Hrvatski radio

Prvi program

Cvijet, duša i glazba - Cvit samoće

19.03.2022.

13:00

Autor: Iva Lovrec Štefanović

Cvit samoće

Cvit samoće

Foto: pixabay / -

Preobrazba jedne umjetnice koja svoj istinski identitet i autentičnost spoznaje kroz samoću u novoj dokumentarno-glazbenoj priči Cvit samoće koju je istražila, snimila i radiofonski osmislila Ivana Lulić


Radi se o projektu koji je ostvarila FreeDA Nera Immortelle , odnosno glumica i pjevačica Nera Stipičević, kroz predstavu Cvit samoće i podcast seriju La Fleur de la Solitude, kao dio dugogodišnjeg istraživačkog procesa na temu suočavanja pojedinca s osobnim strahovima i važnosti otkrivanja vlastite autentičnosti kao dio odgovora na pitanje  Kako do sreće? . 

FreeDA Nera Immortelle

FreeDA Nera Immortelle

Foto: Ines Novković / -

Glumica i pjevačica Nera Stipičević pet godina je bila sama kako bi se dovoljno udaljila od drugih i konačno čula sebe. Kroz terapiju pjevanjem ponovno je počela otkrivati svoj fragilni instrument, a svjesno sukobljavanje s očekivanjima, imenovanje strahova i osluškivanje svojih istinskih potreba dovelo ju je do kreiranja jedinstvenog autorskog djela koje je značilo prekretnicu u njenoj karijeri. 

Kako sam išla u tom procesu dalje, vraćala sam se svojim korijenima, jer tamo je sva bol zakopana, a onda sam krenula skidati te slojeve zemlje... zato je smilje jedan simbol mog projekta. To je cvit Mediterana, ljekovita biljka koja opstaje u nemogućim uvjetima i njezin korijen je nešto poput svega ostalog, ako imamo dobru bazu, onda će i plod kad-tad biti dobar

Nera Stipičević, iz razgovora

iz koncertne predstave "Cvit samoće", FreeDA Nera Immortelle

iz koncertne predstave "Cvit samoće", FreeDA Nera Immortelle

Foto: Ines Novković / -

Cvit samoće nastoji inspirirati žene, posebno mlade djevojke, na buđenje autentične kreativnosti kako bi postale vlastiti pokretač, pokretač svoje okoline, a time i društva.

U projektu, uz Freedu Neru Immortelle i redateljicu Miu Melcher, sudjeluju još gitarist i glazbeni producent Vadim Erudaçi, pijanist Tomislav Parmać, perkusionisti Hrvoje Rupčić i Borna Šercar te čelist Matej Milošev.

S ovom glazbom sam sama sebi pomagala. Bila sam, onako, u svojim emocionalnim krahovima i dogodilo se da sam ja sama sebi išla pomoći tako da izbacim to iz sebe kroz glazbu... i rekla sam OK, to je sad to!

Nera Stipičević, iz razgovora

Ivana Lulić

Ivana Lulić

Foto: privatna / -

Ivana Lulić (Virovitica, 1986.)  završila je studij marketinga na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Posvećena je pisanju i radi kao glazbena marketing menadžerica i glazbena novinarka u Zagrebu. Piše poeziju i prozu.


 

Cvit samoće

Cvit samoće

Foto: F-N-I / -

Dokumentarno-glazbena priča Cvit samoće u ciklusu Oda-birano na rasporedu je u utorak 22. 03. u 18.15 a potom dostupna u Slušaonici.

Koncertnu predstavu Cvit samoće možete pogledati 7. i 8. travnja u Klubu kazališta Komedija

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Oda-birano

Glazbeno-dokumentarne priče, radiopisi i zvučne bilješke iz vlastite produkcije ili adaptacije biranih inozemnih emisija. Uspješno sudjeluje na međunarodnim festivalima uz nagrade i priznanja (New York Radio Festival, Prix Europa, International Feature Conference, Taktons, Prix Marulić, Prix Italia)

Poslušajte u Slušaonici