Hrvatski radio

Prvi program

Titranja tisućljetnih megalita

10.01.2022.

09:20

Autor: Iva Lovrec Štefanović, Oda-birano

Megalit

Megalit

Foto: Srđan Nogić / -

Misteriozne "piramide" i tisućljetni megaliti u srcu Bosne privlačni su različitim avanturistima, istraživačima, znanstvenicima i energetičarima - no, glazba nije isključena u intrigantnim podzemnim labirintima.

Kako su krajem 2015. godine radijski autori tonmajstor Srđan Nogić te glazbenik i skladatelj Maro Market ušli pod zemlju u prahistorijski labirint Ravne u Visokom, te što su ondje svirali i snimili donosimo u njihovu radu Radiofonska perspektiva arheoakustike.

Oda-birano u utorak 11. siječnja u 18.15 na HR1, a potom u Slušaonici. 


Maro Market i Srđan Nogić u labirintu Ravne

Maro Market i Srđan Nogić u labirintu Ravne

Foto: Ljubo Pauzin / -

U potrazi za zvučnim i ultrazvučnim fenomenima u prahistorijskom podzemnom labirintu, u komorama s višetonskim tisućljetnim megalitima, autori Maro Market i Srđan Nogić slijedili su tragove arheoakustičkih istraživača koji u tom prostoru ili pokraj tih objekata detektiraju misteriozno elektromagnetsko i ultrazvučno istitravanje. 

Simulacijom arheoakustičke metode, dobivene rezultate autori tretiraju kao osnovnu sirovinu za akustičku analizu, uzorkovanje, komponiranje ili zvučnu interpretaciju atmosfere u prostoru od interesa. 

Labirint

Labirint

Foto: Srđan Nogić / -

Arheoakustika je mlada znanstvena disciplina koja primjenom akustičkih mjernih metoda i analiza nastoji objasniti zvučne pojave i efekte arheoloških lokaliteta na kojima je upravo zvuk bio jedna od ključnih polazišnih odrednica ili posljednica pri konstrukciji objekata koji se na njima nalaze. Visoko, BIH

Visoko, BIH

Foto: Srđan Nogić / -

Otkrića koja su se proteklog desetljeća dogodila u Visokom taj su lokalitet pretvorila u mjesto privlačno raznovrsnim istraživačima. Oni svojim pretpostavkama, različitim metodologijama rada, ciljevima i zaključcima otvaraju mnoga pitanja, nerijetko izazivajući kontroverze. 

Istraživanja zahvaćaju znanstvenu ali i laičku domenu fenomena. Pritom, neslaganje alternativnog s konvencionalnim tumačenjem ljudske prošlosti i prošlosti planete koje se manifestira unutar institucionalnog ali i slobodnoistraživačkog svijeta - čitav fenomen čini još intrigantnijim. 


U labirintu

U labirintu

Foto: Srđan Nogić / -

Srđan Nogić i Maro Market istraživali su i snimali u labirintu Ravne u studenome 2015. godine. Montaža radiopisa ostvarena je u veljači, a premijera u ožujku 2016. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Oda-birano

Glazbeno-dokumentarne priče, radiopisi i zvučne bilješke iz vlastite produkcije ili adaptacije biranih inozemnih emisija. Uspješno sudjeluje na međunarodnim festivalima uz nagrade i priznanja (New York Radio Festival, Prix Europa, International Feature Conference, Taktons, Prix Marulić, Prix Italia)

Poslušajte u Slušaonici