Hrvatski radio

Prvi program

Film u 2022. - dugometražna inozemna produkcija

02.01.2023.

14:08

Autor: Ivan Žaknić

Ivan Žaknić

Ivan Žaknić

Foto: Miruna Kastratović / HRT

Publika se, nakon pandemije, počela vraćati u kina u cijelom svijetu. Taj povratak je spor i uglavnom stidljiv, ali dovoljno da holivudski moguli namirišu novce pa su u sezoni filmskih nagrada – koliko god ih proglašavali nebitnima – uspjeli nametnuti filmove poput CGI destiliranog Top Guna: Mavericka ili bezličnog nastavka Avatara. No, dobrih filmova je itekako bilo, evo našeg popisa trideset najboljih, uz napomenu kako smo Fabelmanove pogledali na premijeri još u studenom, a onda je distributer odlučio plasirati film u prvim danima 2023.

30. Divlji vjetar/Wild Is The Wind, Fabian Medea, Južnoafrička Republika, 2022. - Netlfix prilično forsira južnoafričku kinematografiju, ali sve do Medeaova filma i nismo tu pronašli neko vrijedno filmsko štivo. Divlji vjetar je krimić u kojem dvojica policajaca istražuju ubojstvo djevojke u ozračju potpunog nepovjerenja u institucije. Film koji kritički p(r)okazuje južnoafričko društvo koje i dalje izjedaju rasizam i korupcija.


29. Navratih/I Came By, Babak Anvary, Velika Britanija, 2022. - dosadašnju sklonost prema žanru horora, britanski redatelj rođen u Teheranu Babak Anvary ovdje je zamijenio krimi-trilerom s prilično bizarnom fabulom o mladom grafiteru koji upada u kuće bogatih moćnika ostavljajući im poruke sve dok u podrumu jednog od njih ne otkrije nešto zlokobno tajnovito. Tko o čemu, Britanci o klasama pa i Navratih kreće tim putem u zadanom žanrovskom okviru. Hugh Boneville briljira u ulozi negativca.


28. Na Zapadu ništa novo/In Westen nichts neues, Edward Berger, Njemačka, 2022. - novo filmsko čitanje slavnog Remarqueova romana slijedi antiratni narativ izvornika. S jedne strane su zamagljeni pojmovi poput domoljublja i hrabrosti, s druge krv, suze i blato kao ratna realnost. Berger je snimio zericu predugačak film uz česta fabularna opetovanja. Ali ga je s tehničke strane snimio jako dobro i uvjerljivo. Aktualnost filmu o "velikom ratu" osigurava novi rat koji stalno prijeti postati veliki.


27. Kobaltno plava/Cobalt Blue, Sachin Kundalkar, Indija, 2022. - fini doprinos rodnom pitanju dolazi nam iz indijske kinematografije u kojoj su, koliko god ona bila velika, ovakvi tematski filmovi i dalje više eksces nego pravilo. Priča je ispričana kroz ljubavni trokut mladića koji želi postati pisac, muškarca koji je to već postao i mladićeve slobodoumne sestre. Zanimljivo, Kundalkar, koji je film režirao po svojoj istoimenoj knjizi, podjednako slavi i važnost obiteljskih odnosa.


26. Vrijeme Armagedona/Armagedon Time, James Gray, SAD, 2022. - autobiografskom, odnosno čeprkanju po svojim formativnim godinama odalo se još jedno značajno redateljsko ime za potrebe filma prekršteno u Paul Graff. Vrlo političan film naslova preuzetog iz pjesme The Clash, za Graya je "armagedon" koji će uništiti snove njegovih ukrajinsko-židovskih predaka o obećanoj zemlji počeo ulaskom Reagana u Bijelu kuću i njegova prebacivanja u privatnu školu gdje će upoznati Paula Trumpa. Gray je angažirao velika glumačka imena, film je vrlo tezičan kako u cjelini tako i pojedinačno (razgovori s mudrim djedom), no suočavanje nježnih dušica sa svijetom odraslih koji nužno donosi razočaranja izvedeno je vrlo suptilno.

