Najave: Radio scena - izlog Dramskog programa

Subota, 27.04.2019 18:05

Antun Šoljan: Brod u boci

Jedna od antologijskih novela Antuna Šoljana, alegorijska priča kojom pisac ironizira temu odnosa čovjeka i Boga. Pisac-pripovjedač posjećuje muzeje, a posebno je zaljubljen u pomorske muzeje. Tako u jednom malom, provincijskom muzeju, nalazi izložak koji ga neodoljivo privlači. Promatrajući ga vidi živu plovidbu. I ne pomišlja da oni koje on gleda, možda vide njega.

Subota, 04.05.2019 18:05

Iva Gruić: Žena koja me naučila čitati

RADIO SCENA - IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA (18,05 - 18,55) IVA GRUIĆ: „ŽENA KOJA ME NAUČILA ČITATI\ldblquote Redatelj: Darko Tralić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Tomislav Šamec ; urednica: Lada Martinac-Kralj. Glume: Nataša Dorčić, Jasna Bilušić, Biserka Ipša, Darko Milas, Fran Domljan Premijera Tekst Ive Gruić, iako nastao iz ideje da se pridruži kao autorica ciklusu o učiteljskom zvanju, mnogo je više od profesionalnog odgovora na narudžbu. Komad je napisan originalno za radijski medij kao nježna posveta ne samo učiteljima, već i obitelji. Ovdje je riječ o jednoj autoričinoj obiteljskoj lozi u kojoj je odnos prema školovanju i stjecanju znanja i profesija bio način opstanka i uzvišeni smisao. Kao takav prenosio se s koljena na koljeno, pa došao i do spisateljice koja se toga prisjeća i u svojim reminiscencijama uočava lice tete, sestre svoje bake, učiteljice koja je ujedno bila i pisac brojnih igrokaza, točnije \endash najtiskaniji pisac igrokaza za djecu između dva rata. Analizirajući i citirajući igrokaze Bosiljke Manojlović Zaninović, prisjećajući se vlastita djetinjstva, ponirući u sebe samu i tragajući za razlozima svojega životnog profesionalnog puta koji također ima veze i sa učiteljstvom i pisanjem, Iva Gruić napisala je osjetljivo, duhovito i smisleno dramsko tkanje iz prvog lica i srca.

Utorak, 07.05.2019 18:05

DOBAR DAN U ŽIVOTU GOSPODINA ALOJZIJA HORVATA

RADIO SCENA - IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA (18,05 - 18,55) Hrvoje Barbir Barba: Dobar dan u životu gospodina Alojzija Horvata Redatelj: Petar Vujačić; ton-majstor: Miro Pijaca; glazbena urednica: Adriana Kramarić; urednica: Lada Martinac Kralj. Premijera Duhovita, lucidna, satirična i ironična, za radio originalno pisana komedija Hrvoja Barbira Barbe, nosi podnaslov Oratorij za šest glasova i jednog umirovljenog glumca na izidisaju. Jer dobar dan gospodinu Horvatu, hrvatskom umirovljeniku, počinje i završava telefoniranjem. Gospodin Horvat će cijeli dan biti u dijalogu s automatskim sekretaricama koje će ga upućivati jedni na druge. Pri tome jedino što traži je provjera stanja tekućeg računa na koji sjeda njegova mirovina. Kako će u labirintu automata Horvat doći i do telefona ministarstava, policija, raznih agencija, državnog odvjetništva, hitne pomoći, lutrije, Crkve i, napokon, gornjeg svijeta, čut će te u terminu emisije radio scena-izlog dramskog programa. Hrvoje Barbir Barba (1961) javio se u književnosti polovicom osamdesetih godina pjesmama da bi njegov prvi dramski tekst Telemah ili 500 razloga zašto ne treba pisati poeziju dobio 1996 nagradu na natječaju Marin Držić. Dugogodišnji je suradnik Dramskog programa Hrvatskog radija na kojem su mu izvedene brojne radio komedije i drame (Lift, Vatrogasci, Pljačka pošte u Gornjem Logu, Koke lete za Amsterdam, Iza neprijateljskih linija, Kupe, Muhe, Razgovor s Kantom). Piše također za djecu.

Subota, 11.05.2019 18:05

Borna Vujčić: Pečat

Tekst mladog dramatičara Borne Vujčića nastao je u potrazi za kontroverzama ideje i prakse ostvarenja društvene pravednosti. Pitak i spretan tekst balansira između društvene satire i distopijske antidrame, a svoje je kvalitete već pokazao i dokazao na kazališnim daskama. Igran je nekoliko sezona u Kazalištu Ulysses na Brijunima.

Subota, 18.05.2019 18:05

RAZGOVOR S KANTOM

Redatelj: Dejan Šorak; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Lada Martinac-Kralj. Glume: Boris Svrtan, Alen Šalinović, Dora Lipovčan, Dražen Bratulić, Vinko Kraljević, Željko Šestić. Premijera Crna komedija koja prerasta u metaforu o urušavanju današnjeg društva događa se pored i unutar jednog gradskog kontejnera u kojem je svoje mjesto, ali i smisao, pronašao jedan profesor filozofije. Tu ga nalazi i prepoznaje njegov bivši učenik, upitno moralni novinar, koji suočenje sa nečistoćama koje je u životu napravio ili su mu se dogodile ipak neće htjeti katarzično doživjeti i pristati na profesorov zaključak da ako je čovjek onaj koji samo proizvodi smeće da i on postaje smeće. Lajtmotiv „smeća\ldblquote tako prolazi razine: od one kontejnerske preko moralne do fizikalne i metafizičke i baca svjetlo na kancerogenost vremena u kojem živimo na inteligentan i duhovit način.

Utorak, 21.05.2019 18:05

ISHO

Zašto u jednoj psihijatrijskoj bolnici postoji radijski studio? U novom tekstu Zorana Brajevića odmah je jasno da nije riječ o snimanju radio drama nego psihoterapeutskom postupku, no kad se tome doda da se cijela priča događa 1965, na malom jadranskom otoku, enigmatska se petlja usložnjava. I posljednji za radio originalno pisan tekst Zorana Brajevića postavljen je na trilersko\endash fantastičnoj, a istovremeno i realističkoj postavci koja nudi zanimljivu fabulu, ali i ironičan komentar današnje stvarnosti.

Subota, 25.05.2019 18:05

NOVA UTOPIJA


Radio scena - izlog Dramskog programa
Radio scena - izlog Dramskog programa

HRT – HR 1 — Književnost, dramski program

Emisija bipolarnog karaktera, dijelom posvećena radiodramskim revitalizacijama djela iz hrvatske književne baštine, a dijelom koncipirana kao izlog najboljih novijih emisija Dramskog programa premijerno emitiranih na trećoj i drugoj mreži.

Najave

Antun Šoljan: Brod u boci

Subota, 27.04.2019. 18:05 - 18:55

Jedna od antologijskih novela Antuna Šoljana, alegorijska priča kojom pisac ironizira temu odnosa čovjeka i Boga. Pisac-pripovjedač posjećuje muzeje, a posebno je zaljubljen u pomorske muzeje. Tako u jednom malom, ...

Iva Gruić: Žena koja me naučila čitati
Subota, 04.05.2019. 18:05 - 18:55

DOBAR DAN U ŽIVOTU GOSPODINA ALOJZIJA HORVATA
Utorak, 07.05.2019. 18:05 - 18:40

Sve najave