Hrvatski radio

Prvi program

Aquae Iasae ili kako je izgledao rimski wellness

31.03.2023.

13:16

Autor: HRA

Aquae Iasae

Aquae Iasae

Foto: - / Zavičajni muzej Varaždinske toplice

Na području današnjeg arheološkog parka Aqua Iasae u Varaždinskim toplicama, najstarijem termalnom kupalištu u Hrvatskoj, iz zemlje i danas ključa ljekovita sumporna voda, baš kao i prije 2000 godina kada su se ovdje kupali Rimljani... 

Kada su naseljavali nova područja, stari su Rimljani imali dobar običaj istražiti krajolik u potrazi za termalnim izvorima. Oko njih gradili bi svoja kupališta u kojima su uživali u ljekovitim svojstvima vode i druženju.  Jedno takvo sagradili su na području današnjeg arheološkog parka Aqua Iasae u Varaždinskim toplicama. 


Oko prirodnog izvora termalne vode temperature 58°C, izgrađen je centralni dio naselja s hramovima posvećenim rimskim božanstvima, a  u blizini i kupališni dio s bazenima, saunama i društvenim prostorijama. Posebnost ovih termi je u njihovu načinu gradnje: voda koja pod tlakom izvire iz zemlje skuplja i se hladi u bazenu: stari rimski bazen dimenzija je 8 x 13,5 metara i dubine od 2,6 metara, a izgrađen je od velikih kamenih blokova. Voda se od izvora do kupališnih bazena dovodila dugačkim kanalom. Takva kaptaža izvora gotovo jedinstvena u rimskoj arhitekturi; jedini sličan bazen nalazi se u rimskom naselju Aquae Sulis u Bathu u Engleskoj.


Kako su izgledale ove toplice u vrijeme Rimljana? Što je sve obuhvaćano kompleks Aquae Iasae? Kakve su se usluge pružale onima koji su ovamo dolazili? Odgovore na ova pitanja saznajte 4.4.2023. od 12:23 na Prvom programu Hrvatskoga radija, u emisiji Poveznice u kojoj je naša gošća ravnateljica Zavičajnog muzeja Varaždinke Toplice, Spomenka Vlahović. 


Mramorni kip Minerve

Mramorni kip Minerve

Foto: - / Zavičajni muzej Varaždinske Toplice

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Poveznice

Emisija se bavi širokim spektrom tema u kojima se spajaju spoznaje društveno-humanističkih i prirodnih znanosti te umjetnost i kultura. Istražujemo kako znanstvene spoznaje, umjetnost i mediji, razvoj tehnike, ekološke promjene i ekonomski uvjeti oblikuju svijet i našu svakodnevicu.

Poslušajte u Slušaonici