Hrvatski radio

Prvi program

S domaće pop i rock scene: Barbara Munjas, Matija Cvek, Grše i drugi

31.03.2022.

20:57

Autor: Robert Urlić, Ana Hotko

Barbara Munjas / Matija Cvek / Grše

Barbara Munjas / Matija Cvek / Grše

Foto: promo / promo / Milan Sabić / - / - / PIXSELL

Kantautorica Barbara Munjas može se pohvaliti s 15 godina iskustva na sceni, kao dio raznih formacija i u raznim ulogama, a sada se može pohvaliti i s debitantskim albumom Right Place & Right Time o kojem u prvome dijelu emisije razgovara s Robertom Urlićem. U drugome dijelu donosimo posljednji dio priče o Billboardovoj top ljestvici "Croatia Songs" i iz prve ruke doznajemo što o njoj misle hrvatski izvođači koji se na njoj nalaze.

Barbara Munjas se na pozornici prvi put pojavila 2007. kada je s 18 godina debitirala na Dori, hrvatskom natjecanju za pjesmu Eurovizije. Nakon toga, punih sedam godina bila je članica grupe Gustafi, da bi 2013. osnovala rock grupu Barbari s kojom je objavila dva studijska albuma: Monfiorenzo underground (2013.) i Santa Barbara (2014.)


Nakon razlaza grupe, počela je samostalnu karijeru i objavila nekoliko singlova. Sudjelovala je na kompilaciji Aquarius Recordsa, Femme Nouvelle 2, s pjesmom “Gone Back” koja se često emitirala u radijskom eteru. Prošle godine skladala je i glazbu za predstavu “Kad-tad” Davida Belasa i Vesne Stilinović izvedene u Pučkom otvorenom učilištu Poreč.


Sada je napokon pred nama i njen debitantski solo album Right Place & Right Time. Ona je Barbara Munjas i gošća je emisije "S domaće pop i rock scene".


U prethodnih nekoliko emisija govorili smo o Billboardovoj ljestvici "Croatia Songs" koja se svakoga tjedna objavljuje u sklopu nove sekcije "Hits of The World", odnosno "Svjetski hitovi". Doznali smo što su to glazbene top ljestvice, zašto se i kako kreiraju, te kako to utječe na glazbenu industriju, ali i na ljubitelje glazbe. Saznali smo i nešto više o utjecaju novih tehnologija, odnosno servisa za streaming glazbe, koji su i u Hrvatskoj sve popularniji, pogotovo među mlađom populacijom. 


U današnjem, posljednjem, dijelu priče o top ljestvici "Croatia Songs", promatramo njezino stanje posljednjih tjedana, odnosno koga to hrvatska publika, pogotovo mlađa, najviše voli slušati na streaming servisima. U prilogu Ane Hotko iz prve ruke čut ćemo što o njoj misle hrvatski izvođači koji se na njoj nalaze, Matija Cvek i Grše, ali i stručno mišljenje glazbene novinarke i urednice Maje Trstenjak, te direktora Aquarius Recordsa Borisa Horvata.


Uz glazbene vijesti, slušamo nove singlove:

  • Lu Jakelić – Sjene
  • Miriiam – Stella
  • Edo Maajka – Zlatni koker
  • Tidal Pull – Dobro jutro, Jenny Lewis
  • Nyoog – Laku noć
  • Grad – Top
  • Wilhelmina Agnes – Crystal Eyes of Yours


(Nakon četverogodišnje suradnje i 175 pripremljenih priloga, od kojih je 107 bilo s raznih koncerata domaćih pop rock izvođača, kolegica Ana Hotko se na kratko vrijeme oprašta od nas, vas i emisije "S domaće pop i rock scene". Kratka stanka treba joj za hvatanje dodatne energije i zaleta za nove izazove, ali sigurni smo da će nam se vratiti brzo još poletnija i radoznalija za broje glazbene teme kojima nas je hranila sve ovo vrijeme.)


Ova epizoda emisije "S domaće pop i rock" scene emitirat će se na HR1 u petak, 1. travnja 2022. od 22:30 do ponoći.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

S domaće pop i rock scene

Nakon trinaest sezona emitiranja u večernjem terminu petkom, emisija S domaće pop i rock scene od ove se sezone seli u dnevni i emitirat će se dva dana, četvrtkom i petkom. I dalje nastavljamo pratiti sva važna događanja na domaćoj pop rock sceni. U prvom dijelu emisije u četvrtak imat ćemo gosta s povodom, bilo da se radi o predstavljanju novog albumu, razgovoru povodom koncerta, festivala ili nečeg drugog vezanog za glazbenu scenu. Uz gostovanja poznatih i na određeni način nezaobilaznih imena pop rock scene veliki prostor ćemo i dalje posvetiti mladim i još neafirmiranim glazbenicima i bendovima pogotovo s one tzv. indie tj. nezavisne glazbene scene koja nikada nije bila ni bogatija ni raznovrsnija i mnogi od tih glazbenika svakako zaslužuje da ih se i ugosti i čuje u hrvatskom radijskom eteru. S domaće pop i rock scene - petkom rezervirana je za nove singlove, reportaže s koncerata i promocija, glazbene vijesti, najave koncerata i sl.

Poslušajte u Slušaonici