Hrvatski radio

Prvi program

S domaće pop i rock scene - Ured za izvoz glazbe

22.03.2023.

14:25

Autor: Robert Urlić

We move music Croatia

We move music Croatia

Foto: - / Music Export office

Znate li možda čime se bavi Ured za izvoz glazbe i jeste li uopće znali da takvo nešto postoji i u Hrvatskoj? We Move Music Croatia, kako mu je englesko ime, nastao je krajem prošle godine po uzoru na slične svjetske i europske urede s idejom pozicioniranja hrvatskih glazbenika globalno i ciljem pružanja podrške glazbenicima na turnejama i predstavljanja hrvatske glazbene scene glazbenim profesionalcima u inozemstvu. 

Koliko smo glazbeno prepoznatljivi i poznati u svijetu i jesmo li uopće? Za 2Cellos ili Maksima Mrvicu znaju mnogi i van granica Lijepe Naše i ovog našeg okruženja. No što je s ostalim sjajnim domaćim glazbenicima, bilo da govorimo o pop rock sceni, jazzu, etnu ili klasici?


Imamo sjajnih izvođača koji pjevaju i na engleskom i oni nam, uz spomenute instrumentaliste čija glazba govori sve, prvi padaju na pamet kada govorimo o pokušaju izlaska na strana tržišta. No kako će se ured postaviti prema onoj većini koja pjeva na hrvatskom i mogu li i neki od njih napraviti taj iskorak prema globalnom tržištu? Ured za izvoz glazbe čine znani profesionalci domaće glazbene industrije među kojima su i gosti Roberta Urlića u idućoj epizodi emisije "S domaće pop i rock scene", Mirko Burazer i Đurđica Sarjanović koji će razjasniti djelovanje ovoga ureda, ali i svim mogućnostima koje ured može dati domaćim glazbenicima u svrhu bolje prezentacije i vidljivosti.


Ova epizoda emisije "S domaće pop i rock scene" emitirat će se na HR1 u četvrtak 23. ožujka 2023. od 14:05 do 14:55 sati.

Robert Urlić. Đurđica Sarjanović i Mirko Burazer

Robert Urlić. Đurđica Sarjanović i Mirko Burazer

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

Sigurni na suncu

gošća akademkinja  Mirna Šitum

Emisija

S domaće pop i rock scene

Nakon trinaest sezona emitiranja u večernjem terminu petkom, emisija S domaće pop i rock scene od ove se sezone seli u dnevni i emitirat će se dva dana, četvrtkom i petkom. I dalje nastavljamo pratiti sva važna događanja na domaćoj pop rock sceni. U prvom dijelu emisije u četvrtak imat ćemo gosta s povodom, bilo da se radi o predstavljanju novog albumu, razgovoru povodom koncerta, festivala ili nečeg drugog vezanog za glazbenu scenu. Uz gostovanja poznatih i na određeni način nezaobilaznih imena pop rock scene veliki prostor ćemo i dalje posvetiti mladim i još neafirmiranim glazbenicima i bendovima pogotovo s one tzv. indie tj. nezavisne glazbene scene koja nikada nije bila ni bogatija ni raznovrsnija i mnogi od tih glazbenika svakako zaslužuje da ih se i ugosti i čuje u hrvatskom radijskom eteru. S domaće pop i rock scene - petkom rezervirana je za nove singlove, reportaže s koncerata i promocija, glazbene vijesti, najave koncerata i sl.

Poslušajte u Slušaonici