Hrvatski radio

Prvi program

Miriiam: Sve mi se posložilo baš kako je trebalo

25.01.2022.

19:11

Autor: Ana Hotko

Miriiam

Miriiam

Foto: Marina Uzelac / Basic & Rough

Miriiam je mlada kantautorica, posve novo ime na domaćoj pop i rock sceni, koja je prošle godine svojim sanjivim retro popom i s nekoliko singlova privukla pažnju javnosti, dok joj je album prvijenac Call Me Up dobio pohvale kritike. Time je zaradila nominaciju za nagradu Rock&Off u kategoriji Veliki prasak za najboljeg novog izvođača. Miriiam je bila gošća Roberta Urlića u emisiji S domaće pop i rock scene te otkrila detalje o snimanju albuma, kao i o glazbenicima i producentima koji su joj u tome pomogli.

Miriiam i Robert Urlić

Miriiam i Robert Urlić

Foto: -- / HRT

Tko je ustvari Miriiam i otkud je došla ona u ovaj hrvatski glazbeni svijet?


Ja sam kantautorica, bavim se glazbom vrlo aktivno zadnjih pet godina. Krajem srednje škole sam počela s kantautorstvom. Sada mi je konačno izašao i prvi album. Dugo sam ga čekala, dugo sam zapravo i promišljala i zamišljala što, kako i gdje. Putevi su me vodili zapravo posvuda, ali uvijek sam se nekako vraćala glazbi. Živjela sam i u Londonu godinu dana upravo iz tog razloga. Vratila (sam se) u Zagreb početkom pandemije i snimila album i mislim da mi se sve nekako posložilo baš kako je trebalo.

Ja sam dugo svirala samostalno na gitari i bila ponekad usamljena na toj pozornici. Zapravo nisam imala puno iskustva u bendovskom aranžmanu, tako da sam jednostavno konačno odlučila napraviti korak naprijed u muzičkom smislu, obogatiti, surađivati s drugim glazbenicima i odabrati producenta kojeg smatram prikladnim odnosno interesantnim, što se, eto, pokazalo se vrlo vrlo dobro. Ovo nije samostalan rad, naravno. Na albumu su sudjelovali mnogi glazbenici, ali moja desna ruka su Edvin Đerahović i Toni Tkalec, producenti i koautori glazbe.


Kako doći do toga, u sinergiji s producentima, s onima koji su s tobom radili album, s kojom pjesmom se predstaviti?


Moram priznati da je to više spontano. Možda izgleda planirano. Pjesma oko koje smo se svi kolektivno složili i dogovorili, pa je izašao taj „Knot“ kao prvi singl. Možda je bila dobra odluka, možda nije, ali u svakom slučaju više dolazi spontano nego previše isplanirano ili iskalkulirano koliko što paše, što ne paše ljudima. Ono što je nama bilo u tom trenu zanimljivo je bilo, eto, odabrano.


Autorica ste i glazbe i tekstova za svih deset pjesama koliko ih je na albumu. U press materijalu se spominje da je većina toga snimana u Katranu u Zagrebu. Što točno i s kojom ekipom ste radili? Navedeno je da je bilo podosta tih suradnika. Ja vidim i Davora Rodika kojega znamo iz Plaćenika, iz Majki, pa Jurica Hotko iz grupe Pavel, pa imamo Antuna Aleksu iz Porto Morta… Volio bih doznati o kome se još radi, ali sama ova imena znače da ste dosta sistematično pristupili snimanju albuma jer govorimo o vrhunskim glazbenicima koji su dali svoj obol na albumu.


Apsolutno vrhunskim glazbenicima, vrlo zanimljivim i osebujnim ljudima prije svega i kreativcima. Spomenuli ste na početku taj Katran. Ondje je snimljeno devet od deset pjesama. Onda se, nažalost, dogodio taj potres, onaj drugi „petrinjski“, zbog kojeg smo se morali preseliti, tako da je samo posljednja pjesma snimljena u novom prostoru. Da, mnogi glazbenici su doprinijeli zvuku. Manje-više Toni i ja radimo na stvarima i dogovorimo se oko aranžmana i neke ideje pjesme. Toni i Edvin, hvala Bogu, znaju jako puno ekipe sa scene i svi su bili vrlo voljni doći i odsvirati nešto i surađivati. Tako da je to bilo jedno vrlo kreativno, zanimljivo razdoblje i ja sam iz jednog potpunog samovanja i sviranja u sobi godinama, došla u jedan glazbeni kulturni krug. Mogu reći da sam zbilja puno naučila i promijenila puno stavova, možda nekih tvrdokornijih, koje sam imala. Tako da mi je drago i zapravo se veselim svemu što dolazi.


