Hrvatski radio

Prvi program

Pjesme o ljubavi i tijelu - Zrinka Posavec o glasu i duši

13.03.2023.

09:13

Autor: Iva Lovrec Štefanović, Ivana Lulić

Zrinka Posavec

Zrinka Posavec

Foto: Nina Anić / -

U novoj dokumentarno-glazbenoj priči Pjesme o ljubavi i tijelu koju je za ciklus Oda-birano osmislila i ostvarila autorica Ivana Lulić, glazbenica i pjesnikinja Zrinka Posavec govori o svojem istoimenom albumu te pjesničkoj zbirci Maria Callas se baca u more.


Akademska glazbenica, pjevačica, vokalna pedagoginja, kantautorica, dirigentica, producentica i pjesnikinja iz Đakova, Zrinka Posavec započela je svoju solističku glazbenu karijeru 2014. godine spajajući tradicijsku glazbu, kojom se počela baviti već u ranom djetinjstvu, s klasičnim glazbenim obrazovanjem. 


Njezini su koncerti etno-glazbe Hrvatske i regije prepoznati kao iznimno značajni glazbeni događaji. Posebno snažna u vokalnim izvedbama, svoje emocije osobito izražava glasom kojim s lakoćom pretače u različita glazbena stanja. U njezinim se glazbenim recitalima isprepleću klasičan stil pjevanja, jazz i zvuk Orijenta.

„Danas je velika produkcija. Danas je in biti kreativan, stvarati. Mislim da će se na kraju povijesti pokazati što je možda ok, a što će možda propasti. Mislim da se mi ne trebamo puno brinuti oko toga. Možda moraš nekog angažirati oko toga da bi postao popularan.

Zrinka Posavec, iz razgovora

Zrinka Posavec  objavila je  tri knjige poezije: Soba za buđenje, Pjevaj, Molly i Maria Callas se baca u more. Upravo su pjevanje i pjevačka tehnika niti vodilje njene zadnje knjige, a prvi ciklus pjesama koji je napisala za novu knjigu bio je upravo onaj o Mariji Callas. 


Razmišljajući o svojem glasu Zrinka Posavec zaključuje - kreativnost je izuzetno ranjiva. Svjetska diva Maria Callas i danas slovi kao najplaćenija operna pjevačica svih vremena, no zbog nestabilnog psihičkog zdravlja uzrokovanog turbulentnim ljubavnim životom, ostala je bez glasa. Istražujući Callas i ispitujući vlastiti odnos prema pjevanju i kreativnosti, Posavec je odlučila sve koncepte glasa staviti u jednu knjigu.

Zrinka Posavec u studiju

Zrinka Posavec u studiju

Foto: Nikola Knežević / promo

Nikad mi nije palo na pamet da ću postati autor, da ću pisati svoju muziku. Tamo se uopće nisam vidjela, ali znala sam da postoje druge mogućnosti kako se mogu izraziti vokalno. Napravila sam pauzu od godinu dana i u toj godini sam počela pisati poeziju. Trebao mi je odmak od pjevanja jer je pjevanje dosta zahtjevno. Pjevanje je jedan sport koji traži svakodnevno vježbanje, nastupanje, natjecanja, odlazak na različite seminare… valjda mi je trebao očito dovoljno jak medij s druge strane koji bi upotpunio tu prazninu, a glasu je trebalo vremena da se odmori.

Zrinka Posavec, iz razgovora

Dokumentarno-glazbena priča Pjesme o ljubavi i tijelu u ciklusu Oda-birano je na rasporedu u utorak 14. 03. u 18.05., a poslije će biti dostupna u  Slušaonici

Autorski osmislila i razgovor snimila Ivana Lulić,  tonski oblikovao Danijel Turk, urednica ciklusa Iva Lovrec Štefanović. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Oda-birano

Glazbeno-dokumentarne priče, radiopisi i zvučne bilješke iz vlastite produkcije ili adaptacije biranih inozemnih emisija. Uspješno sudjeluje na međunarodnim festivalima uz nagrade i priznanja (New York Radio Festival, Prix Europa, International Feature Conference, Taktons, Prix Marulić, Prix Italia)

Poslušajte u Slušaonici