Hrvatski radio

Prvi program

Putničko pjevanje

12.05.2022.

10:21

Autor: Iva Lovrec Štefanović

Ojkanje je na popisu nematerijalne baštine UNESCO-a

Ojkanje je na popisu nematerijalne baštine UNESCO-a

Foto: promo / -

I dok se na Hvaru na festivalu  Prix Marulić u konkurenciji dokumentarnih radio-drama ove godine natječe dokumentarac Prema Voloskom - Šetnjozvuk Dalibora Buvkića, uz obljetnicu festivala, ali i 10 godina ciklusa Oda-birano donosimo ponovno dokumentarac Putničko pjevanje koji je bio u konkurenciji festivala 2016. godine.


Autorice ove glazbeno-dokumentarne priče Marija Pečnik Kvesić i Katarina Račić oblikuju živopisan tijek upoznavanja prepoznatljive vokalne prakse dinarskog područja Hrvatske. O detaljima jedinstvene tehnike pjevanja, doznajemo od etnomuzikologa Joška Ćalete, koji je u prosincu 2015. godine vodio zanimljivu radionicu ojkanja, učeći polaznike kako da "propjevaju".


Alberto Fortis: Viaggio in Dalmazia, 1744.

Alberto Fortis: Viaggio in Dalmazia, 1744.

Foto: promo / -

Glas kao najneposredniji način prijenosa zvuka, ujedno je i najdrevniji zvuk glazbovanja. A najstarija vrsta pjevanja u Hrvatskoj, od 2010. godine uvrštena na popis svjetske nematerijalne baštine UNESCO-a, kojoj treba hitna zaštita, jest ojkanje. 


Pjevanje specifičnim potresanjem glasa, arhaično tradicijsko pjevanje, u suvremenom svijetu ostaje izolirano od svakodnevice, ali je u davnim vremenima, upravo "zavijanje" u bespućima dalmatinske Zagore kojima su putovale karavane, kako bilježi Alberto Fortis u svojem čuvenom spisu iz 1744., bilo to prvo takvo pjevanje - i upravo stoga i nosi naziv putničko pjevanje

urednica i autorice na festivalu "Prix Marulić" 2016.

urednica i autorice na festivalu "Prix Marulić" 2016.

Foto: promo / -

Dokumentarac Putničko pjevanje ponovno donosimo uz aktualni festival Prix Marulić na kojem je ovaj rad sudjelovao 2016. godine. Autorice i tonmajstorice Marija Pečnik Kvesić i Katarina Račić su ga snimile u prosincu 2015., a premijerno je emitiran u veljači 2016. 

Ponovno ga možete čuti u utorak 17. 05. na HR1 u 18.15 i potom u Slušaonici.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Oda-birano

Glazbeno-dokumentarne priče, radiopisi i zvučne bilješke iz vlastite produkcije ili adaptacije biranih inozemnih emisija. Uspješno sudjeluje na međunarodnim festivalima uz nagrade i priznanja (New York Radio Festival, Prix Europa, International Feature Conference, Taktons, Prix Marulić, Prix Italia)

Poslušajte u Slušaonici