Hrvatski radio

Prvi program

U spomen na Renata Pernića

24.04.2022.

10:07

Autor: Iva Lovrec Štefanović

Arhiv Renato Pernić, naslovnica nosača zvuka

Arhiv Renato Pernić, naslovnica nosača zvuka

Foto: HRT / -

Dvadeset je godina jedinstvenog Arhiva koji nosi ime glazbenog urednika Renata Pernića (1938-2002) povod da u ciklusu Oda-birano upravo dvadeset godina od datuma njegove smrti ponovno objavimo dokumentarno-glazbenu priču autorice Lade Duraković.


Arhiv Renato Pernić

Arhiv Renato Pernić

Foto: HRT / -

Arhiv koji nosi ime legendarnog radijskog urednika i etnomuzikologa Renata Pernića pokrenut je nakon njegove smrti i donosi ukupno objavu 20 kompaktnih ploča vrijedne arhivske građe istarske glazbe.

Renato Pernić (1938-2002) je kao urednik ostvario brojne emisije vezane uz tradicijsko glazbeno stvaralaštvo i izvodilaštvo Istre, a svoja je istraživanja dijelom objavio i u knjizi Meštri, svirci i kantaduri (1997.). Pernićeva nekadašnja radijska kolegica Lada Duraković godine 1996. zabilježila je dragocjen razgovor sa samim Renatom Pernićem i njegovim snimateljem Branimirom Paićem, a u emisiji se donose svjedočanstva i sjećanja Brune Krajcara, te selektora i pokretača projekta Danielea Pernića i arhivistice Vesne Ivetić


U ovoj dokumentarno-glazbenoj priči (snimljenoj 2018. godine) među svircima i kantadurima čut ćemo i sva tri naraštaja Pernić - Renata, njegova oca Ivana, te Renatova sina Danielea.Renato Pernić i Slavko Zlatić

Renato Pernić i Slavko Zlatić

Foto: Istrapedia / -

Dokumentarno-glazbenu emisiju Arhiv "Renato Pernić"  ponovno donosimo na 20. godišnjicu smrti dragoga kolege. Autorica Lada Duraković i tonski majstor Ozren Kiza ostvarili su je 2018. godine, a u ciklusu Oda-birano je na rasporedu u utorak 26. 04. na HR1 u 18.15 i potom u Slušaonici .

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Oda-birano

Glazbeno-dokumentarne priče, radiopisi i zvučne bilješke iz vlastite produkcije ili adaptacije biranih inozemnih emisija. Uspješno sudjeluje na međunarodnim festivalima uz nagrade i priznanja (New York Radio Festival, Prix Europa, International Feature Conference, Taktons, Prix Marulić, Prix Italia)

Poslušajte u Slušaonici