Hrvatski radio

Prvi program

U potrazi za izgubljenim Papandopulom

07.12.2021.

11:53

Autor: Iva Lovrec Štefanović

-

-

Foto: - / -

Ciklus Oda-birano premijerno donosi intrigantnu priču muzikologa Davora Merkaša o njegovim potragama za izgubljenim rukopisima velikana hrvatske glazbe Borisa Papandopula (1906-1991). 

Od prvog mogućeg živog susreta s velikim maestrom, do uzbuđenja u nalaženju rukopisa, autor u formatu dnevničkih zapisa, uz pronicljiv muzikološki i kulturološki uvid, opisuje svoje avanture istraživanja i otkrića koji su temeljni za hrvatsku glazbenu povijest. 

Novu premijeru nagrađivanog ciklusa poslušajte u utorak 7. prosinca u 18.15, a potom je dostupna u Slušaonici


 Krenuli smo njenim autom s pašnjaka (cestom s donje strane kuće koju smo pri dolasku promašili) u gradić koji mi se činio kao neko "barokno selo". Gospođa Maniera nam je glumila turističkog vodiča: "Ovo je gradska vijećnica - moj pradjed je bio gradonačelnik. Ovo je pivovara. To je isto bilo naše sve do 1918." Očekivali smo da ćemo proći i pored crkve i škole, uvjereni da su njeni preci i tamo bili glavni, no već smo stigli u kuću u kojoj se nalazio stan njezine kćerke. Unuka Uda Damerta bila je liječnica i jednako tako ljubazna, mlađa kopija svoje majke. Ja sam bio vrlo uzbuđen i glavom mi je prolazila samo jedna misao: "Samo da je autograf Concertina tu!". 


Autor Davor Merkaš. Spikerska suradnja Tomislav Baran. Tonsko oblikovanje Ivan Šimec.

Urednica ciklusa Iva Lovrec Štefanović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Oda-birano

Glazbeno-dokumentarne priče, radiopisi i zvučne bilješke iz vlastite produkcije ili adaptacije biranih inozemnih emisija. Uspješno sudjeluje na međunarodnim festivalima uz nagrade i priznanja (New York Radio Festival, Prix Europa, International Feature Conference, Taktons, Prix Marulić, Prix Italia)

Poslušajte u Slušaonici