Hrvatski radio

Prvi program

Tomislav Šnidarić (El Records) - Ne potpisujemo ugovor s izvođačima, slobodni su u svakom trenutku odlučiti što je najbolje za njih

26.09.2022.

15:24

Autor: Robert Urlić, Ana Hotko

Tomislav Šnidarić i Sara Klikić (El Records), Robert Urlić

Tomislav Šnidarić i Sara Klikić (El Records), Robert Urlić

Foto: - / -

Kako izgleda kada mladi glazbenici uzmu stvari u svoje ruke i pokrenu diskografsku kuću, u emisiji "S domaće pop i rock scene" Robertu Urliću otkrili su začetnik ove priče, glazbenik i skladatelj s dugogodišnjim iskustvom na domaćoj alternativnoj sceni, Tomislav Šnidarić, i Sara Klikić iz grupe Jabadera, jednog od izvođača novoosnovane domaće diskografske kuće El Records u kojoj je zadužena i za društvene mreže.

U emisiji "S domaće pop i rock scene" često ponavljamo da nam ta scena nikada nije bila ni bogatija ni raznovrsnija, pogotovo što se tiče mladih glazbenika i bendova koji često nemaju prilike pokazati što sve mogu i znaju, bilo da se radi o koncertnim nastupima ili snimanjima pjesama. Današnja tehnologija omogućila je da svojevrsni studio možete napraviti i u svojoj sobi te snimiti kakav-takav kvalitetan uradak, no onaj početni "poguranac", podrška diskografa, pa iza njih i medija – poglavito radijskih postaja – često izostaje, što to se posebno odnosi na izvođače koji ne ulaze u tzv. mainstream.


Iako mladim glazbenicima internet i streaming servisi omogućuju vidljivost i dostupnost njihovog materijala slušateljima, često je potreban značajan angažman da bi se održao koncert, a takva im je pomoć i podrška nekada i najpotrebnija. Ipak, na današnjoj glazbenoj sceni pojavljuje se sve više malih izdavača i promotora koji žele raditi s kvalitetnim novim autorima i glazbenicima, nevezano za glazbeni stil.


Jedna od priča iz domaćeg diskografsko-glazbenog svijeta je ona o izdavačkoj kući El Records, koju su pokrenuli i vode je mladi glazbenici i entuzijasti iz glazbene škole El Musicante, kojima je želja stvoriti platformu pomoću koje će privlačiti druge mlade glazbenike i kreativce između 15 i 25 godina. Iako postoje relativno kratko, već su objavili dva LP albuma i jedan EP, a iza njih je i prvi festival „Snimi (n)ovo“ održan prošlog proljeća u zagrebačkom klubu KSET.


Odakle uopće ideja da jedna mlada ekipa pokrene diskografsku kuću?

Sara Klikić: Snimali smo svoj prvi EP i to sami, u sklopu El Musicantea, s mentorom Tomislavom. Razmišljali smo o tome da je idući korak naći neku diskografsku kuću koja bi nam izdala [album]. Gledali smo dosta tih izdavačkih kuća koje bi nam pasale, no kako smo gledali te ugovore, skužili smo da se ne bi toliko bavili nama koliko bismo mi sami da napravimo svoju izdavačku kuću. Zato je došla ta ideja i da time naučimo nešto o cijeloj glazbenoj sceni, kako se izdaje album i tako dalje.


Kroz Vašu glazbenu školu prošlo je puno mladih glazbenika i jedan dio njih je sada involviran u diskografsku kući El Records. Na koji način je s Vaše strane trebalo uputiti ove mlade glazbenike da nešto naprave ili je bilo jednostavno jer rade u stvari za sebe?


