Hrvatski radio

Prvi program

Mangupske avanture i trolovske smicalice

13.12.2021.

21:00

Autor: Oda-birano

-

-

Foto: - / -

Iz nagrađivanog ciklusa "Klasici" Finskog radija, u ciklusu Oda-birano donosimo adaptaciju emisije "Peer Gynt Edvarda Griega - mangupske avanture i trolovske smicalice". Utorak 14. prosinca u 18.15 na HR1. 


Mahanje repovima i drmanje trolovskih stražnjica... u pećini Gorskoga kralja!

Autorica Eva Tiegerstedt istražuje i raščlanjuje scensku glazbu koju je Edvard Grieg napisao za dramu Peer Gynt Henrika Ibsena (i neke od stavaka poslije spojio u dvjema suitama). 

Otkriva s čime se Grieg mučio tijekom skladanja, gdje u djelu možemo čuti egzotizam, a gdje utjecaje norveške tradicijske glazbe, što u Peeru Gyntu predstavljaju trolovi te za koji je svoj stavak Grieg rekao da – smrdi po kravljem izmetu.


Peer Gynt u planinama je upoznao ženu u zelenome i zaveo ju je.. ili je možda ona zavela njega? Ispostavilo se da je ona kći Gorskoga kralja. Trolovska princeza vodi Peera k svome starom ocu. Možda bi Peer mogao postati trolovskim suprugom i naslijediti kraljevstvo..? No stvari ne završe baš tako uredno.Emisiju je s engleskoga prevela te priredila Dina Puhovski. Spikerska suradnja: Lidija Kardum. Tonski oblikovao Bruno Bernadi.

Odabrala urednica ciklusa Iva Lovrec Štefanović.

Edvard Grieg

Edvard Grieg

Foto: - / -

Eva Tigerstedt

Eva Tigerstedt

Foto: - / -

Eva Tigerstedt novinarka je i urednica u glazbenom programu Finskog radija (YLE). Diplomirala je flautu na Sibelius akademiji, a kada je slomila ruku pronašla je novu profesiju u glazbi na radiju i TV. Povremeno piše i predaje o glazbi. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Oda-birano

Glazbeno-dokumentarne priče, radiopisi i zvučne bilješke iz vlastite produkcije ili adaptacije biranih inozemnih emisija. Uspješno sudjeluje na međunarodnim festivalima uz nagrade i priznanja (New York Radio Festival, Prix Europa, International Feature Conference, Taktons, Prix Marulić, Prix Italia)

Poslušajte u Slušaonici