Hrvatski radio

Prvi program

Sretna i umorna - glazbeništvo i majčinstvo

09.10.2022.

09:56

Autor: Iva Lovrec Štefanović

Čarolija glazbe

Čarolija glazbe

Foto: Klara Kulikova / promo

Nova dokumentarno-glazbena priča Sretna i umorna u ciklusu Oda-birano otvara pitanja majčinstva i profesionalnog glazbeništva u specifičnostima posla i aspektima životnih prilika. 


Autorica Nina Čalopek istražuje i bilježi osobna iskustva, te u dokumentarcu otkriva kako je biti majkom i profesionalnom glazbenicom,  koliko su te uloge slične, a koliko različite. Priča je to o specifičnostima glazbeničkog posla, o njegovim aspektima koji se najviše prepliću s odlukama o trudnoći, nježnim ranim godinama odrastanja, planiranjem svakodnevice i provođenja intimnog, privatnog života. 


Priča je to o istovremeno krhkim i iznimnim svjetovima glazbeništva i majčinstva te o svim snažnim, sretnim i umornim ženama koje te svjetove čine.

Kći Dunje Bontek

Kći Dunje Bontek

Foto: privatna / -

U dokumentarcu Sretna i umorna sudjelovale su i o svojim iskustvima progovorile violinistica Dunja Bontek, harfistica Mirjana Krišković, sopranistica Marija Lešaja, violinistica Martina Sačer Pavlin,violončelistica Lea Sušanj Lujo.


Komentare i širi pogled na temu glazbeništva i majčinstva pružile su nam dr. sc. Mojca Piškor i dr. sc. Jelka Vukobratović, obje docentice za etnomuzikološke predmete na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu.

Kćerke Leje Sušanj Lujo

Kćerke Leje Sušanj Lujo

Foto: privatna / -

Glazbeni ulomci u ovom dokumentarcu signali su iz skladbi hrvatskih skladateljica i majki  -  Tene Ivane Borić, Sanje Drakulić, Mirele Ivičević, Ivane Lang i Dore Pejačević.

Novu dokumentarno glazbenu priču Sretna i umorna poslušajte u utorak 11. listopada u 18.05, a potom će biti dostupna u Slušaonici


autorica Nina Čalopek, tonsko oblikovanje Stela Keleš, urednica cikusa Iva Lovrec Štefanović

Kći Mirjane Krišković

Kći Mirjane Krišković

Foto: privatna / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Oda-birano

Glazbeno-dokumentarne priče, radiopisi i zvučne bilješke iz vlastite produkcije ili adaptacije biranih inozemnih emisija. Uspješno sudjeluje na međunarodnim festivalima uz nagrade i priznanja (New York Radio Festival, Prix Europa, International Feature Conference, Taktons, Prix Marulić, Prix Italia)

Poslušajte u Slušaonici