Hrvatski radio

Prvi program

S domaće pop i rock scene: 29. dodjela Porina i nova Billboardova lista "Croatia Songs"

18.03.2022.

16:15

Autor: Robert Urlić, Ana Hotko

Kolaž: logotipi Porina i Billboarda

Kolaž: logotipi Porina i Billboarda

Foto: - / -

Više o dodjeli 29. glazbene nagrade Porin, koja će se održati 24. ožujka u Osijeku, doznajemo od izvršnog direktora Porina, Davora Drezge, koji u prvome dijelu emisije gostuje kod Roberta Urlića. U drugome dijelu Ana Hotko donosi prvi dio priče o novoj Billboardovoj sekciji "Hits of The World" u sklopu koje se objavljuje i tjedna lista "Croatia Songs".

Nakon nekoliko mjeseci rada na rekordnom broju zaprimljenih prijava, glasači su u prvom krugu odlučili o nominacijama za 29. izdanje glazbene nagrade Porin. Zatim je prošle nedjelje zaključen i drugi, završni krug glasanja. Za koga se odlučilo Porinovo biračko tijelo te tko će biti nagrađeni glazbenici u 37 kategorija, bit će poznato 24. ožujka. Povećanje broja prijava i ove godine dokaz je da je Porin i dalje najvažniji događaj hrvatske glazbene scene te da struka prepoznaje njegov značaj. Ovogodišnja 29. dodjela nagrade Porin održat će se u Osijeku u koji se Porin vraća nakon dugih šesnaest godina. Više o svemu doznajemo iz razgovora s izvršnim direktorom ove glazbene nagrade, Davorom Drezgom, koji je gost Roberta Urlića u prvome dijelu emisije.


Prošloga mjeseca glasoviti i ugledni američki glazbeni časopis Billboard započeo je objavljivati tjedne top liste u sklopu sekcije "Hits of the World" ("svjetski hitovi"). Među više od 40 zemalja našla se i Hrvatska s listom "Croatia Songs". U sljedećih nekoliko emisija Ana Hotko donosi analizu stanja na do sada objavljenim top listama uz razgovore s relevantnim akterima domaće glazbene scene. Za početak, od kolege Gorana Komeričkog doznajemo osnovne informacije o glazbenim top listama i servisima za streaming glazbe te o njihovom značaju za glazbenu industriju i što konkretno za hrvatsku glazbenu scenu znači ova Billboardova lista.


Uz glazbene vijesti, slušamo nove singlove:

  • Luce – "Tako daleko"
  • Mary May – "Don't Call Me Baby"
  • Adastra – "Preknuti raj"
  • Daleka obala – "Kao sad"
  • Mel Camino – "Petar Pan"
  • Million – "Samac"
  • Lea Mijatović – "Sebi dovoljna"


Ova epizoda emisije "S domaće pop i rock" scene emitirat će se na HR1 u petak, 18. ožujka 2022. od 22:30 do ponoći.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

S domaće pop i rock scene

Nakon trinaest sezona emitiranja u večernjem terminu petkom, emisija S domaće pop i rock scene od ove se sezone seli u dnevni i emitirat će se dva dana, četvrtkom i petkom. I dalje nastavljamo pratiti sva važna događanja na domaćoj pop rock sceni. U prvom dijelu emisije u četvrtak imat ćemo gosta s povodom, bilo da se radi o predstavljanju novog albumu, razgovoru povodom koncerta, festivala ili nečeg drugog vezanog za glazbenu scenu. Uz gostovanja poznatih i na određeni način nezaobilaznih imena pop rock scene veliki prostor ćemo i dalje posvetiti mladim i još neafirmiranim glazbenicima i bendovima pogotovo s one tzv. indie tj. nezavisne glazbene scene koja nikada nije bila ni bogatija ni raznovrsnija i mnogi od tih glazbenika svakako zaslužuje da ih se i ugosti i čuje u hrvatskom radijskom eteru. S domaće pop i rock scene - petkom rezervirana je za nove singlove, reportaže s koncerata i promocija, glazbene vijesti, najave koncerata i sl.

Poslušajte u Slušaonici