Najave: Radio scena - izlog Dramskog programa

Subota, 04.12.2021 18:05

Miro Gavran: Što da radim sa životom?

U svojem neposrednom stilu, osjetljivom za sudbine, priče i detalje iz svakodnevice, Gavran u monodramskoj formi ispisuje priču o životnoj putanji mladog čovjeka koji nije pristao na svijet u kojem moraš željeti ono što se „danas nosi“: izgradnja uspješne karijere svim sredstvima, natjecateljstvo kao životni credo i zanemarivanje vlastitih unutarnjih potreba. Ivo, tridesetpetogodišnjak, ne želi svoje talente (slikanje i šah) upregnuti u nešto za pokazivanje i dokazivanje pred drugima. On želi biti on. Naravno da ovakav odabir može imati kobne posljedice, pa i mogućnost da ostaneš bez voljene osobe. Obrat koji se događa na kraju „storytellinga promašnog čovjeka“ bogat je dvostrukim smislom: pred Ivom je zdrav život koji se može ispuniti borbom za indentitet i integritet, ali koji će ostati unutar zadatih društvenih okvira ili život pun frustrirajućih kompromisa. Gavran nas ovim monodramskim iskazom još jednom uvlači u svoj dramski svijet, svijet suvremenog trenutka u kojem on bez pretencioznosti pronalazi bitna pitanja ljudskog života uopće. U glavnoj ulozi topli i neposredni Jerko Marčić, dok glas njegove djevojke interpretira Irena Tereza Prpić. Redateljica Stephanie Jamnicky, ton majstorica Marija Pečnik Kvesić i glazbena urednica Franka Meštrović znalački su izgradile podlogu modernih atmosfera odričući se svake doslovnosti.

Subota, 11.12.2021 18:05

Nino Škrabe: DOBRI ČOVJEK BAŽULEK

Subota, 18.12.2021 18:05

Davor Mojaš: Arija rozarija

Gotovo da nije važno jesu li tri lica u ovoj Mojaševoj delikatnoj i skladnoj dramsko-pjesničkoj slici doista ruže (čija imena nose) ili ljudi koji su se poistovjetili s ružama koje su jednom davno mirisale u đardinu smještenom negdje na obodu Grada, u polusnu i sutonu. Važno je da je susret njih dvojice s njom jednom pun senzualnosti, melankolije i da nema utješnog odgovora. Jer kako odgovoriti na pitanje ima li više života u slici iz prošlog vremena (iz koje iskače jedno lice, Centiofolio) nego u životu samome koji se zbiva sada (u kojem se igraju Gospođa Noisette i Rozario Zamba). Intimizam Arije rozarije Davor Mojaš ispisao je manirističkom posvećenošću jeziku kojim se do kraja oslikava svijet zatvoren u samog sebe. Igraju Lucija Šerbedžija, Frano Mašković i Tomislav Martić, a režiju potpisuje Pater Vujačić.

Subota, 25.12.2021 18:05

Hana Veček: Jabuke u šlafroku


Radio scena - izlog Dramskog programa
Radio scena - izlog Dramskog programa

HRT – HR 1 — Književnost, dramski program

Emisija bipolarnog karaktera, dijelom posvećena radiodramskim revitalizacijama djela iz hrvatske književne baštine, a dijelom koncipirana kao izlog najboljih novijih emisija Dramskog programa premijerno emitiranih na trećoj i drugoj mreži.

Najave
Miro Gavran: Što da radim sa životom?

Miro Gavran: Što da radim sa životom?

Subota, 04.12.2021. 18:05 - 18:55

U svojem neposrednom stilu, osjetljivom za sudbine, priče i detalje iz svakodnevice, Gavran u monodramskoj formi ispisuje priču o životnoj putanji mladog čovjeka koji nije pristao na svijet u kojem ...

Nino Škrabe: DOBRI ČOVJEK BAŽULEK
Subota, 11.12.2021. 18:05 - 18:53

Davor Mojaš: Arija rozarija
Subota, 18.12.2021. 18:05 - 18:55

Sve najave