Hrvatski radio

Prvi program

Pava: Satima sam mogla sjediti za klavirom

16.10.2022.

21:10

Autor: Robert Urlić, Ana Hotko

Pava Ćorić

Pava Ćorić

Foto: promo / -

Uoči koncertne promocije svog debitantskog albuma "Prvi koraci", kantautorica Pava došla je u goste Robertu Urliću u emisiju "S domaće pop i rock scene". 

Nakon singlova "Ponekad", "Budi mi dobro", "Dopusti mi", "Horizont" te "Slobodan", perspektivna mostarska kantautorica sa zagrebačkom adresom, Pava Ćorić, početkom listopada predstavila je svoj prvi album, "Prvi koraci", u izdanju Croatia Recordsa. Aktualni hit "Slobodan" nakon prvog tjedna emitiranja dospio je među 20 najboljih singlova službene radijske ljestvice HR TOP 40. Koncertnu promociju svog debitantskog albuma održala je prošloga četvrtka u zagrebačkom klubu Sax. Uoči tog važnog događaja za njezinu karijeru, razgovarala je s Robertom Urlićem za emisiju "S domaće pop i rock scene".


Tvoji "Prvi koraci" su krenuli ne tako davno. Rekao sam i u najavi da si mostarska kantautorica sa zagrebačkom adresom. Je li se sve to profesionalno krenulo događati kada si došla u Zagreb?


Definitivno su se ovi vidljivi koraci "Prvih koraka" krenuli događati u Zagrebu, ali cijela ta ideja o izdavanju albuma i mojoj želji da budem profesionalna pjevačica, da mi to bude glavni izvor prihoda, da je to sve što radim jako usko vezano uz glazbu, krenulo je još davno, dok sam bila u Mostaru. Zapravo je prvi korak prema tome bio doseljenje u Zagreb.


Da se vratimo na te prve glazbene korake i te glazbene početke u Mostaru. Bila si članica jednog zbora i ta ljubav prema pjevanju je krenula i kroz to.


Ljubav prema glazbi bila je kroz cijeli moj život prepletena kroz sve. Moje sestre su išle u glazbenu školu, tako da je i mene to slijedilo, ali ne kao nekakva kazna, nego stvarno smo sve uživale u tome. Ja sam oduvijek jako voljela vježbati, što je bilo jako čudno zapravo jer sam satima mogla sjediti za tim klavirom i vježbati klasiku koju rijetko tko od djece voli. Ta ljubav se nastavila kroz srednju školu i onda sam se učlanila u raznorazne zborove, klape, sastave – u što god sam se mogla uključiti da mogu biti vokalist ili svirač. Išla sam glavom u zid, sve dok nisam došla u Zagreb i postala dijelom benda Vinka Ćemeraša.


Vinko Ćemeraš i njegov bend Talvi Tuuli – tamo nisi bila kao pjevačica, nego kao klavijaturistica.


Tako je, kao klavijaturistica i back vokal. Super je priča da se Vinko i ja nismo prije toga upoznali. Znali smo jedno za drugo, svirali smo po Hercegovini, ali nismo imali prilike da se upoznamo. Kad je on bio na Voiceu, ja sam jako navijala za njega. Jedan dan je samo osvanula poruka na Instagramu. Pozvao me u bend, ja sam to stvarno rado prihvatila i ta suradnja mi je jako draga.


Koliko ti je ona dala još dodatnog poticaja i hrabrosti – sviranje s bendom, izlasci na pozornicu, malo drugačija publika nego što si je dotad imala – da kreneš sa svojom samostalnom karijerom?


Ja sam definitivno bila tvrdoglava u svojoj kantautorskoj karijeri, tako da je bilo nemonovno da će se ona dogoditi. Nisam sumnjala u to, nisam imala strah od publike. Cijelo to iskustvo s Vinkom dalo mi je jedan novi pogled na industriju, na nastupe, na profesionalizam koji dotad nisam imala, tako da je iskustvo bilo jako plodonosno, a i drago mi je da sam mogla u tom periodu uskočiti i pomoći Vinku.


"Ponekad" je jedna intimna priča. Govorim o onom prvom singlu koji se pojavio sredinom prošle godine. S njim si se htjela predstaviti, ali je bilo zanimljivo na određeni način. Nisi znala što i kako, nisi imala izdavačku kuću, nego si odlučila objaviti singl.


Tada definitivno nisam znala kako funkcionira cijela ta igra. Učim se svakim singlom. Kada sam odlučila da ću izdati "Ponekad", dobila sam priliku da to snimim u studiju i nisam to mogla propustiti. Sprijateljila sam se s ljudima koji su mi pomogli snimiti pjesmu, a onda sam odjednom dobila odličnu ponudu da snimim videospot, što isto nisam mogla propustiti. Sve se mnogo brže dogodilo nego što sam planirala, ali na kraju se ispostavilo da je sve bilo u svoje vrijeme. "Ponekad" je vidjela svjetlo dana u srpnju prošle godine i sjećam se kad sam je objavila na YouTubeu – nisam imala izdavača, sve sam sama radila – znam da sam sjedila, jer sam tada svirala na sezoni, imala sam laptop u kafiću kraj mora. Sjedila sam šest sati u komadu i shvatila da nisam vode popila. Slala sam mailove radijskim postajama i različitim portalima i u svakom mailu sam pokušavala što više personalizirati tekst, pa sam gledala u kojem gradu su, u kojem dijelu grada, koje znamenitosti imaju, na kojim hercima se puštaju. Trebalo mi je 20 minuta za svaki mail, ali na koncu se ispostavilo da je sve to urodilo plodom, da su me ljudi primijetili, pjesmu su krenuli puštati na radiju. Plakala sam od sreće kada sam vidjela jedan dan da je "Ponekad" imala pet puštanja, tako da se sve to na kraju isplatilo.


Cijeli razgovor s Pavom možete poslušati u našoj Slušaonici.


Emisiju "S domaće pop i rock scene" urednika i voditelja Roberta Urlića možete slušati na HR1 četvrtkom i petkom od 14:05 do 14:45 sati. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

S domaće pop i rock scene

Nakon trinaest sezona emitiranja u večernjem terminu petkom, emisija S domaće pop i rock scene od ove se sezone seli u dnevni i emitirat će se dva dana, četvrtkom i petkom. I dalje nastavljamo pratiti sva važna događanja na domaćoj pop rock sceni. U prvom dijelu emisije u četvrtak imat ćemo gosta s povodom, bilo da se radi o predstavljanju novog albumu, razgovoru povodom koncerta, festivala ili nečeg drugog vezanog za glazbenu scenu. Uz gostovanja poznatih i na određeni način nezaobilaznih imena pop rock scene veliki prostor ćemo i dalje posvetiti mladim i još neafirmiranim glazbenicima i bendovima pogotovo s one tzv. indie tj. nezavisne glazbene scene koja nikada nije bila ni bogatija ni raznovrsnija i mnogi od tih glazbenika svakako zaslužuje da ih se i ugosti i čuje u hrvatskom radijskom eteru. S domaće pop i rock scene - petkom rezervirana je za nove singlove, reportaže s koncerata i promocija, glazbene vijesti, najave koncerata i sl.

Poslušajte u Slušaonici