Hrvatski radio

Prvi program

Mark Mrakovčić - svestrani i hvaljeni producent i glazbenik predstavio svoj prvi album

29.10.2022.

13:15

Autor: Igor Jurilj

Mark Mrakovčić na dodjeli nagrade Rock&Off 2021.

Mark Mrakovčić na dodjeli nagrade Rock&Off 2021.

Foto: Matej Grgić / -

Dok je gošća nedavne emisije "S domaće pop i rock scene", Irena Žilić, u Tvornici kulture slavila 10 godina karijere, s druge strane grada, 20. listopada, svoj je jedini album slavio njezin glazbeni suradnik Mark Mrakovčić. U popularnom klubu, Vintage Industrial Baru, na pozornicu se popeo jedan od neumornih domaćih kreativaca koji je publici predstavio svoj jedini studijski album, "Breeding Black Sheep".


Svoj debitantski uradak iz prošle godine uradio je posve sam: od pisanja tekstova, snimanja instrumenata, produkcije do mastera. Album je osmišljen kao djelo jednog glazbenika, ali u Vintageu se Mark pojavio s tročlanim bendom kojeg čine Tony Mrakovčić, Ivica Antunović Naranča (bivši basist grupe ESC Life) i Anja Tkalec (bivša basistica Punčki). Album je kroz četveročlani bend zaživio jednim posve drukčijim duhom, koji je komentirao i sam frontmen.


- Publiku smo proveli kroz cijeli album "Breeding Black Sheep", ali u bendovskom izdanju i odsvirali smo još nekih pet-šest stvari koje pripremamo za novi album, koji će biti sniman u ovakvom bendovskom aranžmanu, a ne solo kao prvi album – najavio je Mark Mrakovčić.


Mrakovčić je na albumu upogonio cijelu lepezu zvukova i stilova, čime demonstrira svoju razigranost, ali i poznavanje glazbe zbog čega njegove pjesme, ali i nastupi, jamče dinamiku i šarolikost. Drugim riječima, uz njegovu glazbu, publika je garantirano angažirana.


- On je doista čarobnjak. U jednom trenu zvuči kao Jack White, u drugom trenu imaš osjećaj da slušaš neku izgubljenu pjesmu Beatlesa, u trećem slučaju opet nešto skroz drugo. Jako mijenja karakter iz pjesme u pjesmu i opet djeluje toliko opušteno, toliko slobodno, tako prirodno. Mnogi izvođači se poprilično trude ostaviti dobar dojam na pozornici, a kada gledam uživo Marka imam dojam da on jednostavno biva. To je tako privlačno gledati. Jednostavno, želiš cijelo vrijeme biti na koncertu i osjećati se sretno s njim – komentirala je Mrakovčićevu stilsku raznolikost glazbena novinarka i kritičarka, Ivana Lulić.


Ta je žanrovska neuhvatljivost možda i proizvod njegove aktivnosti kao producenta. Ime Marka Mrakovčića naći ćemo među zaslugama doista stotina pjesama s domaće pop i rock scene, od J.R. Augusta, Nine Romić, Mary May, Irene Žilić, Sabine Herman, do Mašinka, Them Moose Rusha, ESC Lifea, Alejuandra Buendije, Radio Aktiva ili Sleepyheadsa. Popis je iznimno dugačak, a i ne želimo vam otkriti baš sve tajne Markove magije, pa je bolje prepustiti riječ njegovim suradnicima.


- Marka sam upoznala prije desetak godina, kada sam kao prateći vokal Nine Romić ušla kod njega u studio. Nina ga je uvijek najavljivala kao kreativnog lika, strašno zauzetog. Poslije sam tek saznala koje sve reference on ima iza sebe. Jako je raznolik taj njegov dijapazon djelovanja, a stvar je u tome što je on strašno talentiran i kreativan te svoju kreativnost uspijeva upariti s posve različitim izvođačima. To onda iz njih izvlači ono najbolje. Mislim da je to njegova glavna odlika. To se prelijeva u njegov rad kao glazbenika, jer kreativnost ne možeš zatomiti. Nju možeš jedino pojačati u određenim dijelovima života i na određeni način djelovanja – pojasnila je Lulić.


No biti autor i producent posve su različiti svjetovi, a to komentira i sam protagonist današnje priče.


- Najveća razlika je u tome što, kad radim vlastite stvari, ne moram se uključivati u tuđu viziju, pa je dosta lakše. Mogu raditi stvari bez razmišljanja i ne moram se bojati da ću nekome uništiti viziju i njihove pjesme – obrazložio je Mrakovčić.


Osim s brojnim imenima u glazbi, Mrakovčić je surađivao i s kazališnim redateljem Ivicom Buljanom u predstavi "Garaža", radio je glazbu za predstavu "Vilimov Šekspir" u kinu Mosor, a bavio se i sinkronizacijom crtića. Ova kreativna priča samo se nastavlja: Mark radi i glazbu za filmove. Štoviše, čeka da netko napravi hrvatski horor film i pozove ga na snimanje glazbe za isti.


Moramo još malo začiniti ovu rijetku priču s naše scene detaljima iz njegova zanimljivog privatnog i profesionalnog života: čovjek koji je studirao fonetiku i filozofiju, prošle je godine nagrađen za svoj album "Breeding Black Sheep" nagradom Spektar za najbolji album u kategoriji indie glazbe. 2021. godine nominiran je i za novinarsku nagradu Rock &Off za izvođača godine. Na dodjeli je priznanje otišlo njegovom također nevjerojatno talentiranom vršnjaku J. R. Augustu, no on je nagradu proslijedio upravo – Marku, smatrajući kako je to jedino pravedno.


Drugim riječima, i publika i struka, kao i sami glazbenici, univerzalno vole ovog 35-godišnjaka koji glasno glazbom, a potiho svojim imenom, obilježava domaću pop i rock scenu. Svojim kreativnim eklekticizmom i dječački zanesenim interesima, Mark Mrakovčić nenapadno se postavlja u redove naših najznačajnijih producenata, ali i glazbenika mlađe generacije.


Cijeli razgovor i atmosferu s koncerta poslušajte niže u našoj Slušaonici.


Emisiju "S domaće pop i rock scene" urednika i voditelja Roberta Urlića možete slušati na HR1 četvrtkom i petkom od 14:05 do 14:45 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

S domaće pop i rock scene

Nakon trinaest sezona emitiranja u večernjem terminu petkom, emisija S domaće pop i rock scene od ove se sezone seli u dnevni i emitirat će se dva dana, četvrtkom i petkom. I dalje nastavljamo pratiti sva važna događanja na domaćoj pop rock sceni. U prvom dijelu emisije u četvrtak imat ćemo gosta s povodom, bilo da se radi o predstavljanju novog albumu, razgovoru povodom koncerta, festivala ili nečeg drugog vezanog za glazbenu scenu. Uz gostovanja poznatih i na određeni način nezaobilaznih imena pop rock scene veliki prostor ćemo i dalje posvetiti mladim i još neafirmiranim glazbenicima i bendovima pogotovo s one tzv. indie tj. nezavisne glazbene scene koja nikada nije bila ni bogatija ni raznovrsnija i mnogi od tih glazbenika svakako zaslužuje da ih se i ugosti i čuje u hrvatskom radijskom eteru. S domaće pop i rock scene - petkom rezervirana je za nove singlove, reportaže s koncerata i promocija, glazbene vijesti, najave koncerata i sl.

Poslušajte u Slušaonici