25. Muenchen:Na rubu rata/Munich: The Edge of War, Christian Schwochow, Njemačka/V.Britanija, 2021. - i više nego pristojno ostvarenje o dvojici prijatelja i bivših studenata Oxforda koji se tridesetih godina nađu na suprotnim ideološkim stranama. Ponovno se susreću kada se, sada kao predstavnici političkom establišmenta, nađu na konferenciji u Muenchenu koja je trebala spriječiti Hitlerovo nasilno preuzimanje Sudeta te u aneksu donijeti mir Nijemcima i Britancima. Prijateljstvo je obnovljeno, ali sporazum Hitlera i Chamberlainea (glumi ga Jeremy Irons) ostao je, kao što znamo, mrtvo slovo na papiru. Jer, kako nam se tijekom filma više puta sugerira – "nada uvijek postoji, ali bolje da zaboravimo na nju".


24.. Joyland, Saim Sadiq, Pakistan, 2022. - nagrađen Queer palmom (ali i Zlatnim kolicama na ZFF-u) Joyland je ujedno i prvi pakistanski film prikazan u Cannesu. Mladić iz jedne prilično kaotične obitelji otkriva svijet erotskog kazališta i transrodnosti što će obiteljski kaos samo povećati. Joyland kao da je rađen za strane festivale, no uputnije ga smatrati hrabrim, a ne proračunatim s obzirom na službeni naziv države iz koje dolazi.


23. Fotokopirnica/Penyalin Cahaya, Wregas Batuneya, Indonezija, 2021. - možda film ovjenčan kao najbolje indonezijsko ostvarenje u 2021. ne bi bio toliko važan da nije obojen neveselim tonovima društva kojim, unatoč u prvu ruku vidljivim modernim trendovima, i dalje dominiraju tradicija, klasna i spolna neravnopravnost. Zbog pijanih fotografija s tuluma objavljenih na društvenim mrežama, studentica web-dizajna gubi stipendiju i kreće u potragu za istinom koja je ujedno i borba protiv korumpiranih fakulteta, bogatih moćnika i vlastitih roditelja. Redatelj Batuneya spretno barata i dramskim i triler obrascima, a mlada glumica Shenina Cinnamon briljira u interpretaciji djevojke koja pokušava iznaći pravdu tamo gdje pravde nema.


22. Sjevernjak/The Northman, Robert Eggers, SAD, 2022. - što se događa kad se spoje Shakespeare (ne samo zbog toga što je glavni lik Amleth) i Conan Barbarin, budžet od 90 milijuna dolara i poetika Eggersa koji je snimio najbolji art-house horor posljednjih godina (Svjetionik)? Događa se brutalan povijesni spektakl ne do kraja izbrušen i dramaturški prenapregnut, a opet – mnogi su upotrijebili tu sintagmu – novomilenijski originalan. Ne znamo je li Eggers barem lektirno pročitao Shakespearea, ali znamo da nije gledao samo Marvel, nego i Andreja Rubljova.


21. Dvostruka prijevara/Heoyil kyolshim, Chan-wook Park, Južna Koreja, 2022. - ubijeni ili poginuli muškarac, triler, lijepa žena, romansa, noir, Hitchcock i Vrtoglavica. Recept je to za novi uspjeh korejskoga majstora. Nije to na razini Osvetničke trilogije, čak ni na onoj Sluškinje, ima tu pokoji prevrat previše – ali je i dalje "parkovski" prepoznatljivo i atmosferično.


20. Batman/The Batman, Matt Reeves, SAD, 2022. - "ributani" Batman onako kako ga vidi Matt Reeves – koji, eto, pozlati čega god se dohvati – nije baš od prevelike akcije. Draža mu je introspekcija i psihološki je portretiran negdje na pola puta između Burtonovog i Nolanovog Čovjeka-šišmiša. Takva vizija sasvim je podesna za Roberta Pattinsona. Zarada je odlična, nastavak osiguran, a Batmanu sa samoironijskom prefiksom "The" dajemo titulu superheroja godine. I ne samo zbog krize u koju je zapao Marvel.

