Hrvatski radio

Prvi program

Nova glazba na analitičkome kauču - Sofia Gubaidulina

23.01.2023.

17:15

Autor: Iva Lovrec Štefanović

Sofia Gubaidulina

Sofia Gubaidulina

Foto: Mario Wezel / NYT

Jedna od najvažnijih skladateljica našeg vremena Sofia Gubaidulina prošle je godine postala dopisna članica Razreda za glazbenu umjetnost i muzikologiju HAZU, a u sklopu ciklusa Oda-birano donosimo zanimljivu analizu iz serijala Nova glazba na kauču Austrijskog radija.

Skladatelj i glazbenik Thomas Wally analizira gudačke kvartete 20. i 21. stoljeća a u emisiji kojom se natjecao na festivalima Prix Italia i Prix Europa, analizira se Treći gudački kvartet upravo Sofije Gubaiduline. 


Kroz emisiju, autor slušatelje upoznaje ne samo s idejama i glazbenim materijalom Gubaidulinine partiture, nego i nekim od značajnih postupaka i praksi u skladanju za gudački kvartet.Sofia Gubaidulina (1931)

Sofia Gubaidulina (1931)

Foto: - / UNESCO

Sofia Gubaidulina rođena je u Čistopolju (Tatarstan, Rusija), ali od 1991. živi i djeluje u Njemačkoj, u Hamburgu. Dobitnica je niza važnih nagrada i priznanja, a njezina se glazba izvodi na svim važnim festivalima suvremene glazbe, pa je tako prisutna i u programima Muzičkog biennala Zagreb. 


 Na stranici HAZU, čija je dopisna članica postala 2022. godine stoji da je "izrazita karakteristika Gubaidulinina djela jest gotovo posvemašnja odsutnost tzv. apsolutne glazbe. Najveći dio njezina skladateljskog opusa ima izvanglazbene konotacije bilo u obliku uglazbljene pjesme, katkada skrivene između redaka, bilo u obliku neke vrste instrumentalne ‘akcije’. Njezini književni interesi i ishodišta vrlo su široki i raznorodni i kreću se od uglazbljenja staroegipatske i iranske poezije do suvremenih autora, među kojima se posebno ističe Marina Cvetajeva. S druge strane, neke od njezinih skladba upućuju na obuzetost mističnim idejama i kršćanskim simbolizmom te na utjecaj nekih orijentalnih filozofija. Najveći utjecaj među skladateljima na njezin su opus imala djela Dmitrija Šostakoviča i Antona Weberna, što sveukupno potvrđuje da je njezina idejna, glazbena i šira umjetnička orijentacija po karakteru općehumana i široko internacionalna. Prema vlastitom iskazu, idealni odnos prema tradiciji i prema novim skladateljskim tehnikama jest onaj u kojem je majstor ovladao i starim i novim, premda na način da izgleda da se nije priklonio ni jednom ni drugom. Ona izrijekom smatra da svoja djela ne ‘konstruira’ već da ih ‘kultivira’."

Danas ćemo proučiti vrlo delikatnu skladbu ruske skladateljice Sofije Gubaiduline. Tijekom velikih odsjeka ove skladbe, tonovi se ne izvode guđenjem, nego se žice ili povlači ili se brzim i snažnim tapkanjem žica dobiva željeni zvuk. Tek negdje prema sredini skladbe čujemo gudače u poznatom kontekstu, kada gude po instrumentima - želim istražiti kako taj pristup stvara očaravajuće, neuobičajeno bogatstvo zvuka.

Thomas Wally, autor emisije

Thomas Wally  austrjiski je skladatelj, violinist i profesor glazbene teorije na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Beču. Nagrađivan je za svoj skladateljski opus važnim priznanjima, a kao violinist posvećen izvedbama suvremene glazbe. U radijskom serijalu Nova glazba na kauču u sklopu ciklusa Zeit-Ton urednika Rainera Elstnera na Prvom programu Austrijskog radija, Wally jednom mjesečno analizira po jedan gudački kvartet napisan u posljednjih 100 godina. 

 

Thomas Wally

Thomas Wally

Foto: Maria Frodl / promo

Emisija o Trećem gudačkom kvartetu Sofie Gubaiduline u serijalu Nova glazba na kauču emitirana je na Austrijskom radiju 5. veljače 2022., a sudjelovala u festivalskoj konkurenciji Prix Italia i Prix Europa. U ciklusu Oda-birano emitira se u utorak 24. 01. u 18.05., a poslije će biti dostupna u Slušaonici


Za emitiranje na Hrvatskom radiju prevela i pripremila Karolina Rugle, sinkronizirao spiker Ivan Grubišić, tonski oblikovao Dalibor Piskrec, odabrala urednica ciklusa Iva Lovrec Štefanović. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Oda-birano

Glazbeno-dokumentarne priče, radiopisi i zvučne bilješke iz vlastite produkcije ili adaptacije biranih inozemnih emisija. Uspješno sudjeluje na međunarodnim festivalima uz nagrade i priznanja (New York Radio Festival, Prix Europa, International Feature Conference, Taktons, Prix Marulić, Prix Italia)

Poslušajte u Slušaonici