Hrvatski radio

Prvi program

Giorgio Surian, operni umjetnik, pedagog i ravnatelj Opere HNK u Zagrebu

02.06.2022.

17:57

Autor: Hrvatski radio

default error photo

Giorgio Surian, nacionalni operni prvak, jedan je od naših najuglednijih umjetnika iza kojeg je bogata međunarodna i domaća karijera. Glazbeno obrazovanje , stekao je na Muzičkoj akademiji u Ljubljani i Konzervatoriju u Trstu i Padovi , a usavršavanje je završio u prestižnoj školi milanske operne kuće La Scala.  Zahvaljujući nevjerojatnom rasponu glasa, ostvario je oko 200 basovskih i bas-baritonskih različitih uloga a pjevao je pod glazbenim vodstvom najvećih dirigenata te nastupao na svjetskim pozornicama  poput milanske Scale, Metropolitana, Staatsopera u Beču, Arene u Veroni, Opera National u Parizu, Royal Opere House u Londonu...

Pedagoškoj karijeri posvećuje se 2008. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a trenutno je ravnatelj Opere HNK u Zagrebu. Za doprinos glazbenom stvaralaštvu, dobio je brojna međunarodna i domaća priznanja.

O njegovom zanimljivom umjetničkom životu, poslušajte u emisiji "U sobi s pogledom", u subotu 4.06.2022.

" Ono što me uvijek fasciniralo jest istraživanje pjevačkih tehnika i istraživanje glume. Tu sam i najviše profitirao jer zbog velikog raspona glasa koji imam, mogu pjevati različite uloge. Svaka uloga, svaka opera zahtijeva svog pjevača. A što se uspjeha tiče, svakom je drag no ako glava ostane u oblacima, može imati i onu negativnu stranu. U svojoj sam karijeri puno radio no nikada se nisam gurao niti bio karijerist. Odgovorno i s puno ljubavi, radio sam ono što mi ide najbolje, a to je pjevanje."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

U sobi s pogledom

"U sobi s pogledom" autorski je, novinarski i urednički projekt Nataše Ricijaš Craig. U emisiji gostuju eminentni ljudi iz hrvatskog javnog života - kulture, znanosti, medicine, sporta – koji su svojim zapaženim karijerama, znanjem i kreativnošću utjecali na naše društvo i često ga mijenjali.

Poslušajte u Slušaonici