Hrvatski radio

Prvi program

U potrazi za izgubljenim Papandopulom

27.06.2022.

18:36

Autor: Iva Lovrec Štefanović

Alpski krajobraz

Alpski krajobraz

Foto: promo / -

Ljetni niz ciklusa Oda-birano ponovno donosi intrigantnu priču muzikologa Davora Merkaša o njegovim potragama za izgubljenim rukopisima velikana hrvatske glazbe Borisa Papandopula (1906-1991).  

Od prvog mogućeg živog susreta s velikim maestrom, do uzbuđenja u nalaženju rukopisa, autor u formatu dnevničkih zapisa, uz pronicljiv muzikološki i kulturološki uvid, opisuje svoje avanture istraživanja i otkrića koji su temeljni za hrvatsku glazbenu povijest.

 

Klavirski izvadak opere "Amfitrion"

Klavirski izvadak opere "Amfitrion"

Foto: Davor Merkaš / privatna

Prošlog je petka u emisiji Putovi hrvatske glazbe muzikolog Davor Merkaš u razgovoru iznio nova otkrića Papandopulovih rukopisa, te najavio dugo iščekivano uprizorenje njegove opere Amfitrion nakon pronalaska dionica i klavirskih izvadaka, a u izvatcima iz Merkaševe buduće knjige o potragama i pronalascima doznajemo o neslućenim tragovima i otkrićima. Krenuli smo njenim autom s pašnjaka (cestom s donje strane kuće koju smo pri dolasku promašili) u gradić koji mi se činio kao neko "barokno selo". Gospođa Maniera nam je glumila turističkog vodiča: "Ovo je gradska vijećnica - moj pradjed je bio gradonačelnik. Ovo je pivovara. To je isto bilo naše sve do 1918." Očekivali smo da ćemo proći i pored crkve i škole, uvjereni da su njeni preci i tamo bili glavni, no već smo stigli u kuću u kojoj se nalazio stan njezine kćerke. Unuka Uda Damerta bila je liječnica i jednako tako ljubazna, mlađa kopija svoje majke. Ja sam bio vrlo uzbuđen i glavom mi je prolazila samo jedna misao: "Samo da je autograf Concertina tu!".

Davor Merkaš, zapisi sjećanja

Boris Papandopulo

Boris Papandopulo

Foto: - / promo

Slušajte, il mi prepišite, il mi vratite. A nit su prepisali, nit su mi vratili i tak najemput, masu tih mojih djela, masu toga izgubilo …

Boris Papandopulo, iz radijskog intervjua

Upravo zapanjujuće zvuči podatak da danas (studeni 2021. godine) još uvijek ne znamo gdje se nalazi otprilike 195 autografa Papandopulovih skladbi! Doduše, za neka od tih djela imamo kopiju autografa, tiskano izdanje ili sačuvane orkestralne dionice iz kojih možemo rekonstruirati partituru skladbe, a od nekih imamo i snimku. 

No za 80 Papandopulovih djela danas nemamo ama baš ništa, niti autograf, niti kopiju niti snimku, eto baš nikakvu informaciju iz koje bismo mogli dokučiti kako te skladbe zvuče. Na temelju dugogodišnjeg istraživanja, došao sam do zaključka da su autografi nekih od tih osamdeset djela zauvijek i nepovratno izgubljeni ili bačeni u smeće, zapisao je Davor Merkaš u studenome 2021. kada je snimljena emisija. 

Emisiju U potrazi za izgubljenim Papandopulom poslušajte na Prvom programu u utorak 28. 06. u 18.15 a potom će biti dostupna u Slušaonici . 


autor Davor Merkaš | spikerska suradnja Tomislav Baran | tonsko oblikovanje Ivan Šimec | urednica Iva Lovrec Štefanović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Oda-birano

Glazbeno-dokumentarne priče, radiopisi i zvučne bilješke iz vlastite produkcije ili adaptacije biranih inozemnih emisija. Uspješno sudjeluje na međunarodnim festivalima uz nagrade i priznanja (New York Radio Festival, Prix Europa, International Feature Conference, Taktons, Prix Marulić, Prix Italia)

Poslušajte u Slušaonici