Hrvatski radio

Prvi program

Nasamo s Bachom

26.09.2022.

18:42

Autor: Iva Lovrec Štefanović

Rukopis J. S. Bacha

Rukopis J. S. Bacha

Foto: - / -

U ciklusu Oda-birano ekskluzivno donosimo australski dokumentarac nagrađivanog radijskog autora i violinista Davida Schulmana Alone with J.S. Bach -  Sami s Johannom Sebastianom Bachom


Intrigantni dokumentarac nastao je u godini obilježavanja 300. obljetnice nastanka Bachovih kultnih violinskih partita i sonata -  u jeku pandemije. Autor David Schulman, i sam violinist, kroz glasove, priče i uvide u intimne glazbeničke svjetove istaknutih violinista, približava nas tajanstvenom i jedinstvenom svijetu Bachove glazbe.
Čini se da svaki ozbiljni violinist ima svoj primjerak Bachovih Šest sonata i partita za solo violinu  - i mnogi su proveli sate i sate vježbajući ih. A te su sonate i partite praktički svijet za sebe, enigmatske, duhovne, virtuozne, meditativne i zaigrane. 


Radijski autor David Schulman, i sam je violinst, a Bachov rukopis opisuje kao knjigu čarolija. Upravo 300 godina prije pandemije COVID-19 virusa, godine 1720. Johann Sebastian Bach napisao je svoje sonate i partite, i to u vrijeme velikog osobnog gubitka, jer mu je preminula supruga. 


U pandemijsko doba, Schulman bilježi priče i iskustva svojih kolega, pita ih o trajnosti i misteriju te glazbe - šest violinista svjedoči o suvremenoj moći Bachove glazbe za solo violinu. To su, uz autora Davida Schulmana:  Johnny Gandelsman, Augustin Hadelich, Jennifer Koh, Rachel Podger i Stanley Ritchie

 


Evo u čemu je stvar. Lako je 2020. godine upisivati značenje nečemu što je napisao na naslovnoj stranici. Ali, mislim da je važno shvatiti da je to čovjek koji nije govorio talijanski, zar ne? Stoga je napisao “sei solo”, što je istovremeno, kako ljudi kažu – igra riječi, jer “sei solo” znači da ste sami. Može biti da je riječ o pametnoj igri riječi. No, moguće je I da jednostavno – poput mnogih Nijemaca danas, iskreno – nije znao gramatički točan način za nešto reći na talijanskom jeziku. Zato mislim da je moguće učitati previše značenja u ono što je napisano

Augustin Hadelich, violinist

David Schulman, radijski autor, violinist i skladatelj

David Schulman, radijski autor, violinist i skladatelj

Foto: promo / -

Autorski dokumentarac Alone with J.S. Bach Davida Schulmana u produkciji Australskog radija (ABC) na prošlogodišnjem je festivalu Prix Italia osvojio posebno priznanje, a ekskluzivno ga donosimo uz desetu obljetnicu ciklusa Oda-birano na HR1 u utorak 27. 09. u 18.05. Potom se Sami s Johannom Sebastianom Bachom može pronaći u Slušaonici.

spikerska suradnja Maja Crnobori Tretinjak, Dražen Puklavec i Šimun Miloš, prevela i prilagodila Karolina Rugle, tonski oblikovao Danijel Turk,  odabrala urednica ciklusa Iva Lovrec ŠtefanovićPrograme Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Oda-birano

Glazbeno-dokumentarne priče, radiopisi i zvučne bilješke iz vlastite produkcije ili adaptacije biranih inozemnih emisija. Uspješno sudjeluje na međunarodnim festivalima uz nagrade i priznanja (New York Radio Festival, Prix Europa, International Feature Conference, Taktons, Prix Marulić, Prix Italia)

Poslušajte u Slušaonici