Hrvatski radio

Prvi program

Djevojka u gradu

05.12.2022.

14:03

Autor: HRA

Djevojka u 19. stoljeću

Djevojka u 19. stoljeću

Foto: - / pixabay.com

„Djevojka u gradu” naslov je knjige dr. Dubravke Zime koja je nastala kao rezultat istraživanja djevojaštva u 19.st. na hrvatskim prostorima.


Devetnaesto je stoljeće vrijeme modernizacije europskih društava; u to se vrijeme stvara i hrvatsko građanstvo, jačaju urbani centri i povećava se broj gradskog stanovništva. Taj novi društveni sloj, iako nije homogen i unatoč različitim društveno-političkim uvjetima na različitim dijelovima hrvatskog prostora, ipak uspijeva oblikovati svoju društvenu i političku funkciju, svoj duh i etiku, i svoju kulturu. To je vrijeme kada prve obrise zadobiva i građansko djevojaštvo kao društveni i kulturni fenomen.

Istražujući kako je tadašnje društvo doživljavalo gradsku djevojku i djevojaštvo, kako je izgledala njezina pozitivna i poželjna, a kako negativna i nepoželjna slika, dr. Dubravka Zima iščitavala je onodobni tisak i pedagoške priručnike, kao i književna djela za djecu i odrasle. Sasvim sažeto: za djevojke iz građanskoga sloja, vrijeme djevojaštva (od otprilike 14 do 24 godine) bilo vrijeme čekanja na brak. Najčešće su završavale 4 razreda osnovne škole, a poslije se eventualno obrazovale kod kuće uz privatne učitelje ili družbenice i usavršavale u vještini "ugađanja Bogu i ljudem", sve do udaje. Čak ni naša bogata književna produkcija toga vremena ne nudi ženskim likovima mnogo širi izbor.

No, što znamo o tome kako su se one same osjećale i živjele? Tražeći odgovor na to pitanje dr. Dubravka Zima pročitala je dnevnike i druge zapise o djevojaštvu triju hrvatskih književnica: Dragojle Jarnević, Ivane Brlić Mažuranić i Vilme Vukelić.

Dr. Dubravka Zima gošća je emisije Poveznice 6.12. i 13.12. od 12:30 na Prvom programu Hrvatskoga radija.


Mnogo mi manjkaše do postati naobraženom, a ovakova biti željah živom dušom.

Dragojla Jarnević

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Poveznice

Emisija se bavi širokim spektrom tema u kojima se spajaju spoznaje društveno-humanističkih i prirodnih znanosti te umjetnost i kultura. Istražujemo kako znanstvene spoznaje, umjetnost i mediji, razvoj tehnike, ekološke promjene i ekonomski uvjeti oblikuju svijet i našu svakodnevicu.

Poslušajte u Slušaonici