Hrvatski radio

Prvi program

S domaće pop i rock scene - Hrvatska trap scena

28.09.2022.

16:56

Autor: Robert Urlić, Ana Hotko

Hiljson Mandela, Mihovil Šoštarić Lockroom, DJ Indy, Robert Urlić

Hiljson Mandela, Mihovil Šoštarić Lockroom, DJ Indy, Robert Urlić

Foto: - / -

Tema novoga izdanja emisije "S domaće pop i rock scene" je trap, glazba koju se rijetko može čuti u programima Hrvatskoga radija, glazba koju gotovo pa ne pušta ni većina drugih radijskih postaja u Hrvatskoj. Iako je trap na određeni način, barem do sada, bio gotovo potpuno marginaliziran na javnoj medijskoj sceni, to mu nije zasmetalo da postane najomiljeniji i najslušaniji glazbeni žanr nove generacije koju volimo nazivati i „generacija Z“. O fenomenu trapa urednik i voditelj emisije, Robert Urlić, razgovara s trap zvijezdom Hiljsonom Mandelom, producentom Mihovilom Šoštarićem Lockroomom i DJ Indyjem, najzaposlenijim i samim time ponajboljim poznavateljem hip hop i trap scene. 

Iako se često govori da je trap samo jedna od podvrsta rap ili hip hop glazbe, trap je mnogo više od toga – rekli bismo čak i cijela kultura koja u sebi spaja i objedinjuje više žanrova, jer slušajući domaće trap izvođače možemo čuti mnogo utjecaja: od housea i popa, pa preko punka do heavy metala.


Šira javnost možda i nije čula za većinu imena trap scene u Hrvatskoj, no mnogi bi glazbenici javnost poznaje i koji okupiraju radijske postaje rado imali brojeve slušatelja koje imaju domaći trap glazbenici, kako na streaming servisima, tako i na koncertima. Veliku ulogu u izgradnji trap scene odigrao je festival Drito koji je, od 2016. kada je održan prvi put, samo rastao po broju posjetitelja.


U petak, 30. rujna, u zagrebačkoj Tvornici kulture održat će se festival Lil Drito, svojevrsni nastavak festivala Drito, koji će okupiti nove trap snage, dok 14. listopada u isti prostor stiže i možda najpopularniji predstavnik trap scene, Hiljson Mandela. Oba koncerta su rasprodana, Hiljsonov čak mjesec dana prije održavanja.


Uz razgovor s Hiljsonom Mandelom, Lockroomom i DJ Indyjem, slušat ćemo neke od istaknutijih predstavnika hrvatske trap scene.


Ova epizoda emisije "S domaće pop i rock scene" emitirat će se na HR1 u četvrtak, 29. rujna 2022. od 14:05 do 14:45 sati.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

S domaće pop i rock scene

Nakon trinaest sezona emitiranja u večernjem terminu petkom, emisija S domaće pop i rock scene od ove se sezone seli u dnevni i emitirat će se dva dana, četvrtkom i petkom. I dalje nastavljamo pratiti sva važna događanja na domaćoj pop rock sceni. U prvom dijelu emisije u četvrtak imat ćemo gosta s povodom, bilo da se radi o predstavljanju novog albumu, razgovoru povodom koncerta, festivala ili nečeg drugog vezanog za glazbenu scenu. Uz gostovanja poznatih i na određeni način nezaobilaznih imena pop rock scene veliki prostor ćemo i dalje posvetiti mladim i još neafirmiranim glazbenicima i bendovima pogotovo s one tzv. indie tj. nezavisne glazbene scene koja nikada nije bila ni bogatija ni raznovrsnija i mnogi od tih glazbenika svakako zaslužuje da ih se i ugosti i čuje u hrvatskom radijskom eteru. S domaće pop i rock scene - petkom rezervirana je za nove singlove, reportaže s koncerata i promocija, glazbene vijesti, najave koncerata i sl.

Poslušajte u Slušaonici