Hrvatski radio

Prvi program

S domaće pop i rock scene - Paraf

15.02.2023.

13:02

Autor: Robert Urlić

Paraf

Paraf

Foto: Paraf / -

22. ožujka 1978. u riječkoj dvorani Zajednice Talijana ’Circollo’ nastupilo je nekoliko gotovo anonimnih bendova među kojima je posebno upečatljiv bio nastup bučne i energične grupe Paraf. Ovaj datum glazbeni kroničari najčešće uzimaju i kao prvi službeni nastup Parafa, ali i kao prvi "pravi" punk koncert u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji. Spomenuti događaj popratio je, mada prilično šturo i s čuđenjem, i dio ondašnjih riječkih tiskanih medija

Parafi su gotovo istodobno s kultnim Sex Pistolsima u Britaniji pokrenuli punk revoluciju na ovim našim prostorima. I jedni i drugi su buntovničkim stihovima i porukama plijenili pozornost. Prvi album "A dan je tako lijepo počeo" objavljuju 1979., a nakon personalnih promjena koje donose i drugačiji zvuk i još dva albuma: "Izleti" 1981. i "Zastave" 1984. 


Više od trideset godina kasnije, dolazi do ujedinjenja dviju postava Parafa u kojem su sada i prvi pjevač Valter Kocijančić i druga pjevačica Pavica Čabrijan, zatim klavijaturist Raul Varljen i basist Zdravko Čabrijan uz pojačanja: Vavu, Alena, Denija i Ivu. Ova osmorka prošle godine snima koncertni album "Delta live 2022." koji možemo smatrati i svojevrsnom posvetom punkerskoj Rijeci. 


Nakon nekoliko odgoda, Paraf će napokon, 11.ožujka zasvirati i u Zagrebu te predstaviti ovo izdanje i novu postavu. To je bila prilika da ugostimo ove punk pionire, a sada i glazbene veterane Pavicu i Zdravka Čabrijana, evociramo uspomene na neka prošla glazbena vremena, ali i pogledamo prema naprijed jer ova ekipa ima i nekoliko novih pjesama. 


Ova epizoda emisije "S domaće pop i rock scene" emitirat će se na HR1 u četvrtak 16. veljače 2023. od 14:05 do 14:55 sati.

Pave i Zdrave-Paraf i Robert Urlić

Pave i Zdrave-Paraf i Robert Urlić

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

S domaće pop i rock scene

Nakon trinaest sezona emitiranja u večernjem terminu petkom, emisija S domaće pop i rock scene od ove se sezone seli u dnevni i emitirat će se dva dana, četvrtkom i petkom. I dalje nastavljamo pratiti sva važna događanja na domaćoj pop rock sceni. U prvom dijelu emisije u četvrtak imat ćemo gosta s povodom, bilo da se radi o predstavljanju novog albumu, razgovoru povodom koncerta, festivala ili nečeg drugog vezanog za glazbenu scenu. Uz gostovanja poznatih i na određeni način nezaobilaznih imena pop rock scene veliki prostor ćemo i dalje posvetiti mladim i još neafirmiranim glazbenicima i bendovima pogotovo s one tzv. indie tj. nezavisne glazbene scene koja nikada nije bila ni bogatija ni raznovrsnija i mnogi od tih glazbenika svakako zaslužuje da ih se i ugosti i čuje u hrvatskom radijskom eteru. S domaće pop i rock scene - petkom rezervirana je za nove singlove, reportaže s koncerata i promocija, glazbene vijesti, najave koncerata i sl.

Poslušajte u Slušaonici