Hrvatski radio

Prvi program

Sun U u Petom kupeu pokazala svoju audiovizualnu kreativnost

22.03.2023.

19:10

Autor: Igor Jurilj

Sun U, promocija albuma "Beton", Peti kupe, Zagreb, veljača 2023.

Sun U, promocija albuma "Beton", Peti kupe, Zagreb, veljača 2023.

Foto: Filip Bušić / Aquarius Records

Glazbenica, producentica i vizualna umjetnica, Sun U, svoj drugi album "Beton" predstavila je krajem veljače u multifunkcionalnom zagrebačkom prostoru Peti kupe, uz dojmljivu neonsku scenografiju i video animacije. Događaj je, za emisiju "S domaće pop i rock scene", popratio glazbeni novinar Igor Jurilj.

Zagrebačka producentica i glazbenica Sun U, pravim imenom Sanja Šiljković, objavila je svoj drugi studijski album, "Beton", u prosincu prošle godine. Tri mjeseca kasnije, predstavila ga je uživo u Petom kupeu, novom koncertnom prostoru u Zagrebu, uza svoj dvočlani bend. Jedanaest je pjesama na njenom drugom albumu, a prvi put pjeva na materinjem, hrvatskom jeziku. Nakon što se na svom prvijencu okušala na engleskom, Sanja je odabrala hrvatski za ispovijesti duše. One su nastale, dakako, uglavnom u jeku pandemije zatvaranja, što joj je bila prilika da zaviri u sebe, poput mnogih drugih glazbenika. Glavna su joj nadahnuća bili koronavirus, potresi i mijene pojedinaca, ali i osobne mijene. No Sun U nije zavirila u sebe samo u pjesničkom smislu, nego i u vizualnom smislu. Sanja je sama dizajnirala naslovnicu albuma, što ne čudi jer je po struci grafička dizajnerica. Njezina se vizualna kreativnost odrazila u Petom kupeu na fascinantnu svjetlosnu konstrukciju. Sun U je tako oblikovala svojevrsni rebrasti tunel iza kojeg se nadvijao ogroman LED zaslon s animiranim projekcijama.


Posjetitelji su, prije svega, bili očarani samom instalacijom koja je odudarala od asocijacija na sam naslov izdanja. Katja Jukić s portala Glazba.hr tako piše:


- Beton – riječ koja asocira na sve ono hladno, sivo, monotono i bezlično, suprotno je od onoga što nam je Sanja sinoć pokazala. Dopustila nam je da je upoznamo. Album je nastajao u nekim prošlim, teškim vremenima u kojima baš ništa nije bilo sigurno, u vremenima u kojima je bliskost bila zabranjeni pojam, “udaljenost” je predstavljala nešto pozitivno što bismo svi trebali prakticirati, a beton nam je izmicao pod nogama.


Sun U, promocija albuma "Beton", Peti kupe, Zagreb, veljača 2023.

Sun U, promocija albuma "Beton", Peti kupe, Zagreb, veljača 2023.

Foto: Filip Bušić / Aquarius Records

Konstrukcija od neona Marka Bolkovića ipak je te večeri plijenila najviše pažnje i poticala najviše pozitivnih komentara.


Sun U se u svom radu prije svega oslanja na autorsku elektroniku; nježne, fluidne, ritmične forme koje potiču na ples i izdvajanje od distrakcije. Pokret na koji potiče slušanje dodatno će vas potaknuti na dublje upijanje njezinih intimnih i ranjivih stihova.


Slojeviti album, koji je dosad predstavila kroz sedam singlova, iako je dobio naklonost kritike, nije nužno dobio naklonost publike. Skroman broj posjetitelja uživao je u pulsirajućim momentima na nastupu Sun U. Autorica je doista iskreno komunicirala s publikom, dajući im potpuno audiovizualno iskustvo. Zvučala je izvrsno, kao i na samom albumu, bez ijedne greške i devijacije. Prenijela je na pozornicu svaki željeni osjećaj s "Betona". Oni, dakako, bolje rezoniraju na hrvatskom negoli na engleskom jeziku, no i dalje se teško oteti dojmu da publika još uvijek nije formirana kod ove autorice i izvođačice. U svakom slučaju, njezina svjetlosna instalacija i scenografija bili su nesvakidašnja pojava u Petom kupeu, ali i Zagrebu. Bravo, Sun U!


Atmosferu s koncerta možete čuti ovdje:


Promocija albuma Sun U u Petom kupeu, veljača 2023.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

S domaće pop i rock scene

Nakon trinaest sezona emitiranja u večernjem terminu petkom, emisija S domaće pop i rock scene od ove se sezone seli u dnevni i emitirat će se dva dana, četvrtkom i petkom. I dalje nastavljamo pratiti sva važna događanja na domaćoj pop rock sceni. U prvom dijelu emisije u četvrtak imat ćemo gosta s povodom, bilo da se radi o predstavljanju novog albumu, razgovoru povodom koncerta, festivala ili nečeg drugog vezanog za glazbenu scenu. Uz gostovanja poznatih i na određeni način nezaobilaznih imena pop rock scene veliki prostor ćemo i dalje posvetiti mladim i još neafirmiranim glazbenicima i bendovima pogotovo s one tzv. indie tj. nezavisne glazbene scene koja nikada nije bila ni bogatija ni raznovrsnija i mnogi od tih glazbenika svakako zaslužuje da ih se i ugosti i čuje u hrvatskom radijskom eteru. S domaće pop i rock scene - petkom rezervirana je za nove singlove, reportaže s koncerata i promocija, glazbene vijesti, najave koncerata i sl.

Poslušajte u Slušaonici