Brankom Kostelnikom.


Nastup grupe Mašinko na festivalu Antivalentinovo, veljača 2023., Dom sportova, Zagreb

Nastup grupe Mašinko na festivalu Antivalentinovo, veljača 2023., Dom sportova, Zagreb

Foto: Samir Cerić Kovačević / -

Naš glazbeni reporter Igor Jurilj donosi atmosferu iz zagrebačkog Vintage Industrial Bara u kojem je prošloga tjedna nastupio punk sastav Mašinko i, uz dosadašnje uspješnice poznate vjernoj publici, predstavio dio materijala s nadolazećeg šestog studijskog albuma.


Najavljujemo koncert Songkillersa povodom 30. obljetnice rada ovog benda, koncert sinjske rock grupe M.O.R.T. koja će u klubu Sax! predstaviti novi studijski album "Samo hrabro i bezveze!", zatim šibenski pop rock sastav BluVinil koji svira u Vintage Industrial Baru i svirku grupe Mangroove koja će u Petom kupeu prezentirati album "Nešto veće od nas" nastao u suradnji s Jazz orkestrom HRT-a.


Od novih singlova slušamo:

  • Kensington Lima – "Sleep Tight"
  • Parni valjak ft. Igor Drvenkar – "Moja glava, moja pravila"
  • Rakete – "U grad si stigao"
  • Idem – "Par puta godišnje"


Ova epizoda emisije "S domaće pop i rock scene" emitirat će se na HR1 u petak, 24. ožujka 2023. od 14:05 do 14:55 sati.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

S domaće pop i rock scene

Nakon trinaest sezona emitiranja u večernjem terminu petkom, emisija S domaće pop i rock scene od ove se sezone seli u dnevni i emitirat će se dva dana, četvrtkom i petkom. I dalje nastavljamo pratiti sva važna događanja na domaćoj pop rock sceni. U prvom dijelu emisije u četvrtak imat ćemo gosta s povodom, bilo da se radi o predstavljanju novog albumu, razgovoru povodom koncerta, festivala ili nečeg drugog vezanog za glazbenu scenu. Uz gostovanja poznatih i na određeni način nezaobilaznih imena pop rock scene veliki prostor ćemo i dalje posvetiti mladim i još neafirmiranim glazbenicima i bendovima pogotovo s one tzv. indie tj. nezavisne glazbene scene koja nikada nije bila ni bogatija ni raznovrsnija i mnogi od tih glazbenika svakako zaslužuje da ih se i ugosti i čuje u hrvatskom radijskom eteru. S domaće pop i rock scene - petkom rezervirana je za nove singlove, reportaže s koncerata i promocija, glazbene vijesti, najave koncerata i sl.

Poslušajte u Slušaonici