Hrvatski radio

Prvi program

Puhači s tračnica - priča o orkestru ZET-a

02.05.2022.

16:45

Autor: Iva Lovrec Štefanović

Zagrebački orkestar ZET-a uoči nastupa u Maksimiru 2018.

Zagrebački orkestar ZET-a uoči nastupa u Maksimiru 2018.

Foto: FB stranica / promo

Ciklus Oda-birano ponovno donosi dokumentarno-glazbenu priču Puhači s tračnica nagrađivanog radijskog autora i kazališnog redatelja Hrvoja Korbara - priča je to koja nas upoznaje sa  puhačkim orkestrom ZET-a uz njihovu 95. obljetnicu.  


Cure i dečki u plavim uniformama predano vježbaju pod palicom svog novog dirigenta Hrvoja Pintarića, na posljednjoj od šest opjevanih stanica zagrebačke Trešnjevke, u podrumu upravne zgrade ZET-a, spremajući se za jedan od svojih redovitih nastupa - onaj na proslavi Praznika rada u Maksimiru. Iako je u sastavu danas ostalo tek desetak djelatnika ZET-a, a snage su pojačali studentima na privremenom radu u Zagrebu, bivšim članovima vojnog orkestra i drugim ljubiteljima glazbe, ova vesela družina podsjeća nas na iskonsku, dječju radost sviranja i stvaranja koja je nažalost tako često zaboravljena, a tako nepresušno potrebna svijetu u kojem živimo. Dirigent, predsjednik, tajnica i mnogi drugi članovi orkestra vode nas od remize do Maksimira, od koračnica do šlagera, na glazbenu avanturu jednog malog, ali nimalo običnog amaterskog orkestra devedesetogodišnje tradicije.


Ako je tramvaj - taj starinski, ali nikad zastarjeli simbol jednoga grada, njegovo srce i krvotok, onda je njegov orkestar njegova duša... Mora da je velika i neiscrpna ljubav i energija onih koji nakon napornoga radnog dana odlučuju njegov ostatak posvetiti glazbi. Vjerojatno i sami osjećaju zahvalnost i dobrodošlicu svojih sugrađana, a to im je jedina, ali sigurno najveća nagrada. I zato, kad ugledate cure i dečke u plavim ZET-ovim odorama koji na ulici, ili u nekom gradskom parku pripremaju svoja glazbala, zastanite, poslušajte ih i mahnite im. Oni žive za to.

Zvonko Špišić, uz 70. obljetnicu orkestra

Hrvoje Korbar uoči nastupa u Maksimiru u razgovoru s članicom orkestra

Hrvoje Korbar uoči nastupa u Maksimiru u razgovoru s članicom orkestra

Foto: FB stranica orkestra / promo

Mjesec dana druženja sa puhačkim orkestrom ZETa ostalo mi je u predivnom sjećanju. Od studenata muzičke akademije, preko djelatnika ZET-a, sve do umirovljenih vojnih glazbenika, orkestar je zaista svijet u malome u kojem se preslikavaju sve dinamike društvenih odnosa. Radost njihovog sviranja jednaka je, ako ne i veća, nego li u profesionalnim sastavima. Iz ovog snimanja najviše cu pamtiti upravo to.

Hrvoje Korbar, prisjećajući se snimanja dokumentarca prije 4 godine

Tonmajstor Srđan Nogić snima članicu orkestra

Tonmajstor Srđan Nogić snima članicu orkestra

Foto: FB stranica orkestra / promo

Ovaj je radijski dokumentarac snimljen i premijerno emitiran 2018. godine, a sudjelovali su Hrvoje Pintarić, Jelena Horvatinec, Danijel Modrić, Zdenko Šimić, Ivo Petrović, Božidar Pejić, Tomo Kralj, Marinela Roher i ostali članovi Puhačkog orkestra ZET-a

Dokumentarac Puhači s tračnica ponovno donosimo uz još jedan prvomajski nastup puhačkog orkestra ZET-a u Maksimiru i 95. obljetnicu orkestra. Autor Hrvoje Korbar i tonski majstor Srđan Nogić ostvarili su ga 2018. godine, a u ciklusu Oda-birano je na rasporedu u utorak 3. 05. na HR1 u 18.15 i potom u Slušaonici. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

Struji struja

obnovljivi izvori energije

Emisija

Oda-birano

Glazbeno-dokumentarne priče, radiopisi i zvučne bilješke iz vlastite produkcije ili adaptacije biranih inozemnih emisija. Uspješno sudjeluje na međunarodnim festivalima uz nagrade i priznanja (New York Radio Festival, Prix Europa, International Feature Conference, Taktons, Prix Marulić, Prix Italia)

Poslušajte u Slušaonici