Hrvatski radio

Prvi program

12:11 / 20.05.2022.

Autor: Robert Urlić

S domaće pop i rock scene: Tony Lee King, festival "Snimi novo", ### i underground ekipa

Tony Lee King, Wilhelmina Agnes (sudionica festivala), ### aka dRdRdR

Tony Lee King, Wilhelmina Agnes (sudionica festivala), ### aka dRdRdR

Foto: promo, Dinko Doringo, Dunja Ercegović / -

Glazbenika Tony Lee Kinga struka je prošle godine nagradila za doprinos hrvatskoj blues sceni, a on nam danas predstavlja svoj novi album "Early Years London". U drugom dijelu Igor Jurilj donosi priče s festivala "Sviraj novo" održanog u zagrebačkom KSET-u  i nastupa domaćih underground snaga u AKC Medici također u Zagrebu. Slušamo i brojne  nove singlove te glazbene vijesti.

Danas ćemo biti u znaku bluesa i to naravno domaćeg uz Tony Lee Kinga, glazbenika koji je u bogatoj i dugogodišnjoj karijeri objavio pet albuma te svirao brojne koncerte i festivale u mnogim europskim zemljama - Francuskoj, Engleskoj, Italiji, Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji... Kao predstavnik hrvatske, nastupio je i na najvećem svjetskom blues natjecanju, "International Blues Challenge-u", u kolijevci bluesa, Memphisu. 


Legendarni Boško Petrović bio je prvi koji je prepoznao Tonyjev talent, objavio mu debitantski album te mu pružio priliku da se predstavi široj javnosti u Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj. Dražen Vrdoljak, jedan od naših najznačajnijih glazbenih kritičara, još je 2000. godine Tony Lee Kinga nazvao "hrvatskim glasnogovornikom bluesa". Uz mnogobrojne ljubitelje bluesa, glazbene kritičare te radijske urednike diljem svijeta, njegovu virtuoznost prepoznala je i struka te ga je početkom prošle 2021. godine nagradila velikim priznanjem Hrvatskih blues snaga za povijesni doprinos hrvatskoj blues sceni. 


Naravno, Tony na tome ne misli "stati" – i pripremio nam je novo izdanja , album "Early Years London"  koje i predstavlja u emisiji S domaće pop i rock scene.

Zagrebački klub KSET prošlog je četvrtka svjedočio događaju na koji bi se za koju godinu mogli i pozivati. Naime Festival „Snimi novo“ predstavio je izdavača El Records i njegove vrlo mlade, ali značajne izvođače koje je poslušao i naš Igor Jurilj.


Sisačka grupa ### postoji deset godina, a ovih je dana objavila novi album NASILNO i to s velikim praskom. U prostoru zagrebačke AKC Medike pozvali su prijatelje glazbenike da uveličaju premijeru tako da je taj događaj prerastao u pravi festival underground glazbe. Uz DR DR DR nastupili su Sataraxz, Nina Romić, The Hahas & The Blablas, Nemeček, Živa, neon Lies i DDR Live. I tamo je bio Igor Jurilj koji nam donosi reportažu.


Uz glazbene novosti i najave koncerata slušamo i nove singlove:


- Boris Štok - Jesmo li jedini

- Orvel - Gadovi

- Hiljson Mandela f. z++  -  Još ovu noć

- Djeca - Ti imaš sve

- Diskodelija - Novi svijet

- Nulti pacijent - Sjedim i čekam


Ova epizoda emisije "S domaće pop i rock scene" emitirat će se na HR1 u petak, 20. svibnja 2022. od 22:30 do ponoći.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

S domaće pop i rock scene

U emisiji pratimo sva važna događanja na domaćoj pop rock sceni. U prvom dijelu ugošćujemo glazbenike predstavljajući njihove nove albume, najavljujući koncerte, turneje ili festivale. Drugi dio emisije rezerviran je za predstavljanje novih singlova, reportaže s koncerata, glazbene novosti itd.

Poslušajte u Slušaonici