Kada spominjemo ovako velik broj glazbenika, pogotovo tih svirača, znamo često reći da oni dolaze tu kako bi odsvirali ono što ste vi kao autor ili producent zamislili. Je li se kod vas to dogodilo ili je bilo momenata gdje su i oni svojom svirkom utjecali na promjene atmosfere u samoj pjesmi ili barem jednog dijela?


Svakako. Najbolje promjene se dogode kad netko pogriješi ili ne zna pjesmu. Oni su uglavnom dolazili ovako na piće i čašicu razgovora, pa malo poslušali pjesmu. Neki zanimljivi momenti u kreativnosti su se znali dogoditi. Rodika sam „napala“ na Facebooku jer to je jedini glazbenik za kojeg znamo da svira pedal steel gitaru, a to smo strašno htjeli, tu Americanu. On je bio predivan, zbilja. U onom totalnom lockdownu u kojem smo bili nije ni došao u studio, nego je snimio doma tu svoju pedal steel gitaru i baš se pomučio, tako da sam zahvalna na tome.


I u našem izboru emisije S domaće pop i rock scene album se našao među deset najboljih hrvatskih izdanja u 2021. godini. Ove godine se dogodilo to da su u svim tim izborima desetak ponajboljih domaćih albuma prevladali manji izdavači i dogodilo se to da ima više albuma na engleskom nego na hrvatskom.


Na engleskom se piše već deset-petnaest godina. Ima jako puno autora koji se služe engleskim jezikom, samo što to nije dolazilo u neki mainstream. Mislim da je jedna dekada ipak dovoljna da možda malo probije to i na radio.


Je li Vas iznenadio pozitivan odaziv i pozitivno gledanje na ono što ste radili i dobre kritike albuma? Nedavno su objavljene nominacije za Rock&Off, tu ste ušli u kategoriju Veliki prasak kao jedna od onih novih nada koje su se pojavile 2021.


To je za nekoga tko dolazi niotkud i tko nema veze, poznanstva ili uopće nije iz glazbene obitelji ili tako nešto, stvarno je jedan ogroman booster. Potajice jesam uvijek priželjkivala da mi se to dogodi, zato to u neku ruku i radiš, ali sada kada se sve počelo dešavati zapravo ne mogu vjerovati da konačno jest zato što ja zbilja ovo dugo radim. Mislim, za moje godine dugo.


Spomenuli ste na početku da ste se počeli osjećati osamljeno sami s tom gitarom, što znači da je sad namjera da bi se ovaj album predstavio na pravi način da to bude u okruženju jednog pravog benda. Možda ne svih ljudi koji su sudjelovali na albumu, ali barem većine njih ili nekih njihovih ekvivalenata. Velika želja za svirkom definitivno postoji.


Svakako. Primjerice, bubnjar koji je svirao na albumu svih deset pjesama, Daniel Kadijević, bit će dio benda. Toni i Edvin, producenti, isto će biti dio benda. Složili smo zbilja dobru ekipu i jedva čekamo nastupati.


Emisija S domaće pop i rock scene emitira se petkom od 22:30 na Prvome programu Hrvatskoga radija (HR1).


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

Struji struja

obnovljivi izvori energije

Emisija

S domaće pop i rock scene

Nakon trinaest sezona emitiranja u večernjem terminu petkom, emisija S domaće pop i rock scene od ove se sezone seli u dnevni i emitirat će se dva dana, četvrtkom i petkom. I dalje nastavljamo pratiti sva važna događanja na domaćoj pop rock sceni. U prvom dijelu emisije u četvrtak imat ćemo gosta s povodom, bilo da se radi o predstavljanju novog albumu, razgovoru povodom koncerta, festivala ili nečeg drugog vezanog za glazbenu scenu. Uz gostovanja poznatih i na određeni način nezaobilaznih imena pop rock scene veliki prostor ćemo i dalje posvetiti mladim i još neafirmiranim glazbenicima i bendovima pogotovo s one tzv. indie tj. nezavisne glazbene scene koja nikada nije bila ni bogatija ni raznovrsnija i mnogi od tih glazbenika svakako zaslužuje da ih se i ugosti i čuje u hrvatskom radijskom eteru. S domaće pop i rock scene - petkom rezervirana je za nove singlove, reportaže s koncerata i promocija, glazbene vijesti, najave koncerata i sl.

Poslušajte u Slušaonici