Hrvatski radio

Prvi program

Obilježava se 70 godina Zagrebačkog festivala

15.03.2023.

15:06

Autor: Robert Urlić, Ana Hotko

Petak, 17. ožujka na Drugom

Petak, 17. ožujka na Drugom

Foto: Zagrebački festival 2023. / promo

Novi singlovi, najave glazbenih događanja i izvješća s koncerata, uz razgovore sa sudionicima domaće pop i rock scene možete čuti petkom od 14:00 sati na Prvome programu Hrvatskoga radija. 

Ovoga tjedna obilježava se 70 godina Zagrebačkog festivala, koji je prvi put održan u prosincu 1953. godine u Koncertnoj dvorani "Istra" (današnje Zagrebačko kazalište mladih). Održan je samo dvije godine nakon prvog izdanja kultnog Festivala di Sanremo. Na premijeri te naše dugovječne i utjecajne zabavnoglazbene manifestacije nastupilo je samo dvoje pjevača, Rajka Vali i Ivo Robić, a izveli su dvanaest pjesama, od kojih je pobijedila skladba autora glazbe Ljube Kuntarića i autorice teksta Blanke Chudobe, "Ta tvoja ruka mala".


Na svečanosti u srijedu, 15. ožujka, skladatelju, pjevaču, saksofonistu, dugogodišnjem umjetničkom direktoru Zagrebačkog festivala te „kralju evergreena“, Dragi Dikliću, bit će uručeno ovogodišnje priznanje za poseban doprinos Zagrebačkom festivalu. Tom prigodom bit će predstavljena i nova monografija „70 godina Zagrebačkog festivala“


Četvrtak je rezerviran za promociju compact disca ovogodišnjeg festivala, ali i poseban box set povodom velikog jubileja, 70. godišnjice, kao i serijal "Zagreb, Zagreb – Velike pjesme Zagrebačkog festivala".


70. izdanje našeg najstarijeg zabavnoglazbenog festivala održat će se u petak, 17. ožujka 2023. s početkom u 20:05 sati, uz izravne prijenose na Drugome programu Hrvatskoga radija i Drugome programu Hrvatske televizije.


Ivo Robić

Ivo Robić

Foto: - / Hrvatska glazbena unija

Dojmove s koncerta koji je "žena za sva vremena", Zdenka Kovačiček, održala u zagrebačkom klubu Peti kupe donosi naš glazbeni reporter Igor Jurilj.


U glazbenim vijestima najavljujemo svirku grupe Psihomodo pop u subotu, 18. ožujka u zagrebačkom klubu Boogaloo, kamo se vraćaju četrnaest godina nakon što su tamo snimili Porinom nagrađeni koncertni album "'Ste dobro?". Također doznajemo koja su, uz PipsChips&Videoclips i Daleku obalu, prva najavljena imena Zagreb Beer Festa koji će se održati u Parku dr. Franje Tuđmana od 18. do 21. ožujka.


  • Od novih singlova slušamo:
  • Matija Cvek – "Kraj Save"
  • Mile Kekin – "Ratnik svjetla"
  • Nika Turković – "Sam(a)"
  • Darko Rundek & Jazz orkestar HRT-a – "Uhode"
  • Bruno Filipović & Saša Antić – "Control Freak"
  • Scarlet Notes – "Mjesec"


Ova epizoda emisije "S domaće pop i rock scene" emitirat će se na HR1 u petak, 17. ožujka 2023. od 14:05 do 14:55 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

S domaće pop i rock scene

Nakon trinaest sezona emitiranja u večernjem terminu petkom, emisija S domaće pop i rock scene od ove se sezone seli u dnevni i emitirat će se dva dana, četvrtkom i petkom. I dalje nastavljamo pratiti sva važna događanja na domaćoj pop rock sceni. U prvom dijelu emisije u četvrtak imat ćemo gosta s povodom, bilo da se radi o predstavljanju novog albumu, razgovoru povodom koncerta, festivala ili nečeg drugog vezanog za glazbenu scenu. Uz gostovanja poznatih i na određeni način nezaobilaznih imena pop rock scene veliki prostor ćemo i dalje posvetiti mladim i još neafirmiranim glazbenicima i bendovima pogotovo s one tzv. indie tj. nezavisne glazbene scene koja nikada nije bila ni bogatija ni raznovrsnija i mnogi od tih glazbenika svakako zaslužuje da ih se i ugosti i čuje u hrvatskom radijskom eteru. S domaće pop i rock scene - petkom rezervirana je za nove singlove, reportaže s koncerata i promocija, glazbene vijesti, najave koncerata i sl.

Poslušajte u Slušaonici