Hrvatski radio

Prvi program

160 godina Meteorološke postaje Zagreb - Grič

22.12.2021.

13:18

Autor: Hrvatski radio

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Pixabay

Bez meteorološki podataka o vremenu danas nema ni prognoze vremena za sutra.

Svaka kuna uložena u meteorologiju vraća sedam kuna nazad iz gospodarstva.

Dr.sc. Kristian Horvath

Meteorološka postaja Zagreb – Grič ove godine napunila je 160 godina neprekidnog bilježenja stanja atmosfere, a upravo taj neprekinuti niz čini jednu od najvrjednijih riznica meteoroloških podataka u svijetu i jedan je od najhomogenijih nizova u Europi jer od početka mjerenja na Griču nije bilo prekida motrenja, promjene mjesta postaje, ni bitnih promjena u njezinoj okolici. To bogatstvo podataka pomaže današnjim meteorolozima u boljem razumijevanju klimatskih promjena i boljem predviđanju dugoročnih prognoza vremena. Kako se razvijala meteorološka znanost na Griču te kako nam svi ti podaci pomažu u predviđanju sadašnjeg i budućeg vremena poslušajte u emisiji Oko znanosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Oko znanosti

Emisija Oko znanosti otkriva novosti iz svijeta znanosti i tehnologije. U suradnji s vrhunskih znanstvenicima nastoji objasniti neke prirodne pojave i zakonitosti te kako na najbolji način iskoristiti tehničke mogućnosti. O tim i mnogim drugim temama slušajte srijedom na 1. programu HRA.

Poslušajte u Slušaonici