Hrvatski radio

Prvi program

Noć muzeja ove godine između stvarnog i digitalnog

28.01.2022.

13:56

Autor: Katarina Kolega

Noć muzeja

Noć muzeja

Foto: Noć muzeja / Noć muzeja

Sedamnaesta Noć muzeja održava se danas pod geslom Muzeji-između stvarnog i digitalnog. U manifestaciji ove godine sudjeluje 195 ustanova, a mnoge od njih, zbog korone i potresa, nude programe samo virtualno. To je potaknulo muzejske djelatnike na kreativno osmišljavanje programa koje možemo pratiti na muzejskim internetskim stranicama, ali i na facebooku, twiteru, instagramu te youtubeu.

U Osijeku su, primjerice, zatvorena vrata svim muzejima, te se u njihove prostorije može zaviriti jedino putem računala. Muzej Slavonije nudi izložbu „Donacije“ kojom je nedavno proslavio 145. rođendan jer je osnovan na temelju donacije numizmatičke zbirke osječkog trgovca Franje Sedlakovića. U posljednjih 25 godina Muzeju je donirano više od pet stotina različitih predmeta te se izložbom ujedno želi odati počast svim donatorima. Podijeljena je u 14 tematskih cjelina, a možete je istražiti klikomOrganizatori Noći muzeja sretni su što su se manifestaciji tijekom godina priključile mnoge manje sredine i lokalne zajednice, a u Puli profesori i učenici Osnovne škole Centar osmislili su projekt „Tajna paukove mreže“ koji prolaznicima otkriva povijest pulskih ulica i trgova kroz skečeve malih glumaca.


Graditeljsko-geodetska tehnička škola iz Splita povezala se s Kućom jezika i kulture koja predstavlja digitalni projekt  „Šetnja Dioklecijanovom palačom“ učenika Petra Alfirevića.


- To je predivan projekt izuzetno talentiranog Petra Alfirevića koji otkriva detalje Peristila, Mauzoleja, Jupiterova hrama.  Vodi nas QR kodovima kroz znamenitosti i VR naočalama omogućuje da upoznamo pojedinosti, napominje voditeljica udruge Nansi Ivanišević.

Virtualna stvarnost

Virtualna stvarnost

Foto: Pixabay / -

Zadarski muzeji posjetiteljima su otvoreni, iako svi nude mnoštvo sadržaja i na digitalnim platformama, a u Kneževoj će palači manifestaciju uveličati i nastup Zadarskog plesnog ansambla performansom pod nazivom „Izložba kroz pokret.“ Muzej antičkog stakla organizira digitalnu igru s vrijednim nagradama poput unikatnih staklenih suvenira, a Muzeji i galerije Konavala imat će na svojim stranicama tombolu.


Partner ovogodišnje Noći muzeja je Savez Roma Republike Hrvatske KALI SARA te će se manifestacija svečano otvoriti u novom multimedijskom romskom edukacijsko kulturnom centru izložbom „Tragovima romske kulture, zaslužni među nama.“

Romski ekudacijsko-kulturni centar, REKC

Romski ekudacijsko-kulturni centar, REKC

Foto: REKC / -

Vodeći se starom latinskom krilaticom, podučiti i zabaviti, muzeji nude mnoštvo edukativnih i zabavnih sadržaj, te svoje zbirke predstavljaju pomoću različitih igara, radionica, kvizova i tombola.


Osim posjeta muzejima uživo i virtualnim šetnjama po raznim izložbama, Noć muzeja možete pratiti i na Prvom programu Hrvatske televizije u specijaliziranoj emisiji koja počinje u 20 sati, a u našoj radijskoj emisiji Katapultura vodimo vas na auditivnu šetnju muzejima od Osijeka, preko Slavonskog Broda, Pule, Splita, Zadra i Dubrovnika.


Potražite nas u Slušaonici.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.