Tomislav Šnidarić: Nijedan početak nije jednostavan, ali ono što sam ja mogao kao netko iz generacije kojoj pripadam i kao muzičar koji je bio vrlo aktivan na sceni, je reći da imamo pogodbu: "Vi to sve radite i vi preuzmite, a ja ću vam pomoći sa svim znanjima koja sam prikupio i s mrežom kontakata, da vam sve to bude lakše". Baš kako je Sara rekla, nisu nam se svidjeli uvjeti drugih diskografa. Mislim, znao sam kako stvari stoje s time, ali sam znao i koliko je posla imati svoju izdavačku kuću. To mi se činilo kao prirodan korak. Što napraviti kada djeca koja su najtalentiranija završe jednu glazbenu školu? Što im još mogu dati? Rekao sam: "Ajmo promovirati stvari koje ste vi postigli i pokušati napraviti nekakvu zajednicu". Digitalizacija je učinila glazbu dostupnijom, ali taj transgeneracijski osjećaj znači da se kroz svaki korak budući glazbenik upoznaje s procesom kakav je vrijedio prije u puno većoj mjeri, premda je danas izdavaštvo, kako se prebacilo na digitalne platforme, novo i uzbudljivo. To nije statična mašinerija otprije i sve te (društvene, op.a.) mreže koristimo kao platformu za komunikaciju. Oni su tu puno vještiji od mene. Najljepše u cijeloj priči je da je mnogo ljudi iz mojeg doba, kada sam aktivno svirao, objeručke prihvatilo cijelu ideju. Tu smo bili povezani s PDV Recordsom, pa na kraju potpisali ugovor s Menartom koji nas prati preko Hrvatske diskografske udruge i koji nam stoji na raspolaganju za sve informacije. Puno znači kada te jedna velika diskografska kuća stavlja na birane playliste. To je još jedna šansa koju želimo ponuditi svima koji nam se žele priključiti. El Records je mnogo više od izdavačke kuće. Želi biti platforma koja okuplja kreativce: fotografe, dizajnere koji znaju napraviti plakat, one koji znaju napisati novinarski članak, pa radimo PR… Pokušavamo napraviti atmosferu koja je kreativna, propulzivna, koja gura naprijed i gdje se mladi mogu razvijati u vrlo konkretnim uvjetima na terenu.


Kako glazbu, koju rade bendovi koji su vezani uz vašu diskografsku kuću i koju možemo okarakterizirati kao rock zvuk, približiti slušateljima, ali je i dovesti ne samo na internetske platforme, nego i na radijske stanice, kada znamo da većina stanica svira tzv. "mainstream"?

Sara Klikić: Dosta naših slušatelja su mladi. Mladi u zadnje vrijeme više slušaju streaming servise nego radijske postaje i više prate [glazbenike] na društvenim mrežama. Na Facebooku slabo, najviše na Instagramu. Dosta se baziramo na to da imamo sve pjesme na streaming servisima i da to jako dobro promoviramo na Instagramu.


Ono što sam uspio čuti preko Slanaca, Jabadere i Wilhelmine je da nema stilskih ograničenja. Bitno je i da se radi o autorskoj glazbi.

Tomislav Šnidarić: Osim godina, naš isključivi uvjet je da glazba bude autorska, jer želimo promovirati kreativnost i originalnost mladih autora. Uz već spomenute izvođače, spomenimo i Ambroza Brzića, koji dolazi s otoka Pašmana. Nazvao nas je i rekao: "Imam odličnu pjesmu. Biste li je voljeli objaviti?". Mi smo je poslušali – bio je to mediteranski jazz pop – i rekli da idemo s time van. Ambroz je čak došao u Zagreb da bi svirao na našem festivalu u klubu Cadillac. U principu, jako je zanimljiva ta zajednica. Trebamo voditi računa o tome da je ta generacija, taj raspon od 16 do 26, zapravo vrlo dinamičan segment društva i kod njih se promjene vrlo brzo dešavaju. Tako su u ovih godinu dana neki izvođači nastavili s nama, neki ne, a to je i karakteristika El Recordsa. Mi ne potpisujemo nikakav ugovor s izvođačima, nego imamo izjavu o suradnji u kojoj je jedan od glavnih članaka da su bendovi slobodni u svakom trenu odlučiti što je za njih najbolje.


Cijeli razgovor te kako zvuče uzdanice El Recordsa, grupe Jabadera i Slanci, možete poslušati niže u našoj Slušaonici.


Emisija "S domaće pop i rock scene", urednika i voditelja Roberta Urlića, emitira se četvrtkom i petkom od 14.05 do 14:45 na Prvome programu Hrvatskoga radija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

S domaće pop i rock scene

Nakon trinaest sezona emitiranja u večernjem terminu petkom, emisija S domaće pop i rock scene od ove se sezone seli u dnevni i emitirat će se dva dana, četvrtkom i petkom. I dalje nastavljamo pratiti sva važna događanja na domaćoj pop rock sceni. U prvom dijelu emisije u četvrtak imat ćemo gosta s povodom, bilo da se radi o predstavljanju novog albumu, razgovoru povodom koncerta, festivala ili nečeg drugog vezanog za glazbenu scenu. Uz gostovanja poznatih i na određeni način nezaobilaznih imena pop rock scene veliki prostor ćemo i dalje posvetiti mladim i još neafirmiranim glazbenicima i bendovima pogotovo s one tzv. indie tj. nezavisne glazbene scene koja nikada nije bila ni bogatija ni raznovrsnija i mnogi od tih glazbenika svakako zaslužuje da ih se i ugosti i čuje u hrvatskom radijskom eteru. S domaće pop i rock scene - petkom rezervirana je za nove singlove, reportaže s koncerata i promocija, glazbene vijesti, najave koncerata i sl.

Poslušajte u Slušaonici