Hrvatski radio

Prvi program

Putnici u slobodi - slobodni umjetnici

03.12.2022.

13:26

Autor: Iva Lovrec Štefanović

Kočija iz 18. stoljeća

Kočija iz 18. stoljeća

Foto: Rijksmuseum / Wikimedia Commons

Intrigantna tema slobode umjetnika, slobodnih umjetnika i njihovih putovanja bila je poticaj mladom autoru Dariju Poljaku da godine 2014. osmisli i ostvari dokumentarno-glazbenu priču Putnici u slobodi - o putovanjima i glazbovanju Jarnovića i Mozarta

Ovu priču donosimo  u utorak 6. prosinca na HR1 u 18.05. 


Wolfgang Amadeus Mozart i Ivan Jarnović dvojica su skladatelja druge polovice 18. stoljeća kojima nije bilo strano sjesti u kočiju ili zajašiti konja i proputovati Europom. No, ono što ih povezuje nisu samo putovanja, nego i činjenica da su djelovali kao slobodni umjetnici kada to i nije bila uobičajena praksa za skladatelje.


O njihovim putovanjima, ali i putovanjima drugih slobodnih umjetnika-glazbenika u 18. stoljeću u ovoj su dokumentarno-glazbenoj priči, uz glazbu u A-duru obojice skladatelja govorili muzikolozi Vjera Katalinić i Dinko Fabris, te sam Wolfgang Amadeus Mozart, dakako u svojim pismima.Uz desetu obljetnicu višestruko nagrađivanog ciklusa Oda-birano prisjećamo se prvog autorskog dokumentarca koji je ostvaren u vlastitoj produkciji, a koja nije uključivala urednicu kao autoricu.


Prvi je tako autor u ovom serijalu bio muzikolog i čembalist, glazbeni kritičar, radijski kreativac Dario Poljak, koji je tada bio još student. Sam se prisjetio kako je uopće došao na zamisao o radijskom dokumentarcu, ali i suradnji u radijskome mediju uopće. 

Davnih dana, još na studiju - na kolegiju posvećenom glazbenoj kritici, na nastavi je gostovala urednica Iva Lovrec Štefanović koja je predstavila vlastite radijske dokumentarne uratke, poput onog o dubrovačkome fortepianu. To me zaintrigiralo i pobudilo interes za čarobni medij kakav radio jest. Ubrzo sam (još uvijek kao student muzikologije i čembala) počeo i sam raditi u različitim emisijama na Trećem programu, a nešto je u tom radu prepoznala i urednica Iva Lovrec Štefanović pruživši mi, dakle, kao studentu 2014. priliku da za Oda-birano osmislim radijsku dokumentarnu priču.

Dario Poljak, godine 2022.

Dario Poljak, muzikolog, čembalist i radijski autor

Dario Poljak, muzikolog, čembalist i radijski autor

Foto: Denis Butorac / privatna

Došao sam na ideju teme o glazbenicima-freelancerima jer sam i sam donekle to bio, a i aspekt putovanja došao je naknadno kada sam kao student čembala odlazio na razmjenu u Ženevu. Nakon prvog koraka u Oda-biranom, napravio sam ih još mnogo i to o različitim temama, zahvaljujući činjenici da ta emisija pruža doista bogate mogućnosti za bavljenje specifičnim pitanjima u glazbi i oko nje. Iako sam još uvijek student, ovaj put doktorskog studija u Grazu, raduje me uvijek drukčije osluškivati svijet oko sebe i na specifičan ga način prezentirati u radijskoj dokumentarnoj formi za koju prostor nudi Oda-birano.

Dario Poljak, godine 2022.

Ova je radijska priča Darija Poljaka Putnici u slobodi - o putovanjima i glazbovanju Jarnovića i Mozarta premijerno emitirana 18. studenog 2014. godine. 

Spikersku su suradnju ostvarili Maja Crnobori Tretinjak, Šimun Miloš i Tomislav Baran. Tonsko oblikovanje Nikolina Ćulum.

Urednica ciklusa: Iva Lovrec Štefanović.

Nakon emitiranja može se preslušati u Slušaonici

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Oda-birano

Glazbeno-dokumentarne priče, radiopisi i zvučne bilješke iz vlastite produkcije ili adaptacije biranih inozemnih emisija. Uspješno sudjeluje na međunarodnim festivalima uz nagrade i priznanja (New York Radio Festival, Prix Europa, International Feature Conference, Taktons, Prix Marulić, Prix Italia)

Poslušajte u Slušaonici