19. Carter, Byung-gil Jung, Južna Koreja, 2022. – iako nam je Hollywood kao ultimativni akcijski hit godine pokušao uvaljati Bullet Train tu bismo titulu ipak podarili ovom južnokorejskom ostvarenju u kojem tamošnji popularni glumac Joo Won interpretira osobu bez sjećanja koju tajanstveni glas iz njegova uha instruira u akciji spašavanja talaca. Zaboravite bilo kakvu logiku pogotovo kad krenu fabularni obrati i uživajte u nekim dosad neviđenim akcijskim sekvencama u redateljskoj izvedbi Junga dosad najzapaženijeg po akcijskom trileru Ispovijest ubojice.


18. Idemo, idemo/C´mon C´mon, Mike Mills, SAD, 2021. - još jedan izdanak američkog indieja i potentne produkcijske kuće A24 koja je, primjerice, stajala i iza Projekta Florida. Karijera Mikea Millsa obilježena je odreda hvaljenim naslovima, a u Idemo, idemo ljestvicu je postavio još korak više stavljajući u fokus odnos radijskog novinara i njegovog nećaka koji, vođeni svatko svojom traumom, kreću na put cijelom Amerikom. Intimne drame proširene su intervjuima koje naš novinar na svom putu snima s klincima, a koji mu otkrivaju svoje najveće strahove i očekivanja. Takav je i cijeli Millsov film s iznova briljatnim Joaquinom Phoenixom – pun strahova, pun nade.


17. Neznanac/The Stranger, Tom M. Wright, Australija, 2022. - dramski triler snimljen prema romanu Kate Kyriacou u kojem policajac pokušava zadobiti povjerenje osumnjičenika za ubojstvo i čini to na vrlo osebujan način. Wright film režira sporim ritmom kao što se sporo steže krug oko potencijalnog ubojice. Australska provincija prilično je tmurna što uz, izvrsne glumačke izvedbe Joela Edgertona i Seana Harrisa, pogoduje sjajnoj atmosferi Neznanca.


16. Kriminalka Emily/Emily Criminal, John Patton Ford, SAD, 2022. – prvijenac Pattona Forda formalno je žanrovski krimi triler snimljen u američkoj nezavisnoj produkciji pa ne čudi što stilski podsjeća na radove začinjavca američkoj indieja Johna Cassavetesa. Frustrirana naslovna antiheroina ne može dobiti posao i upliće se u ilegalne poslove i film onda kreće putevima destrukcije američkog sna ako u isti još netko vjeruje. "Seronje će ti samo uzimati dok ne postaviš pravila za sebe", opisuje Emily posttrampovsku Ameriku,a Pattom Ford  nastavlja putovima braće Safdie dokazujući da i nezavisnom zakutku američke kinematografije još ima ulja u svijeći.


15. Sjenka u mom oku/Skyggen i mit oje, Ole Bornedal, Danska/Belgija, 2021. – povijesna mozaična drama u kojoj je Bornedal uspješno isprepleo sudbine nekoliko stanovnika Kopengahena nakon što jedna škola greškom postane meta savezničkog bombardiranja. Iz bez podatka da je film snimljen prema istinitom događaju, dobro znamo kako u ratu stradaju i potpuno nevini. Ratni kaos Bornedal uspješno sažima u nekoliko dramskih okvira, a u svemu ima veliku pomoć svoje kćerkice Fanny u glavnoj ulozi.


Nastavak s prvih petnaest naslova pratite sutra na našoj web stranici.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Licem u lice

Emisija o aktualnostima s domaće i strane filmske scene, svaki četvrtak, osim preko ljeta; zahtijeva snimanje na terenu, uključuje goste u studiju, komentare filmskih stručnjaka i kritičara, ponekad i suradnju kolega iz centara HR-a.

Poslušajte u Slušaonici