Hrvatski radio

Prvi program

09:58 / 14.02.2022.

Autor: Iva Lovrec Štefanović

Linđo kao stil života - mjesto ljubavi

Linđo, više od plesa

Linđo, više od plesa

Foto: Vedran Jerinić / -

Dokumentarno-glazbena priča Evo kola koga je volja zanimljivo je istraživanje traga baštine i njezina života u suvremenome trenutku, koju donosi ciklus Oda-birano u utorak 15. veljače u 18.15.


Priča o linđu koju je u proljeće je 2018. godine mirkofonima bilježio autor Miroslav Pijaca u Slanome, Smokovljanima, Osojniku, Dubrovniku i Ošlju, otvara novi uvid u tradicijski ples koji je zapravo i profinjena ljubavna igra: kazivanja, pjevanja, sviranje i ples, priče iz života, dogodovštine i mitske predaje, u radiopisnom tkanju dugogodišnjeg tonmajstora i nagrađivanoga radiofonskog autora.

Miro Pijaca, snimanje na terenu 2018.

Miro Pijaca, snimanje na terenu 2018.

Foto: privatna / -

U ovoj zanimljivoj, intrigantnoj i duhovitoj radiofonskoj priči  sudjelovali, kazivali, u kolu igrali, na lijerici svirali:

Vido Bagur, Marija Pendo (učiteljica i voditeljica folklorne skupine Mali linđo iz osnove škole Slano), Antonija Mišeta, Ema Knežić, Tomy Pleština, Karlo Zedniček, Marijela Milić, Mato Katičić, Članovi folklorne kulturne udruge Primorska Lijera-Dubrovačko Primorje Niko Trojić, supruga mu Mara i neput Bruno Vlahović, Ivo Miljević, Mario Lale i Zdenko Perušina.


Von Breno, crtež Vlaha Bukovca

Von Breno, crtež Vlaha Bukovca

Foto: - / u knjizi Die Österreichisch-ungarische Monarchie in Wort und Bild, 1892

Prvi poznati opis poskočice kakvu danas poznajemo dala je Pruskinja Ida von Reinsberg-Düringsfeld, koja je s mužem Ottom putovala po Dalmaciji, a svoje dojmove iznijela je u knjizi Aus Dalmatien, izdanoj u Pragu 1857. godine. U svojemu opisu župske poskočice, koja se igrala 1854. u dvorištu samostana sv. Jakova u Višnjici u Dubrovniku, navodi: 


Divlja glazba, divlji ples. Je li u njoj bilo umjetnosti i ritma? To nisam mogla razlikovati. Glas lijere, tog zrikavca među glazbalima, učinio mi se strastveno trzanje divljeg ognja i derviša. 

Parovi skaču i drhću jedan pred drugim, štuckaju prstima po zraku, hvataju se i njišu, a to sve u krug, neumorno, bez oduška, kao da su im pera pod nogama, a tako ozbiljna lica i strastveno u isti mah. I lijeričar je gudio na život i smrt. Svi oni koji su oznojeni igrali nisu opažali gustih redova gledaoca. Bogata šarolikost što je protkivala kolo činila je prizor još zanimljivijim. 

Suknja, pregača, rubac, haljetak, sve je šareno, a papuče i vrpce na glavi crvene se kao grimiz. Bilo je kao da oživjela gredica pleše planetarni ples

Miroslav Pijaca, nagrađivani radijski tonmajstor i autor

Miroslav Pijaca, nagrađivani radijski tonmajstor i autor

Foto: privatna / -

Radijski tomajstor i autor Miro Pijaca rođen je  u Stonu. Na Radio Zagrebu (Hrvatskom radiju) snimatelj od 1979, a tonmajstor u Dramskome programu od 1981. Ostvario nekoliko stotina radiodrama, autor i suautor nekoliko desetaka dokumentarnih radiodrama. Višestruko nagrađivan na festivalima JRT (Ohrid), Taktons (Novi Sad), Fedor (Beograd), Prix Futura (Berlin), Prix Italia (Parma), Marulovi dani (Split), Prix Ex Aequo (Bratislava), Prix Marulić (Hvar). 

 

Dokumentarac Evo kola koga je volja poslušajte u ciklusu Oda-birano, u utorak 15. 02. u 18.15, a potom će biti u Slušaonici

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Oda-birano

Glazbeno-dokumentarne priče, radiopisi i zvučne bilješke iz vlastite produkcije ili adaptacije biranih inozemnih emisija. Uspješno sudjeluje na međunarodnim festivalima uz nagrade i priznanja (New York Radio Festival, Prix Europa, International Feature Conference, Taktons, Prix Marulić, Prix Italia)

Poslušajte u Slušaonici