Hrvatski radio

Prvi program

Naša uspavanka - glazba za disanje

25.10.2022.

09:22

Autor: Iva Lovrec Štefanović

Sprava koja omogućava disanje u snu - oboljelima od Ondininog sindroma

Sprava koja omogućava disanje u snu - oboljelima od Ondininog sindroma

Foto: Magda Hueckel / privatna

U ciklusu Oda-birano ekskluzivno donosimo poljski dokumentarac Naša uspavanka u kojem nagrađivana radiofoničarka Kasia Michalak donosi intrigantnu i dirljivu priču o teškoj bolesti koja nosi ime vodene nimfe Ondine, a koja u snu može donijeti smrt. 


Autorica je posjetila obitelj čiji sin Leo koristi spravu za disanje tijekom spavanja, te se prisjetila kako je s njima kontrabasist i skladatelj Sebastian Wypych radio na posebnoj glazbi namijenjenoj upravo oboljelima od te bolesti.


O bolesti svojeg sina Lea poseban su film ostvarili njegovi roditelji, fotografkinja Magda Huckel i filmski redatelj Tomek Śliwiński, a prošle je godine objavljen i album s posebnim uspavankama naslovljen Ondinata. Pjesme za Ondinu, te je pokrenut projekt  Ondinatasa snimanja dokumentarca

sa snimanja dokumentarca

Foto: Magda Hueckel / privatna

Poput Johanna Sebastiana Bacha, čije su Goldberg varijacije riješile nesanicu grofa Keiserlinga, Sebastian Wypych stvara glazbu za oboljele i njihove obitelji, uključujući ritam sprava koje pomažu disanju u snu. Glazba tako postaje i pozadina za brojne priče o bijesu, žrtvi i strahu, ali i one o oprostu, te fascinaciji mitom o Ondini.

Kasia Michalak nagrađivana je poljska radiofoničarka koja djeluje u programu Poljskog radija Lublin od 1999, gdje je od 2011.do 2018. bila urednica dokumentarnog odjela. Organizira i promovira umjetnički radio i svjesno slušanje putem javnih slušaonica, suosnivačica je fondacije  Audionomia koja je posvećena audio dokumentarcima i akustičkoj ekologiji. 

Brojne nagrade uključuju one na festivalima i natjecanjima kao što su Prix Europa (2005), Prix Italia (2006., 2009., posebno priznanje 2022.), Prix Marulić (2014., druga nagrada 2022.), Prix Bohemia (2017. i 2021.) 

Kasia Michalak

Kasia Michalak

Foto: privatna / -

Dokumentarac  Nasza kołysanka (Naša uspavanka)  autorice Kasie Michalak iz produkcije Poljskog radija Lublin možete poslušati ekskluzivno u ciklusu Oda-birano u utorak 25. 10. na HR1 u 18.05., a potom će biti dostupan u Slušaonici.


Ova je dirljiva dokumentarno-glazbena priča nagrađena drugom nagradom na festivalu Prix Marulić na Hvaru 2022., potom je primila posebno priznanje na nedavno održanom festivalu Prix Italia, a već ne osvojila posebnu nagradu na Poljskom natjecanju najboljih radijskih umjetničkih formi, te je ušla u uži izbor za nagradu na prestižnom festivalu Phonurgia Nova (nagrade će biti dodijeljene u studenom). 


Za emitiranje na Hrvatskom radiju dokumentarac je prevela i pripremila Karolina Rugle uz spikersku suradnju koju su ostvarili Maja Crnobori Tretinjak, Natalija Stipić Matović i Tomislav Baran. Tonski je adaptaciju oblikovao Bruno Bernadi, a odabrala urednica ciklusa Iva Lovrec Štefanović. 

 

Projekt Ondinata na CDovima

Projekt Ondinata na CDovima

Foto: promo / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Oda-birano

Glazbeno-dokumentarne priče, radiopisi i zvučne bilješke iz vlastite produkcije ili adaptacije biranih inozemnih emisija. Uspješno sudjeluje na međunarodnim festivalima uz nagrade i priznanja (New York Radio Festival, Prix Europa, International Feature Conference, Taktons, Prix Marulić, Prix Italia)

Poslušajte u Slušaonici