Najave: Radio scena - izlog Dramskog programa

Subota, 01.02.2020 18:05

Borna Vujčić: Pečat

Poslije revolucije u neimenovanoj državi, u ime novog društva pravednosti, uspostavila se gvozdena ruka birokratskog aparata koji sve nadgleda, pa tako i vrijednosti ljudskog života. U ovom društvu životi se dijele na više i manje vrijedne, te je zato ljudsko tijelo društvena imovina. Tekst mladog dramatičara Borne Vujčića nastao je u potrazi za kontroverzama ideje i prakse ostvarenja društvene pravednosti. Pitak i spretan balansira između društvene satire i distopijske antidrame, a svoje je kvalitete već dokazao na kazališnim daskama.

Subota, 08.02.2020 18:05

Nino Škrabe: Dobri čovjek Bažulek

Lucidnu satiru o skromnom malom čovjeku, klobučaru Bažuleku, kojeg sudbina u jednom trenutku počinje bacati od nemila do nedraga po hrvatskom apsurdistanu, Nino Škrabe je ispisao u rimovanim osmercima i stilom koji ga još jednom potvrđuje kao jednog od naših najbitnijih komediografa. U glavnoj ulozi – Mladen Vasary, glumac koji uz istančani osjećaj za radijski medij nudi bogati komedijski raspon, pa njegov Bažulek postaje simbol otpora malog čovjeka prema brutalnosti raznih sustava i nositelj poruke o pronalasku utjehe.

Subota, 15.02.2020 18:05

Arthur Conan Doyle: Plavi granat

Prva priča Conana Doyla o liku koji će postati najpoznatiji literarni detektiv svih vremena – Scherloku Holmesu. Riječ je o „lakšem“ božićnom krimiću u kojem se ne događaju krvava umorstva, nego jedna vrlo nespretna obavljena pljačka vrijednog i poznatog dijamanta.

Subota, 22.02.2020 18:05

KRUVA BEZ MOTIKE

Okosnicu ove dramatizacije čini humoristična pjesma Antuna Ivanošića "Sličnorični natpis groba Zvekanova" koja govori o o slavonskom u narodu popularnom fratru – pustolovu, veseljaku i šaljivčini. Povezujući humor stare Slavonije, dramaturginja Nives Madunić Barišić kompilira pojedine dijelove (poglavito, humoristične) i iz drugih djela slavonske književnosti 18. i 19. stoljeća i to: "Slavonsku Juditu" nepoznatog autora, zatim Reljkovićeva "Satira" i Kanižlićevu "Svetu Rožaliju". Riječ je, dakle, o slavonskoj bufoneriji kojoj je tema zavičaj i poznata slavonska vedrina pisana živom i originalnom slavonskom štokavštinom i ikavskim govorom te protkana narodnim frazama, izrazima, poslovicama i uzrečicama.

Subota, 29.02.2020 18:05

Marin Držić: Novela od stanca

U radijskoj obradi Držićevo malo remek-djelo prosipa pred nas zvukove koji izviru iz realistične slike grada u noći ispunjenoj karnevalskom raspoloženjem i mladenačkom neobuzdanošću što frca kao i mačevi koje ukrštaju raspojasani mladići te zvukove koji pripadaju svijetu sela, narodne poskočice i naivnih vjerovanja. Adaptacija redateljice dramaturški uspješno i s razlogom pretvara kazališnu igru u situaciju koja je izazovna radijskom mediju i to s dva bitna zahvata – onaj kojim Miho i Vlaho cijelo vrijeme prisluškuju Stana i bacaju podrugljive komentare iz drugog plana, te onaj kojim se Vile pojavljuju i kao imaginarni likovi i kao realni.


Radio scena - izlog Dramskog programa
Radio scena - izlog Dramskog programa

HRT – HR 1 — Književnost, dramski program

Emisija bipolarnog karaktera, dijelom posvećena radiodramskim revitalizacijama djela iz hrvatske književne baštine, a dijelom koncipirana kao izlog najboljih novijih emisija Dramskog programa premijerno emitiranih na trećoj i drugoj mreži.

Najave
Borna Vujčić: Pečat

Borna Vujčić: Pečat

Subota, 01.02.2020. 18:05 - 18:55

Poslije revolucije u neimenovanoj državi, u ime novog društva pravednosti, uspostavila se gvozdena ruka birokratskog aparata koji sve nadgleda, pa tako i vrijednosti ljudskog života. U ovom društvu životi se ...

Nino Škrabe: Dobri čovjek Bažulek
Subota, 08.02.2020. 18:05 - 18:55

Arthur Conan Doyle: Plavi granat
Subota, 15.02.2020. 18:05 - 18:55

Sve najave