Hrvatski radio

Prvi program

Neka se čuje njihov glas - skladateljice za Dan žena

07.03.2022.

17:58

Autor: Iva Lovrec Štefanović

Dora Pejačević (1885-1923)

Dora Pejačević (1885-1923)

Foto: - / -

Međunarodni Dan žena obilježavamo snimkom koncerta u čast onih koji su se tijekom povijesti borili za pravo glasa za žene - koncert je prošle godine bio održan u prigodi obilježavanja 100 godina općeg prava glasa u Švedskoj. Ovoga utorka slušamo drugi dio koncerta u kojem su izvedene Četiri pjesme za glas i orkestar hrvatske skladateljice Dore Pejačević, te posebna Kantata o pravu glasa za žene koju je skladala švedska orguljašica, skladteljica i borkinja za ženska prava Elfrida  Andrée. Taj je koncert bio planiran za prošlogodišnji Dan žena (pa je odgođen za listopad zbog pandemije), a uz Koncert za obou Helios  najstarije živuće skladateljice Thee Musgrave, i baletnu simfoniju Callirhoë  francuske skladateljice  Cécile Chaminade koje smo predstavili u prošloj emisiji, zaključak večeri donio je izvedbu Ženske koračnice legendarne britanske skladateljice Ethel Smyth

Koncert je održan u  Göteborgu, u tamošnjoj Operi, a njihovim Ženskim zborom i orkestrom, te solisticama  dvorskom pjevačicom Katarinom Karneus i sopranisticom Sofie Asplund ravnao je Henrik Schaefer.

Katarina Karnéus

Katarina Karnéus

Foto: Tilo Stengel / Göteborg Opera Promo

Odabir Četiri pjesme za glas i orkestar Dore Pejačević, skladateljice kojoj se prije nekoliko dana navršilo 99 godina od prerane smrti, nije slučajan - njezina se djela naveliko izvode u prestižnim koncertnim dvoranama i uz vrhunske umjetnike, poput BBC Simfonijskog orkestra ili Lajpciškog Gewandhaus orkestra, s dirigentima kao što je Sakari Oramo, ili Andris Nelssons, a diskografski pothvat nakladničke kuće CPO proširio je zvuk njezine glazbe, pa se već snimaju i nove interpretacije njezine orkestralne, klavirske ali i komorne glazbe.  


Upravo na međunarodni Dan žena će u 20 sati Srednjenjemački radio (MDR) emitirati koncert održan u Leipzigu 3. veljače, kada je u sklopu programa posvećenog uspomeni i 100. obljetnici smrti velikog dirigenta Arthura Nikischa izvedena i Simfonija u fis-molu Dore Pejačević - taj ćemo koncert uskoro emitirati u našem ciklusu Koncert na Prvom. 


Novi život, kako ga je označila akademkinja Koraljka Kos u jednome članku, život je glazbe Dore Pejačević koju je prigrlilo svijet glazbenika i uvršavaju je u svoje koncertne i diskografske projekte, a uskoro očekujemo i uzbudljiv dokumentarni film koji priprema autorski tim redatelj Tim van Beveren i pijanistica i muzikologinja Kyra Steckweh. 


Tako su i ovom prilikom, kao počast onima koji su se borili za pravo glasa žene, za pravo žena, Šveđani uvrstili i Doru Pejačević, a znamo kako je pisala suprugu naslućujući možda i svoj tragični kraj – tražeći od njega da njihovo dijete, bez obzira bude li dječak ili djevojčica odgaja jednako – „svaki talent, svaki genij zahtijeva PODJEDNAKI obzir – spol tu ne smije doći u pitanje“, zapisala je..


Faksimil -  IDUN 6. veljače 1908. /  Elfrida Andrée (1841-1929)

Faksimil - IDUN 6. veljače 1908. / Elfrida Andrée (1841-1929)

Foto: Göteborgs Symfoniker Promo / -

Posebnu Kantatu za žensko pravo glasa pisala je švedska orguljašica, skladateljica i borkinja za prava Elfrida Andrée (1841-1929), prva žena koja je diplomirala orgulje u Švedskoj i postala katedralna orguljašica – bilo je to upravo u  Göteborgu u kojem je ovaj koncert i održan. Studirala je kompozicju, a bila je kao skladateljica pionirka u Švedskoj, baš kao i naša Dora Pejačević u Hrvatskoj.  Elfrida Andrée bila je i prva žena dirigentica u Švedskoj, a njezina posebna kantata iz 1911. koja je tada praizvedena u sklopu međunarodnog sufražetskog kongresa u Stockholmu, čekala je 110 godina za ponovnu izvedbu. 

Koncert Neka se čuje njihov glas u ciklusu Oda-birano možete slušati u dva dijela - drugi je dio na rasporedu 8. ožujka u 18.15 na HR1 a potom će i on biti dostupan u Slušaonici (gdje možete već pronaći prvi dio emitiran 1. ožujka).

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Oda-birano

Glazbeno-dokumentarne priče, radiopisi i zvučne bilješke iz vlastite produkcije ili adaptacije biranih inozemnih emisija. Uspješno sudjeluje na međunarodnim festivalima uz nagrade i priznanja (New York Radio Festival, Prix Europa, International Feature Conference, Taktons, Prix Marulić, Prix Italia)

Poslušajte u Slušaonici