Hrvatski radio

Prvi program

Pripovijest baletne Julije - u spomen na Željka Jurešu

17.04.2022.

13:30

Autor: Iva Lovrec Štefanović

Julijina haljina na izložbi u Trstu

Julijina haljina na izložbi u Trstu

Foto: Davor Schopf / privatna

Uz izložbu Balet i strast koja je bila prije četiri godine postavljena u Muzeju za umjetnost i obrt, a sada se održava u Gradskom kazališnom muzeju Carlo Smidl u Trstu, ponovno donosimo dokumentarno-glazbenu fantaziju Pripovijest baletne Julije autora Davora Schopfa.

Priča predstavlja Julijinu baletnu haljinicu, jedan od kostima spomenute izložbe, predstavlja baletnu donaciju i donatora - hrvatsko-britanskog baletnog umjetnika Željka Jurešu koji je preminuo u ljeto 2020. pa je i tršćanska izložba (otvorena do 1. svibnja) posvećena njemu kao hommage Život za balet.

 

Kroz priču Željka Jureše (1937-2020.), ali i njezinu – haljiničinu životnu priču saznajemo kako je taj rođeni Zagrepčanin postao pravi engleski gentleman, gdje je i kako upoznao suprugu, veliku englesku balerinu Belindu Wright, gdje su sve plesali, što su sve radili i može li njegova donacija postati temeljem budućega hrvatskog kazališnog muzeja, možda po uzoru na onaj tršćanski.

Uz donatora, u emisiji sudjeluju ministrica kulture Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović, koreografkinja i baletna pedagoginja Ljiljana Gvozdenović u ulozi Ane Roje, kustosica Adriana Prlić i suautor izložbe Mladen Mordej Vučković.

Rosanda Tometić dala je glas priči Julijine baletne haljinice

Rosanda Tometić dala je glas priči Julijine baletne haljinice

Foto: Davor Schopf / privatna

Pripovijest baletne Julije  snimljena je godine 2018. uz izložbu u Muzeju za umjetnost i obrt. Julijinoj haljini glas je dala Rosanda Tometić, tonski je dokumentarno-glazbenu priču oblikovao Zoran Brajević. Autor Davor Schopf. Urednica ciklusa Iva Lovrec Štefanović. 

Emisija je na rasporedu ciklusa Oda-birano u utorak 19. 04. na HR1 u 18.15 a potom je dostupna u Slušaonici

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Oda-birano

Glazbeno-dokumentarne priče, radiopisi i zvučne bilješke iz vlastite produkcije ili adaptacije biranih inozemnih emisija. Uspješno sudjeluje na međunarodnim festivalima uz nagrade i priznanja (New York Radio Festival, Prix Europa, International Feature Conference, Taktons, Prix Marulić, Prix Italia)

Poslušajte u Slušaonici