Hrvatski radio

Prvi program

S domaće pop i rock scene: Femme Nouvelle Vol. 3 i Veja

17.06.2022.

17:46

Autor: Robert Urlić

Sudionice projekta "Femme Nouvelle 3" (Mi Vida, Baby Babilon, Marisol, Meritas, Gina, Nikolina, Rebeka i DvaPut) i skupina Veja

Sudionice projekta "Femme Nouvelle 3" (Mi Vida, Baby Babilon, Marisol, Meritas, Gina, Nikolina, Rebeka i DvaPut) i skupina Veja

Foto: Samir Cerić Kovačević, Zvonimir Ferina, Ira & John / -

Projekt „Femme Nouvelle“ pokrenut je 2019. godine s ciljem promocije i pokušaja što bolje vidljivosti domaće ženske kantautorske scene. Pred nama je treće izdanje, koje nam predstavlja autorica Lana Čulig. Ovoga tjedna je u Zagrebu predstavljena zbirka glazbenih crtica i anegdota "1001 najluđi svjetski i ex-Yu rock biser", a s autorom je porazgovarao Igor Jurilj koji je posjetio i koncertnu promociju novog albuma pazinskog sastava Veja.

Projekt „Femme Nouvelle“ pokrenut je 2019. godine s ciljem promocije i pokušaja što bolje vidljivosti domaće ženske kantautorske scene. Sam projekt nije nimalo slučajno tako naslovljen već korespondira s istoimenim pokretom iz 19. stoljeća koji je obilježio to da su žene postale relevantan čimbenik, među ostalim, i u umjetnosti, a svi koji pratimo glazbu znamo koliko nam je bogat i zanimljiv taj ženski glazbeni rukopis, samo mu je potreban i mali poguranac kako bi bio vidljiviji i dostupniji široj javnosti. 


Već prvo izdanje i prateći festival iz 2019. na jednom su mjestu okupili sjajne domaće glazbenice Saru Renar, Maju Posavec, Ninu Romić, Anu Opalić, Željku Veverec, Mirelu Priselac Remi, Akleu Neon, Natali Dizdar, Mary May i Sun U da bi se na drugom u vlak ukrcale i Nika Turković, Anja Papa (pocket palma), Barbara Munjas, Ida Prester, Nina Bajsić, Billie Joan, Ivana Starčević i Playground Hustle. 


Koncept samog projekta i kompilacije osmislila je Lana Čulig iz Aquarius Recordsa, a ideja je bila dati što veći medijski prostor novom domaćem glazbenom valu – ženskom valu. Prošloga tjedna sjajna Femme Nouvelle priča se nastavila i trećim izdanjem koje uz autoricu projekta Lanu Čulig i predstavljamo u emisiji “S domaće pop i rock scene”.

Proteklog smo utorka umjesto na koncert otišli na jednu promociju. U zagrebačkoj knjižari Rockmark predstavljena je zbirka crtica i anegdota "1001 najluđi svjetski i ex-Yu rock biser", a s autorom Josipom Dujmovićem porazgovarao je Igor Jurilj


Među brojnim koncertima prošloga tjedna za oko nam je zapeo nastup pazinske grupe Veja koja nas je nedavno počastila novim albumom "Škure ure", a na zagrebačkom predstavljanju bio je također Igor Jurilj.


Uobičajeno donosimo glazbene vijest i najave koncerata, a slušamo i nove singlove.


- Natali Dizdar - Zadnji dan ljeta

- Massimo - Zamisli

- Guerilla Mainstream - Ces't La Vie Virtual

- Anna Moor - Valove love

- Daria Korić - Ne brini

- Andrija & Matoristi - Dominator

- Cota G4 - Noć ukradi za nas


Ova epizoda emisije "S domaće pop i rock scene" emitirat će se na HR1 u petak, 17. lipnja 2022. od 22:30 do ponoći.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

S domaće pop i rock scene

Nakon trinaest sezona emitiranja u večernjem terminu petkom, emisija S domaće pop i rock scene od ove se sezone seli u dnevni i emitirat će se dva dana, četvrtkom i petkom. I dalje nastavljamo pratiti sva važna događanja na domaćoj pop rock sceni. U prvom dijelu emisije u četvrtak imat ćemo gosta s povodom, bilo da se radi o predstavljanju novog albumu, razgovoru povodom koncerta, festivala ili nečeg drugog vezanog za glazbenu scenu. Uz gostovanja poznatih i na određeni način nezaobilaznih imena pop rock scene veliki prostor ćemo i dalje posvetiti mladim i još neafirmiranim glazbenicima i bendovima pogotovo s one tzv. indie tj. nezavisne glazbene scene koja nikada nije bila ni bogatija ni raznovrsnija i mnogi od tih glazbenika svakako zaslužuje da ih se i ugosti i čuje u hrvatskom radijskom eteru. S domaće pop i rock scene - petkom rezervirana je za nove singlove, reportaže s koncerata i promocija, glazbene vijesti, najave koncerata i sl.

Poslušajte u Slušaonici