Hrvatski radio

Prvi program

Sin pustinje - pjesme uvijene u samoću, radost, tugu i melankoliju

07.12.2022.

12:40

Autor: Iva Lovrec Štefanović

Sin pustinje

Sin pustinje

Foto: Amer Kapetanović / Dallas Records /naslovnica

Nova premijera u ciklusu Oda-birano donosi dokumentarno-glazbenu priču Sin pustinje naslovljenu prema istoimenom albumu govorene poezije i glazbe koju su ostvarili i nedavno predstavili novinar, pisac i pjesnik Ahmed Burić i glazbenik i istraživač Damir Imamović.


Autorica Ivana Lulić u razgovoru s njima doznaje detalje te osebujne poetsko-glazbene suradnje, njihove živopisne i naizgled nespojive umjetničke ideje i interese. 

Ahmed Burić, na promociji albuma

Ahmed Burić, na promociji albuma

Foto: Goran Berović / Dallas

Ahmeda Burića poznajemo kao novinara, pisca, pjesnika, autora devet objavljenih knjiga, međutim, ovo je njegov prvi iskorak u glazbenom smjeru. Njegov specifični način govorenja, izbistren školom Radio Sarajeva s kraja osamdesetih, utkan je u svakodnevnu mitologiju zajedničkog kulturnog prostora nekadašnje Jugoslavije.

Koliko uradiš na tome da približiš neke stvari ljudima, mislim da ti tako bude. Ja se stvarno ne mogu žaliti da nitko ne čita moju poeziju jer to nije tako. Mene je uvijek nerviralo da je poezija podcijenjena u odnosu na prozu. Nekako mislim da je prava literatura poezija i da odatle sve nastaje. Ja ne vjerujem u neke velikane pisane riječi koji ne znaju napisati pjesmu.

Ahmed Burić, iz razgovora

Damir Imamović, na promociji albuma

Damir Imamović, na promociji albuma

Foto: Goran Berović / Dallas, promo

Damir Imamović sarajevski je pjevač, glazbenik, autor i istraživač sevdaha koji redovno održava koncerte širom svijeta. 

Godine 2021. londonski magazin Songlines proglasio ga je najboljim europskim world music umjetnikom. 

Na albumu Sin pustinje potpisuje produkciju te glazbu većine pjesama. Upravo je to razlog zašto ovaj album zvuči kao neosevdah s utjecajima Arsena Dedića, Rade Šerbedžije, Darka Rundeka, Jadranke Stojaković i Tomaža Pengova.

Ovako, u nezavisnoj produkciji, da se mi, kao neki kreativni ljudi, nađemo zajedno bez obzira na vrstu umjetnosti kojom se bavimo, to baš nije toliko često. Ovaj je projekt zapravo nastao iz privatnog poznanstva između mene i Ahmeda Burića i iz mog nekog fanovskog odnosa prema poeziji, pogotovo njegovoj poeziji.

Damir Imamović, iz razgovora

Na svom prvom albumu pjesnik Ahmed Burić povezao je svoje zanimljive, živopisne i naizgled nespojive umjetničke ideje i interese u poetsko-glazbenu cjelinu. Sin pustinje nastao je kao album govorene poezije u suradnji s glazbenikom, skladateljem i producentom Damirom Imamovićem te suradnicima Ivanom Mihajlovićem, Tonijem Kitanovskim, Benjaminom Drijenčićem, Nenadom Kovačićem i Goranom Miloševićem.


Iz njihovog rada izvire Bosna, orijentalno transgeneracijsko nasljeđe koje se očuvalo stoljećima na Balkanu. Nasljeđuju se i traume iz razdoblja rata, ali one se rijetko rješavaju u narodu. Strah postaje dio obitelji, naočale kroz koje se gleda život. Upravo pjesma Treći svjetski prorokuje aktualni rat.


Dokumentarno-glazbenu priču Sin pustinje premijerno emitiramo u utorak 13. prosinca na HR1 u 18.05. a potom će biti dostupna u Slušaonici .

Sin pustinje u montaži

Sin pustinje u montaži

Foto: Ivana Lulić / privatna

istražila, snimila, pitala i osmislila autorica Ivana Lulić | spikerska suradnja Ivan Grubišić | tonsko oblikovanje Dalibor Piskrec | urednica ciklusa Iva Lovrec Štefanović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Oda-birano

Glazbeno-dokumentarne priče, radiopisi i zvučne bilješke iz vlastite produkcije ili adaptacije biranih inozemnih emisija. Uspješno sudjeluje na međunarodnim festivalima uz nagrade i priznanja (New York Radio Festival, Prix Europa, International Feature Conference, Taktons, Prix Marulić, Prix Italia)

Poslušajte u Slušaonici