Hrvatski radio

Prvi program

Šest zvjezdano-sudbonosnih trenutaka u glazbi

11.08.2022.

18:32

Autor: Iva Lovrec Štefanović

Zvjezdano-sudnobnosni trenutak

Zvjezdano-sudnobnosni trenutak

Foto: Del Indivar Bilenko / privatna

Sudbonosni trenuci zbog kojih glazbene karijere mogu započeti, ili naglo završiti u nagrađenoj dokumentarno-glazbenoj emisiji Šest zvjezdano-sudbonosnih glazbenih trenutaka Švicarskog radija koju ponovno donosimo u ciklusu Oda-birano


Autor i voditelj Daniel Bilenko istražuje šest trenutaka iz različitih izvora - u djelima Thomasa Bernharda i Stefana Zweiga, ali i prvome nastupu svojega sina, te u rivalstvu velikih diva Tebaldi i Callas, kao i pogrešci zbog koje je slavna pijanistica prekinula koncert. 

Cijelo desetljeće učili smo i vježbali taj instrument koji smo odabrali i onda, nakon mučnog i, manje ili više, deprimirajućeg desetljeća, dovoljno je da čujemo genija kako svira nekoliko taktova i s nama je svršeno, pomislio sam.

iz romana "Gubitnik" Thomasa Bernharda

Podnaslov ovog intrigantnog dokumentarca je Mala ekspedicija za klavir i orkestar u nekoliko sudbonosnih trenutaka u glazbi, pri čemu klavir sviraju Glenn Gould i Elisabeth Leonskaja, a „orkestar“ čine svi s kojima je autor Daniel Bilenko razgovarao: Günther Giovannoni, Pietro Antonini, Carla Maria Casanova, Dino Invernizzi, Roberto Mannino i Emil Maini


Ulomke iz romana Gubitnik Thomasa Bernharda čitao je Werner Kropik, a za dizajn zvuka izvornika zadužen je bio Yuri Ruspini.


Svejedno, zapravo, zašto, ali može se dogoditi, meni svakako, i ja to priznajem. I ne vjerujem umjetnicima koji kažu da se takvo što njima ne događa. Ne vjerujem, jer može se dogoditi svakome, to je život, a mi smo ljudi.

Elizabeth Leonskaja, iz razgovora u emisiji

Dokumentarac Sechs Musikalische Sternstunden autora Daniela Bilenka ostvaren je u produkciji Švicarskog radija, dizajner zvuka bio je Yuri Ruspini.

Emisija je bila u konkurenciji za nagradu Prix Italia, a dobila je posebno priznanje na natjecanju Prix Europa.Za ciklus Oda-birano prevela je i priredila Dina Puhovski.

Spikerska suradnja: Ivan Kojundžić, Ivan Grubišić, Dražen Puklavec i Ana Marija Štorga.

Tonski oblikovali Ivan Šimec i Dalibor Piskrec.

Odabrala urednica ciklusa Iva Lovrec Štefanović.Šest zvjezdano-sudbonosnih trenutaka u glazbi  poslušajte u ciklusu Oda-birano u utorak 16. 08. u 18.15 na HR1 ili poslije u Slušaonici

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Oda-birano

Glazbeno-dokumentarne priče, radiopisi i zvučne bilješke iz vlastite produkcije ili adaptacije biranih inozemnih emisija. Uspješno sudjeluje na međunarodnim festivalima uz nagrade i priznanja (New York Radio Festival, Prix Europa, International Feature Conference, Taktons, Prix Marulić, Prix Italia)

Poslušajte u Slušaonici