Hrvatski radio

Prvi program

25. Međunarodni festival igrane i dokumentarne radio drame Prix Marulić

17.05.2022.

18:44

Autor: Katarina Kolega/Miruna Kastratović

Marta Medvešek

Marta Medvešek

Foto: Katarina Kolega / HRT

U gradu Hvaru održava se 25. Međunarodni festival igrane i dokumentarne radio drame Prix Marulić. Među gostima čija su djela odabrana za ovogodišnji program je i naša mlada radijska dokumentaristica Marta Medvešek.

U silnoj želji da nastupa na ovom, za nju izuzetnom i jedinstvenom svjetskom festivalu, nagovorila je svoju prijateljicu iz Londona Phoebe McIndoe, da posebno za njega osmisle jedan radijski umjetnički rad. 


- Slušati radijske umjetničke programe na različitim lokacijama, u otvorenom prostoru, gdje se isprepleću zvuci grada i prirode s radovima, uistinu je jedinstven i poseban doživljaj. Osim toga, jedino ovdje mogu upoznati ljude iz različitih krajeva svijeta, zahvaljujući kojima mi se otvaraju nove mogućnosti i ideje. Već sad smišljamo temu za iduću godinu, govori s neodoljivim osmijehom i entuzijazmom.


S obzirom na to da je podnaslov festivala Starim tekstovima u pohode, te da se svi radovi moraju referirati na neko djelo, povijesni događaj, osobu ili tradicijske priče i običaje nastale prije 1921., odabrale su roman Kate Chopin "The Awakening" iz 1899. Čitajući o protagonistkinji Edni Pontellier, shvatile su da se položaj žena u društvu nije mnogo promijenio od tog vremena do danas. Marta Medvešek napominje.


- I danas se žena promatra kao osoba kojoj je prvenstvena zadaća briga za drugoga. Ako to nije muškarac i dijete, onda će to biti mačka ili pas ili nešto drugo. I danas se čudno promatraju one žene koje ne žele imati djecu ili stupati u brak.


Ženski umjetnički radovi i teme koje se tiču isključivo žena stoljećima su bili gurani pod tepih, a mnogi radovi na ovogodišnjem Prix Maruliću žele skinuti taj veo, pokazati kako je i u srednjem vijeku bilo žena koje su hrabro i izravno progovarale o seksualnosti, natječući se u pisanju stihova s pjesnicima muškarcima, kako su mnoge svestrane žene svoje ambicije ostvarivale u sjeni supruga. 

Naša protagonistkinja Edna budi se u tom smislu da u jednom trenutku shvaća kako joj dodijeljene uloge majke i supruge nisu dovoljne, no itekako je svjesna da društvo ne bi prihvatilo neke druge uloge u kojima bi se ona uistinu u potpunosti realizirala kao osoba.

Marta Medvešek

Marta Medvešek također je prošla put traženja, potrage za onim što u životu želi raditi. Na radijskom festivalu Prix Europa u Berlinu zaljubila se u radijske dokumentarce i odlučila im se posvetiti. Upravo je njezina emisija Leti ili umri, o Stjepanu iz Brodske Varoši koji se brine za rodu Malenu, prošle godine proglašena najboljim europskim radijskim dokumentarcem. Do tog uspjeha nije bilo lako doći. Bio je trnovit, pun sumnje i gorčine. Zašto? Poslušajte u Kulturnom kolokviju u našoj Slušaonici.

Galerija
Marta Medvešek, Foto: -/-
Marta Medvešek, Foto: -/-Hanibal Lucić, slušanje "The Awakening", Foto: Katarina Kolega/HRTHanibal Lucić, slušanje "The Awakening", Foto: Katarina Kolega /HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.