Hrvatski radio

Prvi program

Bakterije u borbi protiv onečišćenja mora

26.01.2022.

12:36

Autor: Hrvatski radio

More

More

Foto: - / Pixabay

Znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković u suradnji s Institutom za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku istražili su strukturu, brojnost i prostorno-vremensku dinamiku bakterijskih zajednica u Rogozničkom jezeru (Zmajevo oko) i obalnoj postaji Jadranskoga mora.

Površinski mikrosloj mora je područje u kojem bakterije provode proces transformacije organske tvari i one time održavaju zdravlje oceana. Međutim, moramo biti svjesni da i mikroorganizmi imaju svoje određene kapacitete

dr.sc. Milan Čanković

Unazad sto godina Rogozničko jezero izmiješalo se sedam puta, a u zadnjih trideset godina od tih sedam puta izmiješalo se pet puta. Dakle, sve učestalije.

dr.sc. Irena Ciglenečki-Jušić

Rezultati studije objavljeni su u uglednom časopisu Microbial Ecology, razvrstanom unutar 10% najboljih časopisa u području morske i slatkovodne biologije, a u našoj emisiji Oko znanosti predstavili su ih dr.sc. Milan Čanković i dr.sc. Irena Ciglenečki-Jušić s Instituta Ruđer Bošković.

Otkrili su nam koja je uloga bakterija u površinskom sloju mora, koje bakterijske zajednice prevladavaju u pojedinim sezonama, zašto Rogozničko jezero povremeno poprimi žutu boju te možemo li proučavanjem mikrobnih zajednica predvidjeti što će se događati s Jadranskim morem u budućnosti.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Oko znanosti

Emisija Oko znanosti otkriva novosti iz svijeta znanosti i tehnologije. U suradnji s vrhunskih znanstvenicima nastoji objasniti neke prirodne pojave i zakonitosti te kako na najbolji način iskoristiti tehničke mogućnosti. O tim i mnogim drugim temama slušajte srijedom na 1. programu HRA.

Poslušajte u Slušaonici