Hrvatski radio

Prvi program

Ženski svijet Britanske Indije

07.03.2022.

19:40

Autor: Irena Plejić Premec

Britanci u Indiji u vrijeme Radža

Britanci u Indiji u vrijeme Radža

Foto: - / wikimedia-commons

Dio britanskog kolonijalnog pothvata u Indiji, gotovo od samih početaka, bile su i kolonijalne žene. 

Britanske su kolonijalne žene u Indiju dolazile najčešće kao pratnja svojim supruzima ili pak u potrazi za brakom; stizale su kao sestre, družbenice, guvernante i učiteljice, no bilo je među njima i poduzetnica i radnica, misionarki i humanitarki, umjetnica i pustolovki, svjetskih putnica i spisateljica, žena koje su prekoračivale granice rasnih, klasnih i rodnih kalupa.


Autorica najstarijih sačuvanih zapisa neke Engleskinje o Indiji je Jemima Kindersley, supruga vojnog časnika Istočnoindijske kompanije koja je 1777. godine u Londonu objavila svoja pisma. Krajem 18. i u 19. stoljeću sve je više žena u Indiji i sve je više onih koje pišu, uglavnom pisma, dnevnike i memoare koje će neke od njih naknadno i objaviti.


O čemu su pisale? Što nam ti ženski glasovi govore o svakodnevici tih žena, njihovom unutarnjem životu? O tome kako su se nosile s društvenom ulogom koja im je bila namijenjena? Kako su doživljavale Indiju? Nude li nam njihovi zapisi neki drugačiji pogled na to razdoblje britanske i indijske povijesti i na britanski kolonijalni pothvat?


Tim se pitanjima, između ostaloga, bavi Biljana Romić u svojoj knjizi Ženski svijet Britanske Indije, vodeći nas onom „zasjenjenom“ stranom povijesti, povijesti ispisane na marginama, povijesti u kojoj su glavni likovi žene i njihovo iskustvo, od početaka britanske kolonizacije Indije pa do sve do pada Radža.


O ženskom svijetu Britanske Indije s Biljanom Romić razgovaramo u emisiji Poveznice 8.3. i 15.3. od 13:10 na Pravom programu Hrvatskoga radija.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Poveznice

Emisija se bavi širokim spektrom tema u kojima se spajaju spoznaje društveno-humanističkih i prirodnih znanosti te umjetnost i kultura. Istražujemo kako znanstvene spoznaje, umjetnost i mediji, razvoj tehnike, ekološke promjene i ekonomski uvjeti oblikuju svijet i našu svakodnevicu.

Poslušajte u Slušaonici