Hrvatski radio

Prvi program

Život sa stricem

01.12.2022.

16:13

Autor: Ivan Žaknić

Iza kulisa filma "Stric"

Iza kulisa filma "Stric"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

"Ovo je božićni film u kojem je nešto opako krenulo po zlu". Tako svoje debitantsko dugometražno ostvarenje Stric, koje je nakon niza festivala i nagrada krenulo u kino-distribuciju, najavljuje redateljski dvojac David Kapac i Andrija Mardešić. U emisiji Licem u lice o filmu su kritički progovorili Boško Picula i Ivan Žaknić, a i osvrt koji slijedi poziva vas da ove božićne blagdane provedete upravo sa Stricem.

Godine su osamdesete prošlog stoljeća. Jedna obična obitelj u naglašenoj scenografiji i kostimografiji iz toga vremena priprema se za božićno blagovanje čekajući strica koji s poklonima dolazi iz inozemstva uz glazbenu pratnju hitova Magazina i Novih fosila. Purica je spremna, stric dolazi u Mercedesu, doček je srdačan, razgovor ugodan, krene i pokoja pjesma zabranjena u to doba.


A onda stricu zazvoni mobitel. I tu stvari krenu po zlu, Božić postaje noćna mora i ponavlja se svaki dan. Pozivajući se na zasade austrijskoga velikana Michaela Hanekea i takozvanog grčkog čudnog filma, Mardešić i Kapac u svom zajedničkom dugometražnom debiju, kao punokrvni filmofili i dobro znani suradnici iz kratkog i srednjeg metra, plahutaju od drame preko humornoga i trilera do horora s puno stila i dinamike ostvarene unutar jednog prostora, te uz impresivne glumačke izvedbe Predraga Mikija Manojlovića, Ivane Roščić, Gorana Bogdana i Roka Sikavice. Ima tu i malo previše narativnih opetovanja, no to je gotovo pa nužni dodatak onomu što je autorski dvojac htio.


A htjeli su, koliko god se branili krajnje osobnim traumama o motivima snimanja baš ovakvog filma, isporučiti obračun s nametnutim društvenim običajima i normama, sa sveprisutnim klerikalizmom i notornim nacionalizmom omotanim u celofan tradicionalnih i obiteljskih vrijednosti.


Naslovni Stric tako – i ne samo zbog uvođenja obrazaca horora – postaje i hiperbola i metafora koja, razumljivo je, neće svima jednako sjesti. Nekima će, štoviše, i prisjesti. Stric nije najbolji hrvatski film snimljen ove godine, ali je jedan od najoriginalnijih u posljednja tri desetljeća. Stoga, dajte mu šansu, provedite Božić s njim, neće taj Božić biti ni ugodan ni lagodan, ali isplatiti će se. A možda vas snađe i kakav poklon iz Njemačke.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Licem u lice

Emisija o aktualnostima s domaće i strane filmske scene, svaki četvrtak, osim preko ljeta; zahtijeva snimanje na terenu, uključuje goste u studiju, komentare filmskih stručnjaka i kritičara, ponekad i suradnju kolega iz centara HR-a.

Poslušajte u Slušaonici